-
Bazı arkadaşlar iyi niyetle, uzun vadeli sağlam banka hisse toplama tavsiyesindeler.
Öncelikle hisse dalgalanmalarına kalbiniz dayanmalı, şok diplerde başarısızlık şoku beyin kanaması koma felcine uğratmamalı (düzenli diyet ve spor ihmal edilmemeli), radyasyonlu diş dolgu kaplama kronik iltihaplanmalarını ağrıkesicisiz ve antibiyotiksiz dişeti terbiyesi bağışıklığı kazanılmalı, reflülü istiğfar zehirlenmelere göztansiyonlu sertleşmesi gözmasajıyla yumuşatılabilmeli.
Yine de özellikle borsa yatırımı için seçeceğiniz bankanın iflası, tahtasının kapatılması, paranızın sıfırlanma ihtimallerine karşı, eleştirme haklarınız saklı olmak üzere, razıyım yaklaşımıyla, kendinize bir banka seçmelisiniz.
Hissede uzun vadeli paranızın altın/dövize karşı gittikce eriyip sıfırlanacağının kaçınılmaz bilincinde olmalısınız.
Kısa vadeli alsatlarla kar edip kaçtığınızda ise o hissenizin/varantın/vob'un sizi düşman belleyip, affetmeyeceğini bilmelisiniz.
-
Borsa dalgalanmaları kıdemlilerce tasarlanır, ve tüm dünya olayları bu doğrultuda regress/baskılama/yönlendirme yapılır. Bunu yapamasa zaten tüm dünya finans piyasası çöker.
Tüm insanoğlu savaşları toplanan ürünün, toprak ve gayrimenkulun, 1800'lerden sonra banka tasarruf birikimlerinin, son yarım yüzyılda da ağırlıklı altın döviz tahvil ve halka açık hisse yatırımlarının dolandırıcılık, çapul, gasp ve ganimeti üzerinedir. En hafifi ise lokal terör, anarşi, toplu bombalama, canlıbomba intiharcılığı (11 eylül), atomik tsunami ve yerel depremleridir. İnsanoğlu bu gidişatı teskin etmek yerine tüm din, millet, ilim, internet ve ceptelefonuyla desteklemekte, katliam ve yıkımları önceden vahiy-tiyolu kara çevirme uyanıklığındadır.
Bu şartlarla kar, tüm bunlara niyeten onay vermek, zararsa açlıktan ölmektir. Tavsiye vahiy tiyo vericilere yaklaşımda bunlar gözardı edilmemelidir.
Velhasıl, kar yoktur, karına, yaşamana razı olan vardır. Bu itibarla kişisel aciz görüşüm, karı kredi olarak addedip bir yatırım şirketini/bankasını ikna etmek şarttır. Mal can vahiy-tiyo allah baba-ana-oğulundur yerine, yaşamboyu eğitim ve işgörenlik güvencesi devlette aranmalı, karşılığında da miras devlet hazinesi likididasyonuna bağlanmalıdır. Mütefeffanın menkul ve gayrimenkul mirasını sahiplenmek isteyen, devletin açıkartırmalı likididasyon satışına alıcılı olmalıdır.
-
Bedelsiz hisse artış oranlı temettü oyunu anlaşılamadı. Basit bir rakamsal örnekle açıklayayım:
Diyelim 2005'te İŞC 14TL/Lot iken 1400TL'ye 100 Lot İŞC hissesi aldın ki bunun temettüye tabi reel değeri 1TL/Lot üzerinden yani 100TL reel değerli farz edilir.
Nisan başı temettü dağıtımı abartılı %30 ise bunun %15 stopaj vergi kesintisi sonrası neti olan %25.5, yani reel 100TL/100Lot hissene 25.50TL net temettüyü hesabına yatırırlar. Portföyünde yine 100Lot hissen vardır değişmemiştir.
Ancak İŞB hisse tablosunu inceliyorsun, %3 bedelsiz hisse artışı yapılmış, hesabına %3 hisse artışıyla 100+3=103Lot hisse artmış ve sonra bunun artan 3Lot'u senden onaysız, borsada satılıp, kar diye hesabına yansıtılmış. Ayrıca o anda İŞC borsa değeri 10TL ise, bunun %3'ü düşülerek sabah açılış 9.70TL'den yapılmış.
İŞB'na eposta yazıp bu temettü bahaneli bedelsiz hisse artış alicengiz oyununu şikayeten, hissemi satmayıp portföyümde 103Lot olarak alıkonulmasını talep ettim; genel kurul kararımız ve hükümet komseri onayı bu doğrultuda, değiştiremeyiz dediler. Gerçek ayrılan temettü dağıtım karının şirket hesaplarında, hissedarlara dağıtılmış göründüğü halde üstelik de neden benim bedelsiz hisse artışım da satıldı diye sordum, tüm dünya uygulaması böyle, değiştirilemez denildi (Tüm dünya temettü uygulaması böyle!)..
Yani kısaca hiçbir şirket kendi nakdinin kuruşunu hissedara kar olarak vermiyor, her hissedar kendi payının bir miktarını satıp yıllık harçlık yapıyor, bu da yıllara kümülatif hisse borsa değerini düşürüyor.
Son düzenleme : nihattt; 27-02-2020 saat: 06:09.
-
BİST ve endeks-30 hisselerinden İŞC, GARAN orantısızlığı hk:
BİST 2008 21B dibinde İŞC ve GARAN hisseleri (yaklaşık) 1TL/Lot'u gördü. 2010 kasımında BİST 71B, İŞC 8, GARAN 12'yi gördü, ve artık orada kaldılar. 2013 mayısında BİST 93B, İŞC ve GARAN aynı kaldı (8, 12). 2020 şubatında BİST 122B, İŞC ve GARAN aynı kaldı (8, 12).
İŞC dalgalanması: 1->8, 3->8, 4->8, şimdi de 5->... beklentisinde.
GARAN dalgalanması: 1->12, 5->12, 6->12, şimdi de 7.5->... beklentisinde.
BİST şişkin spekülatif hisselerle daimi yükselir görünürken, İŞC ve GARAN hep 8 ve 12 altı dalgalandı, yani Kasım 2010'dan sonra hiç reel yükselmedi.
BU arada hem enflasyon hem devalüasyon telafisi olarak zerre bedelsiz hisse artışı yapmadı. Aksine yıllık 1TL/Lot üzerinden cüzi temettü bedelsiz artış borsada satışını hisse değerinden düşürdü. Geçen yıl BDDK (enbüyük ortakları GRB ve İŞB) kararıyla cüzi temettü de dağıtmadı.
Uzun vadeli sağlam hisse almayı düşünenlerin dikkatine dikkatine sunulur!..
Bu durumu İŞB'den sordum, yanıt 2018 İŞC: 4TL dipteyken İŞC hisselerini bu fiyattan geri satın alma SPK kararını bana cevaben sundu; hiçbir telafi önermedi.
-
İŞC 2000-2005 arası 2 kez (%30 ve%40) bedelsiz hisse artışı yaptı, sonrası 15 yıldır hiç yapmadı.
Uzun vadeli kalcı sağlam hissedarlığı düşünenlerin tek geliri yıllık temettüdür.
2005'te İŞC aldıysanız 14TL/Lot idi. 2008'de 1TL/Lot'a kadar sorumsuzca düştü, sonrasındaysa 2020'ye kadar 1-8TL arasında habire dalgalandı ve zerre bedelsiz artış yapmadı, aksine geçen yıl BDDK kararı bahanesiyle bu cüzi temettüyü de hissedarlarına çok gördü.
Temettü gerçekte şirket beyan karının dağıtılmasıdır, hisse borsa değerini düşürmemelidir. Ancak İŞC temettü bahanesiyle hissedarın hissesini o oranda bedelsiz artırıp, artış hisse miktarını hissedara sormadan borsada kotalayıp %15 stopaj sonrası hissedarın hesabına net aktarmaktadır. Yani temettü gerçek kar olmayıp hissedarın portföyündeki hissenin onun onayı olmaksızın satışından başka bir şey değildir. Gerçek ayrılan şirket karı ise meçhuldur.
İŞB eposta sorgulamama hükümet komseri onay vermekte şeklinde cevap verdi, SPK şikayetim ise bunun bir Hukuk Mahkemesi davası ve kararı gerektirdiğini bildirdi.
-
2008'de Vob açığa satış kontratlarının, 2013'de ise Varant kırık hisselerin Türk bankacılığına yatırım enstrümanı olarak gelmesinin bence esas amacı, artık iyi kötü borsa hisse oyunları teknik analiz grafiklerine alışmış olan eğitimli arge uygulamacıları hesap-kitaplarla oyalayıp telafisiz sıfırlamak içindir (nitekim Varant'ta bu bana özellikle belirtilmiştir - eğitimine, teknik analiz grafikciğine, hesap kitap takipederliğine mı güveniyorsun?)
11 eylülden itibaren hedef; eğitimli, tasarruflu yeni nesillerin, sadece vahiy-tiyocu katliam kıyamet uyurgezerlerlerce telefatine dönüşmüştür.
Artık dünyada aleni eğitim ve tasarrufa teşvik (tasarrufa reel faiz, enflasyon devalüasyon telafili temettü, eğitimliye uygun gelirli istihdam) yoktur, sadece vahit-tiyocuların fatal/letal düşürmeli parite dalgalanmalarına metazori teslimat vardır.
-
Tepeler sivriyse vatandaşın hisse alışı da istenmiyor demektir, yani henüz uzun vadeli yükseliş trendinin devamını işaretler; tepe aylarca hafif dalgalı yükselişteyse, genel satış meyli ve topyekün düşüş (BİST 60B'e) sinyalleri demektir.
-
Ben vahiy-tiyoların yalancısıyım, özellikle devalüasyon tuzakları olduğuna değindim, ancak sordun: BİST_100 105B'e kadar düşebilir, sonra 150B'e kadar tırmanır, yine sivri döner, devalüasyonu kışkırtır 110B'e değin dip yapar, nihayetinde yavaş ve toplayıcılı tırmanışla 175B'i görene dek yukarı salınır; ve büyük çöküşe (60B) geçer imalandırılıyor. Ama ekabir kıdemliler şirk koşulmaz yegane vahit kalleştir, habire fırıldak gibi dönerler; bunu kaale alma!..
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri