Bedelsiz hisse artýþ oranlý temettü oyunu anlaþýlamadý. Basit bir rakamsal örnekle açýklayayým:
Diyelim 2005'te ÝÞC 14TL/Lot iken 1400TL'ye 100 Lot ÝÞC hissesi aldýn ki bunun temettüye tabi reel deðeri 1TL/Lot üzerinden yani 100TL reel deðerli farz edilir.
Nisan baþý temettü daðýtýmý abartýlý %30 ise bunun %15 stopaj vergi kesintisi sonrasý neti olan %25.5, yani reel 100TL/100Lot hissene 25.50TL net temettüyü hesabýna yatýrýrlar. Portföyünde yine 100Lot hissen vardýr deðiþmemiþtir.
Ancak ÝÞB hisse tablosunu inceliyorsun, %3 bedelsiz hisse artýþý yapýlmýþ, hesabýna %3 hisse artýþýyla 100+3=103Lot hisse artmýþ ve sonra bunun artan 3Lot'u senden onaysýz, borsada satýlýp, kar diye hesabýna yansýtýlmýþ. Ayrýca o anda ÝÞC borsa deðeri 10TL ise, bunun %3'ü düþülerek sabah açýlýþ 9.70TL'den yapýlmýþ.
ÝÞB'na eposta yazýp bu temettü bahaneli bedelsiz hisse artýþ alicengiz oyununu þikayeten, hissemi satmayýp portföyümde 103Lot olarak alýkonulmasýný talep ettim; genel kurul kararýmýz ve hükümet komseri onayý bu doðrultuda, deðiþtiremeyiz dediler. Gerçek ayrýlan temettü daðýtým karýnýn þirket hesaplarýnda, hissedarlara daðýtýlmýþ göründüðü halde üstelik de neden benim bedelsiz hisse artýþým da satýldý diye sordum, tüm dünya uygulamasý böyle, deðiþtirilemez denildi (Tüm dünya temettü uygulamasý böyle!)..
Yani kýsaca hiçbir þirket kendi nakdinin kuruþunu hissedara kar olarak vermiyor, her hissedar kendi payýnýn bir miktarýný satýp yýllýk harçlýk yapýyor, bu da yýllara kümülatif hisse borsa deðerini düþürüyor.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri