TÜRKİYE' USD NEDEN YÜKSELİR?
Bunu anlayabilmek için dedektiflerin yöntemini uygulayalım ve suç mahallinden ip uçları toplayarak bu ipuçları ile ana sebebe doğru gidelim...
Aslında bunlar birbirinden farklı şeyler de değildir. FAİZ, DOLAR, Enflasyon...
Neyse başladık bir yerden devam edelim...
USD neden yükselir? Çünkü USD ı talep ederiz. Etmez isek olmaz mı? Olmaz.. Neden Olmaz.. Çünkü cari açığımız vardır. Peki bu cari açık nedir? Sattığın mal ile aldığın mal arasındaki oranın USD cinsinden karşılığıdır. Bir tür parite yani.
Peki bu cari açığı kimler yapar? Firmalar yapar. O sebeple bu Cari açığı kapatmak için yıllık 40,000,000,000 USD ya içeridem ya dışarıdan borçlanmamız gerekir. O sebeple USD a ihtiyaç duyarız.
USD a ihtiyaç duymamak için ne yapmalıyız? Gayet basit daha fazla mal satıp daha az mal almalıyız. Peki daha çok malı nasıl satarız. Daha çok üreterek,imal ederek.
Peki örneği var mıdır?
Elbette.. G.Kore 1980 ler Tarım toplumu iken şimdi gelişmiş ülke statsünde sanayii ülkesi. Onlar yaptı başardı...
Peki daha çok malı nasıl üretiriz?
Daha fazla ÇALIŞARAK....
Demek ki bugünkü DOLARİZASYON un ana sebebi Çalışmamak...
Çalışıyormuş gibi yapmak.
Sürekli kentli nüfusun artması ve bu kentli nüfusun çalışmak için bir masa, misafirleri için 2 koltuk, çaycıyı çağırıp misafirleri ile beraber çay içebilmek için masasının yanında kırmızı bir düğme ve gömleğinin sol cebinde her ayın 15 de ATM den maaşını çekmek için bir bankamatik karti istiyor.
Bu tip işler elbette vardır, olmalıdır da.. Ama herkes için değil....
Neyse, işte bu cari açığın en büyük etkisi USD a olan talep patlaması ve böylece üretmeden, çalışmadan
"Hak etmediğimiz bir Lüksü Yaşamak İsteğimizden Kaynaklanmaktadır..."
Bol Kazançlar...
Not; Geçenler Ankara İncek te marka evlerden birini dolaşıyordum. Emlakçı (Yeni Adları BROKER lar-Halk arasında KOMİSYONCU-Klişe olarak EMLAKÇI) dedi ki;
-Beyefendi aşağıdaki Havuzda ısıtma var. Kışın Havuz suyu 25C ye kadar ısıtılıyor ve kullanıma açık oluyor, dedi...
Hemen kafamdan bir hesap ettim. Çayyolu Ankara nın en yüksek yerleşim yeridir. Rakımı 1450 M dir. Erzurum ve Kars 1600 M civarıdır.. -20 C ler rahatlıkla görülebilinir. -20C den bilmem kaç ton havuz suyunu 25 C ye çıkarmak için kullanılması gereken enerji buna yansıyan AİDAT ödemeleri ne olabilir diye kafamdan hesaplar yapıyor iken;
Broker yüzümdeki şaşkınlığı beğendimi sanarak; gevrek gevrek gülerek bitmedi dedi..
-Daha sı mı var dedim... Evet dedi...
-Beyefendi Havuzun etrafındaki kumu Antalya LARA pilajından özel olarak getirdik dedi....
-Lara Antalya'mı dedim.. Broker, Evet dedi...
"Yahu memleketin ayranı yok içmeye kürk ile gider s. ya denir ya" o misal..
-Yahu dedim o dediğinizi Mısır Kraliçesi Kleopatra yaparmış dedim..
Adam dedi ki
-Eee iyi ya şimdi biz yapıyoruz..
Yahu el insaf. Kleopatra kim biz kim. Kadın Roma İmparatoru Sezar ın Sevgilisi Mısır Kraliçesi ile yarışan Anadolu halkı.. Bu ne lüks bu ne ihtişam...
Buna Cari Denge mi dayanır? Açık mı kapanır? Açıldıkça açılır bu şey? Yahu memleket tam takır kuru bakır belki de ülkede yapılacak milyarlarca işten en son ama en son yapılmayacak bir iş olan Çayyolundaki bir havuza Lara dan deniz kumu taşımak...
Allahım sen aklıma mukayet ol dedim çıktım...
Yanlış anlaşılmak istemem. Lüks hakederseniz olsun. Ama biz de bu don bu g. te dar.... Önce yapılacak işlerimizi yapmamız gerek..
Bu tip işler için Anadolu da bazı sözler vardır paylaşmadan geçmek istemem..
"Hesap Bilmeyen Kasap, G.tüne girer Masat.."
"Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner"
"Kasaptaki Ete, evde nohut ıslanmaz...."
Neyse ufak çaplıda olsa bu memlekette USD iner mi inmez mi siz kararınızı verin..
Neyse bir sonraki konu FAİZ ve Enflasyon olsun.. Neden düşmez....
Yer İmleri