Bir bankacı olarak yazayım, Swift masrrafları şeffaf, alınabilecek en yüksek sınırlarda belli, kendi bankanız, muhabir banka bir de karşı taraf var. Kendi bankanızda gördüğünüz bu masrafları en fazla 2 katı olacak şekilde düşünün. Tüm bankalar internet siteleri ana sayfalarında masraf tarifelerini koymak zorundalar, hızlıca oradan swift masraflarına göz atılabilir.
Örneğin İş bankası;
https://www.isbank.com.tr/urun-ve-hizmet-ucretleri
Azami 310-USD diyor, karşı tarafı da düşünürsek 500-600 USD arası paranız kesilir. Sınırdan geçemeyecek kadar meblağlardan bahsediyorsak milyon dolarlar bile bu tutarda karşı tarafa gider. Açıkçası bu kadar param olsa kesinlikle riske etmezdim, istediğiniz kadar güvenli coin olsun. Üstelik ATM'de olsa günlük para limiti vardır, tüm parayı istediğiniz gibi çekemezsiniz, özellikle yüksek tutarlarda paranız varsa.
Aslında bu kolay kısmı. Zaten Türkiye'de bir bankadan diğer bir bankaya USD gönderdiyseniz bile bu para Amerika üzerinden gider. Amerika sen bana gönder ben bir bakayım, alemin kralı benim der.

kendi bankacılık hayatımda bir kaç kez 7-8 haneli rakamları gönderdim, bilinenin aksine bunlar sıfır masrafla gider. Nedenini tahmin edersiniz, giden para geri de gelebilir. İlla yurtdışına çıkıyor olarak düşünmeyin, özel müşteriler oluyor, parasını dolar vadelide tutar, bir ay düşük verirsiniz, derki * bankasından daha iyi oran aldım, adamı da kızdırmak istemezsiniz, aynı gün valörlü yapılır, üstelik masraf da almazsınız, daha doğrusu banka kendi karşılar. Normal vatandaşın parası 2 günde geçerken, bu adamların parası 15:30'a kadar sisteme aktarıldıysa mesai bitmeden karşı bankaya geçer.
Şimdi zor kısmına geliyorum. Aynen gümrükte olduğu gibi, 10.000USD üstü paralar birilerinin süzgecine girer. Kaynağını araştırırlar. Az önceki örneğimdeki müşterinin 7 nesline kadar giden hikayesi var, ama senin gönderdiğin para daha dün ortaya çıktıysa, hikayesi yoksa soru işaretleri belirir. Kendi ülkenle sorunun yoksa bile Amerika kadar parayı ne yapacaksın, neden transfer ediyorsun diye sorabilir. OFAC denen, yasaklı kelimeler, ülkeler, kişiler var, bunlar bir şekilde açıklamada, adreste, formlarda varsa paranın tamamına bile el konabilir. O yüzden daha ülkeden çıkmadan gönderici banka bunun araştırmasını yapar. Aynı zamanda şüpheli durumlar MASAK'a bildirilir.
Demek o ki, paranız *****zın sütü gibi aksa, sorun yok, istediğiniz yerden gönderin. Ama değilse, tövbe edin.
Bir de hiç anlamadığım mevzu, bu kadar parası olan adam neden bir kaç yüz dolar masrafı dert eder hiç anlamadım. Belki de o yüzden param çok olmadı hiç.

Yer İmleri