hayret dün yapay zekaya sorduğumda 200 milyon dolar dedi tekrar sordum buraya yapıştırmak için 125 milyon dolar dedi daha detaylı sordum 40 milyon dolar dedi yapay zekanında kafası karışmış galiba bir daha sorsam ne der acaba
hayret dün yapay zekaya sorduğumda 200 milyon dolar dedi tekrar sordum buraya yapıştırmak için 125 milyon dolar dedi daha detaylı sordum 40 milyon dolar dedi yapay zekanında kafası karışmış galiba bir daha sorsam ne der acaba
Sayın devai dert bu kadar zorlama pembe tablolara karşılık gerçeği dillendirdiğiniz için teşekkürler. Öyle ya sanki bedavaya yaptığı işmişte bir etkisi yok demişler dalga geçer gibi.
Benim zararım ben de kendim ettim kendim buldum. Ama şirket iyi yönetilmiyor yatırımcılar aptal yerine konuyor. Çok kötü yönetilen bir şirket iyiymiş gibi pazarlanıyor itirazım buna
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
şirket kap açıklamasında işin parasla boyutunu yazmamış bilerekmi acaba burdanda bir ceza almasın yağmurdan kaçarken doluya tutulmayız inşallah ,ırak işinin parasal boyutu nedir bilen varmı ,meselenin önemli kısmı budur oradan etki edermi etmezmi az çok tahmin edebiliriz halep oradaysa arşın burada
Artık tabana yapıştır sen de bizde rahatlıyak
Aşşağlık spek
Buyuk projelerde ulkeler. sirketler EBRD gibi Dunya Bankasi gibi kuruluslarin finansmaniyla is yaparlar. Siz otomatikman bu projelere İHALE YASAKLİSİ olarak katilamayacaksiniz.
Nasilda buyumeye ciroya etkisi olmaz bu durum. Bastan elendiniz bir kere. Kaldi ki bunun yansimalari baska ihalelerde hatta finansman bulmada karsinizi cikacak. Kreditorler bu durumu hic sorgulamayacak mi saniyorsunuz?
Ayrıca sanki ufaktan mal yediriyor gibi direk tabana yapıştırmak yerine azar azar millete mal yediriyor çok düştü artık yükselir diyene buralar dip diyene herkese yeterince mal var
Proje bazlı mühendislik / EPC / sistem entegrasyonu gibi alanlarda çalışan şirketlerin kriz dönemlerinde zorlanmasının tek bir nedeni yoktur. Bunları mantıklı bir süreç dahilinde sıralarsak:
1. En temel sorun 'nakit zamanlaması' diyebiliriz.
Proje bazlı işlerde maliyetler hemen başlar (personel, malzeme, taşeron, ekipman, finansman gideri, vb.), gelir ve nakit ise gecikmeli gelir (hakediş, onay, kabul, ödeme).
Krizlerde müşteri ödemeleri yavaşlar, hakediş onayları uzar, devlet/enerji şirketleri bile ödeme vadelerini uzatır. Hasılı kârlı projeler bile nakit sıkıntısı üretir.
2. Bilançolarda görülen Ertelenmiş Gelir kasadaki paraya eşit değildir.
Bu tip şirketlerde bilançoda sıkça şunu görürüz:
- Ertelenmiş gelirler / Alınan Avanslar
- Devam eden projeler
Kriz dönemlerinde avans alınmıştır ve bilançoya bu miktar Ertelenemiş Gelirler hanesine girmiştir, ama o para stokta, yarım kalan işte, ya da borç kapatmada kullanılmıştır. Dışarıdan bakan "bu kadar ertelenmiş gelir var, para nerede?" şeklinde sorular sorar. Gerçekte ise para henüz kazanılmamış veya harcanmıştır.
3. Bu tip şirketlerde sürekli bir nakit akımı olmadığı için 'finansman bağımlılığı' fazladır.
Proje şirketleri genelde işletme sermayesini krediyle çevirir ve özellikle düşük faiz döneminde agresif büyürler. Faizlerin yükseldiği, krediye erişimin azaldığı ve teminat taleplerinin arttığı kriz dönemlerinde ise aynı projeleri çevirmek artık çok daha pahalı hale gelir.
4. Giderlerin çoğu sabit iken, gelirler tarafı aynı hızda gerçekleşmediği için yapı esnekliğini koruyamaz.
Proje bitse bile mühendis kadrosu, ofis giderleri, donanım ve yazılım giderleri, yönetim giderleri hemen küçülemez. Kriz dönemlerinde yeni projeler gelmez, ama maaş ve SGK giderleri ve diğer genel gider akmaya devam eder.
5. Sözleşme riski ve marj erimesi bu tip şirketlerin en çok muhatap olduğu negatif durumlardandır.
Kriz dönemlerinde kurlar oynaktır, kurların oynaklığının doğal sonucu malzeme fiyatları artar ve taşeron maliyeti yükselir. Ama proje fiyatı önceden özellikle belirtilmemişse genelde sabit sözleşmedir. Bunun sonucu olarak marjlar erir, kârlı görünen işler bile zarara döner.
6. Bu tip şirketlerde borsa tarafında psikolojik etkiler ve piyasa etkisi çok fazla hissedilir. Bu tip şirketler genelde "büyüme hikâyesi" ile fiyatlanır, alınan proje haberleriyle yükselir. Krizlerde ise yeni proje akışları yavaşlar, backlog küçülür, yatırımcı ya artık şirkette gelecek görmemeye, ya da gördüklerini sorgulamaya başlar. Bu nedenle hisse fiyatı, bilançodan daha hızlı bozulur.
KONTR özelinde değil tüm proje bazlı çalışan şirketlerdeki genel iş akışı durumunu ve potansiyel riskleri ve fiyatlamaya etkilerini özetledim. KONTR'nin bu süreçten etkilenmemesi imkansız.
Sadece durum tespitidir.
Yatırım tavsiyesi içermez.
Son düzenleme : deva-i dert; Bugün saat: 18:11.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri