Sayfa 2324/7020 İlkİlk ... 132418242224227423142322232323242325232623342374242428243324 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 18,585 - 18,592 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Turk yazar Orhan Pamuk, Benim Adim Kirmizi romaniyla 20 Mayis 2003’de dunyanin en buyuk edebiyat odullerinden biri olan Uluslararasi IMPAC Dublin Edebiyat Odulunu kazandi.

"Simdi bir oluyum ben, bir ceset, bir kuyunun dibinde. Son nefesimi vereli cok oldu, kalbim coktan durdu, ama alcak katilim haric kimse basima gelenleri bilmiyor. o ise, igrenc rezil, beni oldurdugunden iyice emin olmak icin nefesimi dinledi, nabzima bakti, sonra bogrume bir tekme atti, beni kuyuya tasidi, kaldirip asagi birakti. Tasla onceden kirdigi kafatasim kuyuya duserken parca parca oldu, yuzum, alnim, yanaklarim ezildi yok oldu; kemiklerim kirildi, agzim kanla doldu.”

“Adesso io sono un morto, un cadavere in fondo a un pozzo. Ho esalato l'ultimo respiro ormai da tempo, il mio cuore si è fermato, ma, a parte quel vigliacco del mio assassino, nessuno sa cosa mi sia successo. Lui, il disgraziato schifoso, per essere sicuro di avermi ucciso ha ascoltato il mio respiro, ha tastato il mio polso, mi ha dato un calcio nel fianco, mi ha portato al pozzo e mi ha preso in braccio per poi buttarmici dentro. La testa me l'aveva già spaccata a colpi di pietra, e cadendo nel pozzo è andata in pezzi, la mia faccia, la fronte e le guance, è rimasta schiacciata, è scomparsa, le ossa si sono spezzate, la bocca si è riempita di sangue.”

2. “Olumle karsilastiginda, ozellikle aslan huylu erkeklerin buyuk cogunlugu, kendilerini koyu verirler. Binlerce kere naksettiginiz cesetlerle kapli savas alanlari... sanildigi gibi kan, barut ve kizismis zirh degil, bu yuzden bok ve curumus et kokar.” Orhan Pamuk, Benim Adim Kirmizi

“Sono soprattutto gli uomini forti come leoni a perdere il controllo quando incontrano la morte. È per questo che i campi di battaglia... non puzzano, come si crede, di sangue, polvere da sparo e armature arroventate, ma di merda e carne putrefatta.”

3. Fransiz filozof Paul Ricoeur’un olum yildonumu (20 Mayis 2005)

“Tarihin altinda, hafiza ve unutus. Hafiza ve unutusun altinda, yasam. / Sous l’histoire, la mémoire et l’oubli. Sous la mémoire et l’oubli, la vie. / Al di sotto della storia la memoria e l’oblio.Al di sotto della memoria e l'oblio, la vita. / Under history, memory and forgetting. Under memory and forgetting, life.”

4. Roma, La Fontana di Trevi (Tervi Cesmesi), 22 Mayis 1792 tarihinde Papa Clemente XIII tarafindan acildi.

(Fellini'nin La Dolce Vita filminden)

5. Romantizmin en guclu temsilcisi Fransiz sair, yazar ve gezgin Gérard De Nerval’in dogum yildonumu (22 Mayis 1808)

Garibim, yasliyim, yok derdime care bulan,
    Kalesi elden gitmis Aquitaine'li beyim ben:
    Bir tek yildizim sondu, darmadagin sazimdan
    Karasevda'nin kara gunesidir akseden.

O mezar gecesinden, ey tesellim bir zaman,
    Pausilippe'i, Italyan denizini ver geri,
    Ve o cicegi, dertli gonlume merhem olan,
    Cardakta asmalarla sarmas dolas gulleri.

Phoibos, Amor muyum? ... Lusignan mi, Biron mu?
    Kralicenin optugu alnim hala kiırmizi;
    Mestolmusum magarada yuzuyorken su kizi...

Iki kere muzaffer, asmisim Acheron'u:
    Orphée gibi duyurmus sazimin her kirisi
    Kah bir peri cigligi, kah bir kiz ic cekisi.

6. Alman opera bestecisi, tiyatro direktoru, muzik teorisyeni ve yazari Richard Wagner'in dogum yildonumu (22 Mayis 1813)

7. Italyanca librettosu Angelo Anelli tarafindan yazilan, Gioacchino Rosssini’nin bestelediği 2 perdelik drama giocoso’su Cezayir'de Italyan Kiz (L'italiana in Algeri), ilk kez 22 Mayis 1813’de Venedik, Teatro San Benedetto’da sahnelendi.

8. Edgar Degas'in yakin arkadasi Amerikali ressam Mary Cassatt'in dogum yildonumu (22 Mayis 1844)

Bambino in un cappello di paglia (Child in a Straw Hat, 1886)

Sayfa 2324/7020 İlkİlk ... 132418242224227423142322232323242325232623342374242428243324 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •