birde bu bitcoin
dolar gibi, euro gibi... bir para mı ? başka birşey mi ?
ben de o tarafların ustası değilim, uzak durup grafiğe bakıyorum sırf.
birileri genişletir ama bildiklerim/düşündüklerim şöyle :
- ben btcyi daha çok altına benzetiyorum, ethereum belki daha dolar gibi
- madencilik maliyeti var. sonuçta belirli bir teknoloji yatırımı ve enerji harcaması ile elde edilebiliyor. bunları "mine eden" gpu fabrikaları var. eskiden küçük ölçekli madencilik de vardı bilmiyorum kalmış mıdır.
- toplam ulaşacağı sayı sabit. %80-90'ı çıkartılmıştır herh yani elde edilmesi zaten zordu şimdi artık daha da zor. (adamın yapısı enflasyonist değil yani, böyle başka bişi biliyorsan söyle). tabi kaldıraçlılar yoluyla o da kalplaştırılıyor ama spot etfler filan da türedi son dönem.
- eder fiyatı tahmin etmeye çalışan modeller var ama kısa-orta vade hareketler için işe yaramazlar. mesela : https://www.lookintobitcoin.com/char...to-flow-model/ --- bu site müthiş bu arada, herkese tavsiye.
- birçok yerde ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor ama öyle kullanılmasını yasaklayan ülkeler de var (mesela türkiye yeni yasakladı). hatta güney amerikada sanırım bunu yerel para kabul eden ülke bile oldu.
Son düzenleme : KPL; 07-06-2024 saat: 16:26.
yok, fiziksel dünyada eline alabileceğin bir karşılığı yok.
ama dediğim gibi teknoloji yatırımı ve enerji sarfiyatı olmadan da elde edilemiyor. onlar olduğunda bile belirli bir zaman maliyeti/karşılığı var - yani istediğin zaman istediğin kadar çıkartamıyorsun.
bugün exchangelerde alınıp satılan her bitcoin bir zaman birileri tarafından gerekli harcamalar ve zaman maliyetleri ile "çıkartıldı". bu yüzden madencilik deniyor, benzer kafa çünkü.
sonra madenciler sattı, piyasalarda dönüyor. not : çoğu da piyasalarda bile değil artık kişisel cüzdanlarda / bu cüzdanlar da ele alınabilir şeyler değil![]()
tahtalar oturdu... abd borsa grafiklerine bakalım
düşerler mi ? ASLA... onların kitabında düşüş yazmaz
TDİ'yi... savuşturdular
şimdi havtaya enflasyon var... bu verinin lönklerine başlamışlardı bile
bizde bitcolin kazımımız üçün lönk yeri bakalım![]()
toprak yok, herşey bilgisayarlarda ve ağda olup bitiyor.
madencilik denmesinin sebebi, kafası aynı.
şöyle düşün madencilik yazılımı bir makinada çalışıyor çalışıyor çalışıyor ... çalışıyor çalışıyor ... çalışıyor çalışıyor ... birgün pıt gıcır gıcır bir bitcoin düşüyor sistemine. olan kaydi birşey ama bilgisayarı aldın, ayrıca hayvan gibi elektrik harcadın. maliyeti oluştu ve ondan yükseğe satmaya çalışıyor madencilik yapan da.
Yer İmleri