Virus olayı gündemde. İran ön plana alındı, TR de korku hakim oldu.
İlginç olansa, batıda Çin ile en yoğun teması olan kim.?
Çinde büyük şirketleri olan, çok büyük ticaret hacmi olan, sürekli kafilelerin gelip gittiği, Çinli nüfusa sahip avrupa ve abd.
abd de 4 milyon Çinli var.
Bizimde bi kaç milyon almancı mız var ve en çok ticaretimiz Almanya ile. Bizde gelip giden alman ve Almancı çok.
Aynısı abd dede geçerli olmalı. 4 milyon Çinli nüfusa sahip. Büyük şirketlerinin sağ kolu Çin. EN büyük ticaret orası ile.
TR ve İran ın ise Çinle çok küçük bağı var.
Netçe: İlginç bir şekilde abd de virusten ölen kimse yok ve hastalanan sayısı en son 35 di yani komik seviyede. ABD nin 320milyon nüfusu var, 4 milyonu Çinli, 400 milyar usd den fazla ticaret hacmi var.(400 milyar rakamını hafızadan yazdım, tam doğru olmayabilir.)
İran ın bağı ise petrol veriyor oda araba ile değil boru ile.(bundanda emin değilim ya, kamyonla yada gemi ilemidirki. Boru diye aklımda kalmış.)
Asya hariç dünyada Çin ile en çok bağı olan abd ve ingilterede virus hiç yok gibi ve ölen yok.
abd düşmanı Çin en önde, İran da ise ölen sayısı en hızlı artışı gösteriyor.?
Bu 2 ülkede abd nin hedefinde olan, yıkmaya çaıştığı ülkeler.
Rusya aklınıza gelmiştir. Bi kaç kez yazdım, rusya nın dev şirketlerinin hepsi yahudilerin elinde ve her yıl 10 milyarlarca dolar rusya halkının parası batıya aktarılıyor. Savaş alanlarındada bakın, rus ve abd askerleri kapışmaz. Orası senin burası benim diye paylaşırlar.
Büyük ihtimalle, Çin i al aşağı ederlerse, rusya ve Çin el ele tutuşup "biz aslında kardeşiz" diyecekler.
---
Maalesef gelmesini istemediğim seviyelere indik. Ana sebep batılıların para çekmesidir diye düşünüyorum. Her hafta bi kaç yüz milyon usd çekiyorlar.
Çok daha fazla etkilenen ülkelerden çekmiyorlar, savaşta olan ülkelerden çekmiyorlar, bizden çekiyorlar. Ülkede adalet ve hukuk al aşağı edildiği için.
Eskidende pek yoktu ama hukuk batılıya çalışıyordu, bizi oyuyordu, şimdi ise adaletsiz hukuk batılıya da döndü. O sebeple durmuyorlar. TR deki En birinci adamları tayyip de kontrolden çıktı. Seçildiğinden beri "Aferim" deyip duruyorlardı. 2015 den beridir demiyorlar.
BIST 115 altına indi. Ölü yerlere kademeli birer kontrat yazmaya başladım.
Ancak endişeli durumdayım çünki viruste ışık görünmüyor.
Suriye de ise küçük bir ışık yandı, fakat 5 mart dada bişey çıkacağı şüpheli. 2 tarafta geri adım atmıyor.
Tek iyi yan rusya ile TR kuvvetleri henüz karşılıklı birbirine girmedi. Ekonomide düzelen rakamlar var.
Çin borsası bile bizim borsa kadar etkilenmemiş görünüyor. shangay neredeyse hiç inmemiş, hong kong biraz inmiş. Virus ve öleni olan İtalya, Japonya hiç etkilenmemiş filan.
Bizim BIST dansözden farksız.
Son düzenleme : alicemal; 24-02-2020 saat: 10:59.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri