Bazı insanlar ister istemez soru soruyor. Tabi çok soru var.
Gazetecilikte 5N1K ilkesi, 6N1K olmuş. Buna bence "Ne Kadar?" veya İngilizce "How much?" da ilave olmalı, yani büyüklük ve miktar da önemli, çok önemli olan ile önemli olmayanı ayırabilmek için gerekiyor. Mesela beni "ne kadar" seviyorsun gerçek hayatta merak edilen önemli bir soru. Şu siyasetçi "ne kadar" oy alır soruluyor, her hangi bir ürün de maliyeti "ne kadar" veya adeti "ne kadar" deniyor. Ne kadar güvenilir çok çok önemli ve merak edilen bir soru.
Borsada ise Ne, Ne zaman ve Ne kadar (kaç lot, Kaç tl, +-% kaç, maksimum, minimum vs) sorularının cevaplarını arıyoruz, ikna olmak için Neden olacağının da açıklanmasını bekliyoruz. Nasılı da merak eden oluyor, bir şekilde oluyor deyip geçiştiriyoruz, pala diyoruz, geçmiş örnekler veriyoruz vs.
Kim sorusu borsada pek geçerli değil arada SPK birilerini yakalıyor ve genelde çok önemsiz. Çok merak edilen bir şey de değil. Geçen de UBS Londra dendi. Herifin cezalandırılması çok etki etmedi. Pasta börek yayınlamayın diyen oluyor, arada vakit geçsin diye soran da oluyor, niye gitmiyor, niye düşüyor, niye çıkıyora belki cevap için teselli oluyor. Gerçi masada keriz kim bilmiyorsan büyük ihtimal sensin diye bir söz de var.
Bu arada, Baba 3 filminde bir iş adamı "ben hiç bir zaman kim sorusunu sormadım, merak da etmedim" diyordu Al Pacino'ya.
Nerede sorusu da çok sorulmuyor, yer belli oluyor, genelde yer borsa İstanbul ve ABD.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
https://tr.wikipedia.org/wiki/5n_1k
5n1k: Gazetecilik terimi, haberin öğelerini oluşturan
- ne?
- ne zaman?
- nerede?
- nasıl?
- neden?
- kim?"
sorularını içerir.
Günümüzde iletişim fakültelerinde ve bazı habercilik kitaplarında kaynağı belirten
- nereden?
unsuru da eklenerek 6N 1K olarak kullanılmaktadır.
Biri bozuk Türkçesi ile teşekkür etmiş.
"cok guzel cocugum hicbir vudyadakindaen anlamadi bu vidyoyu anladi ve sinavdav 100 aldi"
ttps://www.youtube.com/watch?v=04Isbgj1nn4
Son düzenleme : ariston; 19-09-2020 saat: 13:53.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri