Artan

300,00 9.99 18:10
10,46 9.99 18:10
4,74 9.98 18:10
29,14 9.96 18:10
436,25 9.96 18:10
Artan Hisseler

Azalan

12,42 -10 18:10
20,70 -10 18:10
7,02 -10 18:10
191,70 -10 18:10
128,70 -10 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

20.757.848.428,25 18:10
12.854.269.253,19 18:10
12.205.965.780,50 18:10
11.174.965.825,18 18:10
8.272.556.856,08 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 282/292 İlkİlk ... 182232272280281282283284 ... SonSon
Arama sonucu : 2332 madde; 2,249 - 2,256 arası.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.

1. eğriye eğri doğruya doğru diyebilmeliyiz fikri sabitlikle hiç kimse hiç bir yere varamaz ,ben sami kadar spk dada hatalar var diyorum siz sadece sami hatalı diyorsunuz objektif olmak bumudur,

spk şirkete güvenmiyorsa hiç onay vermemeliydi bu işin az güveniyorumu olmaz yada takoz koymayıp %300 vermeliydi
    çocuk oyuncağı bahçesimi burası insanlar hayatlarının alın terini koyuyor

2.  Alıntı Originally Posted by nevriz Yazıyı Oku
    eğriye eğri doğruya doğru diyebilmeliyiz fikri sabitlikle hiç kimse hiç bir yere varamaz ,ben sami kadar spk dada hatalar var diyorum siz sadece sami hatalı diyorsunuz objektif olmak bumudur
    Son satislar acil durum eylem planidir iddiasini siz soyluyorsunuz. Tera satisi fazlasiyla karsiliyordu geri cekilen bedelli tutarini. O zaman diger satislar neyin nesi?

Birde alinti yaptigim girdimi tekrar okuyunuz. SPK da hatalidir demisiz. SPK nezdimde bir suc orgutu olmasina ragmen burada en masumu SPK yetkilileridir.

İs Bankasi olayi bambaska bir mevzu. Orada muhakkak siyasi bir takim olaylar olmustur. Bence orada spk dan ziyade bddk tan izin cikmadi.

3. Kontrolmatik açısından tabloyu CapEx ve OpEx ayrımıyla okuduğumuzda, şirketin bugün yaşadığı finansal baskının kaynağı çok daha net hale geliyor. Öncelikle CapEx tarafı son derece agresif. Pomega batarya fabrikası, enerji depolama sistemleri, EPC projeleri, madencilik yatırımları, robotik ve yazılım altyapısı gibi alanlarda yapılan harcamalar nedeniyle Kontrolmatik in yıllık sermaye harcaması yaklaşık 6-8 milyar TL bandına oturmuş durumda. Bu harcamalar kâr yazmıyor, bilançoda varlık olarak büyüyor ancak kısa vadede yoğun bir nakit çıkışı yaratıyor. Şirketin bilançosunda görülen yüksek borçlanmanın temel sebebi de bu devam eden yatırım döngüsü.

OpEx tarafına bakıldığında ise tablo görece daha kontrollü. Personel, genel yönetim, satış pazarlama ve giderleşen Ar-Ge harcamaları birlikte değerlendirildiğinde yıllık faaliyet giderleri yaklaşık 2 -2,5 milyar TL seviyesinde. Bu tutar şirketin ölçeği ve faaliyet alanlarının genişliği düşünüldüğünde anormal değil ve esas sorun kaynağı olarak öne çıkmıyor. Kontrolmatik in operasyonel anlamda savurgan bir OpEx yapısına sahip olduğunu söylemek zor; asıl baskı burada değil.

Asıl kırılma noktası finansman giderlerinde ortaya çıkıyor. Yüksek CapEx in büyük ölçüde borçla finanse edilmesi nedeniyle faiz ve kur farkı giderleri yıllık yaklaşık 3,5-4 milyar TL seviyesine ulaşmış durumda. Teknik olarak OpEx sayılmasa da bu kalem, nakit akışını fiilen kilitleyen ana unsur. Şirket faaliyetlerinden FAVÖK üretebilse bile, bu finansman giderleri kârlılığı ve serbest nakit akışını eritiyor.

Bu üç kalem birlikte ele alındığında Kontrolmatik in yıllık toplam nakit baskısı 12-14 milyar TL seviyesine çıkıyor. Satışların artmasına rağmen nakdin erimesinin, kasanın zayıflamasının ve bedelli sermaye artırımına ihtiyaç duyulmasının temel nedeni tam olarak bu yapı. Sorun işler kötü gidiyor değil, aynı anda hem yüksek yatırım harcaması hem de pahalı borç taşınıyor olması.

Önümüzdeki dönemde belirleyici olacak unsur CapEx in seyridir. Eğer Pomega ve diğer ana yatırımlar büyük ölçüde tamamlanır, yeni mega yatırımlar ertelenir ve CapEx 2026 itibarıyla 2-3 milyar TL bandına gerilerse, bugünkü finansal stres hızla hafifleyebilir. Bu senaryoda OpEx zaten yönetilebilir seviyede olduğu için nakit akışı toparlanır, borç çevrilebilir hale gelir ve yapılan bedelli sermaye artışı zaman kazanma değil denge kurma hamlesi olarak okunmaya başlar. Aksi halde, yani CapEx in yüksek seyri devam ederse, finansal baskı da doğal olarak sürecektir.

patron hisse sattı şirket ve iştiraklare verdi ?

Patronlara (ortaklara) olan borcun etkisini değerlendirirken meseleye iyi mi kötü mü gibi tek boyutlu bakmak yanıltıcı olur; bu borcun niteliği, vadesi ve kullanım amacı asıl belirleyici unsurlardır. Kontrolmatik özelinde ve benzer büyüme şirketleri için etkileri

Öncelikle likidite açısından etkisi: Patronlara olan borç genellikle bankalara kıyasla daha esnek vadelidir ve kısa vadede nakit çıkışı baskısı yaratmaz. Bu tür borçlar çoğu zaman faizsiz ya da piyasa faizinin altında olur ve geri çağrılması şirket yönetiminin kontrolündedir. Bu nedenle şirketin günlük nakit akışı ve operasyonel devamlılığı açısından nefes alma alanı yaratır; özellikle CapEx yoğun dönemlerde köprü finansman işlevi görür.
    İkinci olarak finansman maliyeti ve bilanço kalitesi: Patron borcu, banka kredisine göre daha düşük maliyetli olduğu için faiz giderlerini sınırlayıcı etki yapar. Ancak bilanço üzerinde yine de borç olarak durduğu için Net Borç / FAVÖK oranını teknik olarak yukarı çeker. Yani yatırımcı gözünde borçluluk rasyolarını iyileştirmez ama borcun kalitesi, klasik banka borcuna göre daha yumuşaktır. Bu nedenle analistler genelde patron borcunu sert borç değil, yarı özkaynak benzeri borç olarak değerlendirir.
    Üçüncü önemli başlık kur ve temerrüt riski: Patron borçları çoğunlukla TL bazlıdır veya kur riski taşımaz. Bu da döviz gelir döviz borcu uyumsuzluğunun yarattığı şokları azaltır. Ayrıca bankaların aksine temerrüt, kredi geri çağırma veya ek teminat talebi gibi ani riskler barındırmaz. Bu yönüyle şirketin kriz dönemlerinde kırılganlığını azaltıcı bir tampon görevi görür.
    Ancak işin olumsuz algı tarafı da vardır. Patron borcu uzun süre yüksek seviyede kalır ve net bir geri ödeme veya sermayeye dönüş planı açıklanmazsa, piyasada şirket kendi kendini finanse edemiyor algısı oluşabilir. Özellikle bedelli sermaye artırımı ile birlikte görülüyorsa, küçük yatırımcı açısından bu durum güven erozyonuna yol açabilir. Bu yüzden şeffaflık burada kritiktir.
    En kritik nokta patron borcunun neye evrileceğidir. Eğer bu borç ilerleyen dönemde sermayeye eklenirse (borcun özkaynağa dönüşmesi), bilanço bir anda güçlenir, Net Borç düşer ve hisse için güçlü bir pozitif katalizör oluşur. Aksi halde, yani borç uzun süre taşınıp geri ödemeler başlarsa, bu kez OpEx değil ama nakit akışı üzerinde ek baskı yaratır.
    Özetle; patronlara olan borç kısa vadede Kontrolmatik için koruyucu ve dengeleyici, uzun vadede ise net bir strateji gerektiren bir unsurdur. Yatırımcı açısından esas izlenmesi gereken şey borcun tutarından çok, vadesi, faizi, döviz cinsi ve sermayeye dönüşüp dönüşmeyeceğine dair yönetim sinyalleridir. Gemi denize indi demek için bu borcun ya anlamlı ölçüde azalması ya da açık biçimde özkaynağa dönüşeceğinin netleşmesi gerekir.
    Son düzenleme : carizma; 05-01-2026 saat: 19:02.

4.  Alıntı Originally Posted by Zdx&Lunar Soul Yazıyı Oku
    Arkadaşım İleri düzey eğitim belgesi aynı zamanda broker sertifikası sahibi SPk dan lisanslı biri olarak bu kafayı değiştirmeni tavsiye ediyorum. Bir dost.

Spk ya bir dolu şikayet dilekçesi gitti.O bedelli oranının kırpılması bence Spk nın bu aralar verdiği en doğru kararlardan.

Burada olan Sami Bey ve ekibi piyasayı böyle beklemiyordu arada verdikleri malı güle oynaya aşağıdan yerine koyacaklardı ama piyasa bu öngöremediler.Piyasa denilen şey kendi şirketinde operasyon çekmeye benzemez kimseninde keyfini beklemez.

Bana göre genel piyasa ile beraber hissenin yükselmesi işlerine gelmiyordu onlarda gereğini yaptı bu kadar basit.

benim 40 yıllık ayaklı borsanın içinde olmam sizin sertifikanızı yüze katlar,bu konuya girdiğiniz için yazıyorum siz madem o kadar bilgili ve ilgilisiniz ,madem şirket düzenbaz neden %100 üne onay veriyor hiç vermeseydi ,biz Taşkesenliyide baş kesenliyide biliyoruz ,senin daha çok tecrübe sahibi olup kurumların nasıl çalıştığını neler döndüğünü öğrenmen lazım benimde size dost tavsiyem olsun ,araştırın ,bir şirket üzerinden değil yüzlerce şirket üzerinden
    madem bu spk en doğru kararları veriyorsa ihlas holdingi bir inceleyin derim ,özelliği nedir ihlasın çokmu muhteşem bir holding nedir bu kadar bedelli nedir her seferinde anında onay siz sertifkalıyım lafını ağzınızaa bile almayın bence komik oluyorsunuz, bana internet üzerinden alınan sahte sertifika ve diplomaları çağrıştırıyor.

5. Carizma artık buraya yapay zekadan kopyaladığın yazıları yazma. Yazılar okunmuyor sayfayı kirletiyorsun. Senden de sıçmalamandanda bıktık lütfen artık defol burdan!

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

6.  Alıntı Originally Posted by erhan Yazıyı Oku
    Carizma artık buraya yapay zekadan kopyaladığın yazıları yazma. Yazılar okunmuyor sayfayı kirletiyorsun. Senden de sıçmalamandanda bıktık lütfen artık defol burdan!

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Lütfen siz okumayınız. Cevap ta yazmayınız.

7.  Alıntı Originally Posted by nevriz Yazıyı Oku
    benim 40 yıllık ayaklı borsanın içinde olmam sizin sertifikanızı yüze katlar,bu konuya girdiğiniz için yazıyorum siz madem o kadar bilgili ve ilgilisiniz ,madem şirket düzenbaz neden %100 üne onay veriyor hiç vermeseydi ,biz Taşkesenliyide baş kesenliyide biliyoruz ,senin daha çok tecrübe sahibi olup kurumların nasıl çalıştığını neler döndüğünü öğrenmen lazım benimde size dost tavsiyem olsun ,araştırın ,bir şirket üzerinden değil yüzlerce şirket üzerinden
    madem bu spk en doğru kararları veriyorsa ihlas holdingi bir inceleyin derim ,özelliği nedir ihlasın çokmu muhteşem bir holding nedir bu kadar bedelli nedir her seferinde anında onay siz sertifkalıyım lafını ağzınızaa bile almayın bence komik oluyorsunuz, bana internet üzerinden alınan sahte sertifika ve diplomaları çağrıştırıyor.
    Eyvallah sıkıntı yok. Siz aynen böyle devam edin. Ben hiç yazmadım farz edin.

Siz bu kadar tecrübe ile zaten 100-120 arası EMKEL nasıl pazarlandı bilmiyorsanız bende kelimeler tükendi.
    "Hayalleriniz için sessiz bir şekilde savaşın. Çünkü onları gerçekleştirirken yaratmış olduğu etki insanların tahammül edemediği bir şeydir."

8. Kontrolmatik özelinde yüksek CapEx + pahalı borç taşıma çerçevesini şöyle, net ve süzülmüş biçimde yorumlayabiliriz:

Kontrolmatik son 2-3 yılda klasik bir mühendislik şirketinden, enerji depolama (Pomega), EPC ve yurtdışı projeler ekseninde ölçek büyüten bir yapıya geçti. Bu dönüşüm doğası gereği yüksek CapEx gerektiriyor ve şirket bunu büyük ölçüde borç + sermaye artırımı kombinasyonuyla finanse etti. Sorun CapEx in kendisi değil; CapExin geri dönüş hızı ile borcun maliyeti arasındaki makas.

Birinci baskı noktası nakit akışı. Pomega yatırımları ve büyük EPC projelerinde nakit çıkışı erken, tahsilatlar ise proje ilerledikçe geliyor. Bu aradaki boşluk, yüksek faiz ortamında pahalı finansmanla kapatıldığı için faaliyet kârı olsa bile serbest nakit akışı zayıf kalıyor. Bu yüzden piyasada kâr var ama para yok algısı oluşuyor ve hisse fiyatı bunu cezalandırıyor.

İkinci baskı kârlılık ve marjlar. Kontrolmatik operasyonel olarak fena marjlar üretmiyor; ancak finansman giderleri bu marjları aşağı çekiyor. Özellikle kısa vadeli, değişken faizli veya döviz cinsi borçlar; kur ve faiz oynaklığını şirket bilançosuna doğrudan taşıyor. Bu da yatırımcı gözünde risk primini yükseltiyor.

Üçüncü konu finansal esneklik. Yüksek CapEx + pahalı borç, şirketin hata yapma lüksünü azaltır. Yeni bir gecikme, beklenmeyen maliyet artışı veya tahsilat sorunu, bilanço üzerinde hızlı baskı yaratabilir. Bu yüzden piyasa, büyümeyi alkışlamaktan çok büyüme artık kendi parasını üretebiliyor mu? sorusuna odaklanıyor.

Peki bu yapı Kontrolmatik için katlanılabilir mi?
    Evet, ama şartlı. Eğer:

Pomega tarafında kapasite devreye girip nakit üreten sözleşmeler görünür hale gelirse,

EPC projelerinde (Nojac1 gibi) tahsilat takvimi netleşip döviz bazlı gelir borçla eşleşirse,

Net borç/FAVÖK oranı 2 -3 bandına doğru inmeye başlarsa,

o zaman bugünkü yüksek CapEx dönemi kuruluş yatırımı olarak okunur ve piyasa bunu tolere eder.

Aksi senaryoda, yani CapEx devam ederken nakit üretimi gecikir ve borç pahalı kalırsa; şirket iyi bir sektörde olmasına rağmen finansman yapısı nedeniyle değer yaratmakta zorlanır. Lityum, batarya ve enerji depolama teması tek başına bunu kurtarmaz.

Özetle: Kontrolmatikin sorunu ne işi değil, işin parasının ne zaman ve nasıl geldiği. Piyasanın beklediği şey artık yeni yatırım haberi değil; borcu rahatlatan, nakdi görünür kılan bilanço. O geldiği gün, algı çok hızlı döner.

Sayfa 282/292 İlkİlk ... 182232272280281282283284 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •