Originally Posted by
Turnike
Yabancı hisse senedi emtia vs. içeren fonlarının yönetim ücretleri yıllık %3-4 arasında. Paranı eurobond yapsan %7 faiz alacaksın artı bunların fon yönetim ücreti eder sana yıllık %11 dolar bazında kayıp. Bu fon dolar bazında yıllık en az %11 kazandırırsa başa başsın. Sonrası reel kar.
Oh ne ala her riski sen al, fon yöneticisi hatalı yatırım yaparsa ceremesini sen çek o da yetmez gibi adamlara dolar bazında her yıl %3-4 yönetim ücreti öde.
En kötü dolar alıp koysan adamların bankasına, yıllık %1-2 faiz verecekken hem paranı dolar bazında alıyorlar hem de faiz vereceklerine %3-4 sizden para alıyorlar.
Kurda sormuşlar boynun niye kalın diye o da demiş ki kendi işimi kendim görürüm.
İyice araştırıp kendi imkanlarınız dahilinde sınırlı da olsa bu tür fonların içerdiği varlıklara bizzat yatırım yapmak her zaman ama her zaman size daha çok kazandırır, kaybederken de daha az kaybedersiniz.
Her yıl toplamda %3-4 civarında gezinen fon yönetim ücreti ne demek kendinize gelin fon kurucuları!
Burada bu söylediğinizi dile getirince genelde başka konulardan dolayı saldırı alıyorum. Sn Turnike aynen bunları dile getirmeye devam edin... Benim gibi aldığı metayı 10 yıl elinde tutan uzun vadeli yatırımcılar için Paranın %40'ı yönetim ücretine gidecek demektir böyle fahiş yönetim ücretleri yüzünden...
Ama burada pek yatırımcı yok... Genelde kısa vadeli bakışlar olduğundan en fazla 5-6 ay fon tutup satanlar çok olduğundan dolayı bu konuya pek önem vermiyorlar. ama fon işi uzun vade işidir... Maliyetleri uzun vadede hesap etmelidir...
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri