yakın geçmişte tmpol şirketine e mail ile bazı sorular sormuştum...bana cevabı gelmiş..gelen cevabı çok beğendim...çok özen göstermişler..cevaptan anladığım kadarıyla yatırımcı ilişkileri çok donanımlı biri...
SORULAR :
öncelikle size kolay gelsin diyorum..sayın şirket yetkilileri ben borsada hissenize yatırım yaptım ..biraz önce bilançolarınıza baktım açıkçası biraz korktum..özelikle de 2018 yılında cirolarınız çeyreklerde 20-25 milyon iken 2019 yılında 17-23 milyona gerilemiş , 2020 yılında ise 15-20 milyon bandına gerilemiş..üçüncü çeyrekte ise 37 milyon olmuş...bu düşüşlerin ve şirketin yerinde saymasının nedeni acaba nedir ??
ikinci bir konu ciroların ne kadarı hangi sektörlerden gelmektedir ?
üçüncü bir konu bilançolarda kısa vadeli borçlarda gittikçe artan bir miktar var bunun nedeni nedir ??
hissenizi almama rağmen biraz karamsarlığa kapıldım..sizce şirketimizin durumu nedir ?? gelecekten umutlu olabilir miyiz ?? umutlu olbilmemiz için ne tür sebeplerimiz var ??
ilgi ve alakanız için şimdiden teşekür ediyorum..
CEVAP:
Hasan Bey Merhaba,
2018 yılından günümüze kadar değişen ülkemizin ekonomi koşulları çeyrekler bazlarında dönem dönem ciroları beklenenden farklı olarak olumlu ve olumsuz olarak etkilemiştir. İlgili süreçte yaşanılan hızlı kur artışları, dönem dönem yüksek veya düşük faizle borçlanma koşulları ve en önemlisi Covid 19 pandemisi daha önceki yıllardan farklı olarak çeyreklik ciroların dalgalanmasına, bazı çeyreklerde düşüşe, geri kalanlarda da artışa sebep olmuştur. Bu gibi dönemleri iyi analiz edebilmek için, parçaların tek tek (çeyrekler) analizi yerine bütüne bakmanın daha sağlıklı olduğunu sadece bizim şirketimizde değil, geri kalan şirketlerde de yapacağınız analizlerde tavsiye ederiz. Şirketimizin genel anlamada yıllık satış rakamları ve karlılık oranlarında bir sorun olmadığını Kap ta yayınladığımız finansal tablolarda görebilirsiniz.
Kısa vadeli ve uzun vadeli borçların yapısı ilgili dönemlerde oluşan borçlanma maliyetlerine ve fırsatlarına göre değişkenlik arz eder. genel manada faizlerin yüksek olduğu dönemlerde uzun vadeli borçlanmak, ileride düşmesi söz konusu olabilecek faiz nedeniyle daha düşük maliyetli borçlanma fırsatlarından alı koyar, fırsat maliyeti yaratır. Şirket ilgili dönemde daha düşük faizli ihracat taahhütlü, merkez bankası reeskont ve Eximbank kredileri kullandığı için ve yine ilgili dönemlerde uzun vadeli borçlarını ödemeye devam ettiği için bahsetmiş olduğunuz oran kısa vadeli borçlar lehine değişmiştir. Ayrıca şirketin analizinde sadece borca değil nakit ve nakit benzerlerinin değişimine de bakmanız gerekir. Bahsetmiş olduğunuz dönemlerde nakit ve nakit benzerleri de sürekli artış göstermiştir. Dolayısıyla toplam borçtan nakit ve nakit benzerlerinin çıkarılması ile borç pozisyonunu daha sağlıklı analiz edebilirsiniz. Son olarak 2020 yılı içerisinde fabrika binamızın çatısına GES tesisi kurulumu tamamlanmıştır. Genel manada şirketler için borcun artması ve azalması faaliyetin doğal akışıdır. Önemli olan borcun neyi finanse ettiğidir. Borç faaliyet zararı ve operasyonel problemleri finanse edebileceği gibi yatırımları stokları ve ticari alacakları da finanse eder. ikinci durumda borcu artan şirketin analizi olumlu olarak değerlendirilirken, birinci durum şirketler için tehlike arz eder. Kısaca Temapol’ün borç yapısını analiz ederken neyi nasıl finanse ettiğine dikkatli bakmanızı, toplam borç miktarında da nakit ve nakit benzerlerini çıkarmanızı öneririz.
Saygılarımızla
TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SAN.TİC.A.Ş.
Yatırımcı İlişkileri Birimi
ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et
Yer İmleri