Borsada bir yıl dört ay. Portföyün son hali
5,15 maliyet petkim.
6 da biri satıldı . Yerine çok azi geri konuldu. Yüzde 28 bedelsiz vereceği için bu sene ancak bedelsiz sonrası daha da aşağıya sarkarsa ekleme yaparım .
Bedelsiz sonrası iyi yükselirse bedelsizden gelenlerin yarısını satarim. Petkim için stratejim bu. 2019 da.
Diğer hissem Pergamon .
Maliyet 7,60. Hisse başı nasipse 2,48 TL temettu gelecek .
Ondan gelecek temettü ile portföye çok az miktar ile giren Ereğli de alım yapacağım .
Pergamon da düzenli alıma devam edeceğim . Şirket ne kâr ederse dağıtıyor
Patronu bu konuda güvenilir en azından.
Ereğli 36 lot. Maliyet 9 lira.
Ocak ,Şubat,Mart birikim yapmak için yapılan borçların ödemesi ile geçti.
Şimdilik alım yapamıyorum
Cimentoculardan Adana cimentoyu da eklemeyi düşünüyorum temettü veriminden ötürü .
Bakalım hayırlısı .
Oldukca acemi bir yatırımcıyim
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
abdülselam özatak, fethi sekin, ömer halisdemir, turgut aslan, kaşif kozinoğlu...
sayın cauti.
grafik pahalı söylemini sürekli olarak kullanıyorsunuz açmanız mümkün mü?
teknik analizden pek anlamam.biraz rsi ve ağırlıklı ortalamalara bakıyorum fakat kafam basmıyor açıkçası.
yalnız hisse değerlerine baktığımda bimas için uçuk karlara rağmen pp/dd-fk 2008 seviyelerinde.ve o günden bugüne de sürekli olarak bir düşüş eğiliminde. satışlarını acayip arttırmış. döviz fazlası var ,nakit akışı yüksek vs. şu anki değerlerle tarihsel ortalamalarının yüzde 50 altında seyrediyor değer ve fiyat olarak. her yıl sürekli mağaza açıyorlar ve çılgın büyümeye devam etmekle birlikte file market projeleride var. önümüzdeki 20 yıllık perspektifte ben kendilerinden bir internet atağı da bekliyorum çünkü sektör o yöne doğru kayıyor.
bir de diğer marketlerden bahsedilmiş ama ben mi yanlış gözlemliyorum bilemedim. hangi bime gitsem (istanbul-fatih)çift kasa çalışıyor mesai saati çıkışlarında da en az onar kişi kuyrukta oluyor. şok da evimin yanında ne zaman gitsem sıra beklemeden alıp çıkıyorum marketten ve çok markette bu durumu gözledim ,migros da da aynı durumu gözlemledim. fiyatlar hala daha bim de en ucuz gördüğüm kadarıyla. kalitesiz mal sattığı için mümkünse pek gitmiyorum (şok veya a101 tercihimdir)ama krizden sonra bim kuyrukları level atladı resmen. ben bu hissede hala uv de iyi ekmek olduğunu düşünüyorum ,gerekli manevraları yaparsa.
ben de sat butonu aktif değil. sizin tarzınız farklı tabi. çeyreklik verilerle al-sat yapıyorsunuz. güzel kazandığınızı çalışmadan buradan geçindiğinizi yazmışssınız her ne kadar inanmak istemesem desadece borsa ile mi geçiminizi sağlıyorsunuz. insan beceremediği şeye pek inanmak istemez baştan kabul ediyorum
40 yaş için yeterli birikim olmama ihitimalini düşündüğümden sordum. art niyetim yoktur.
grafik pahalı söylemini biraz açar mısınız?
benim için önemli olan alış fiyatı,satışla pek işim yok açıkçası. çünkü diğer türlü pek başarılı olabileceğimi düşünmüyorum.
selametle.
''dokuz ayrı kadınla ilişkiye girerek, bir ayda çocuk sahibi olamazsınız''
''yazdıklarım yatırım tavsiyesi değilidir.Acemi lafıyla iş yapmayın''
Türkiye nin ilk10 büyük şirketinden birinde 20 yıl geçirdim..uzman olarak, proje yönticisi olarak çalıştım son dönemlerde...kendi isteğimle işimden ayrıldım, erken emekli olmaya karar verdim..bir nevi gemileri yaktım, biraz risk aldım yani.
20 senede bana ve aileme yetecek kadar birikimin oldu..amacım birikimlerime dokunmadan (konut, arsa, tarla, BES olarak birikimlerimi tutyorum)...enflasyon oranında artmalarını sağlamak...mümkünse bu brikimi çocuklarıma aktarmak.
Borsadaki yatırımlarım ile kira+zirai kazanç ile gelenlerle geçinme amacındayım...birikimden yemeden yani....geçen yıl borsadan aylık ortalama kazancım hedeflediğim rakamın iki katı oldu....bu yıl geçen yılın hedefini ikiye çıkardım...şimdilik yeni hedefin de üstündeyim.
Ben de öğreniyorum ve gelişiyorum....burada yazmak, eski iş yerinden arkadaşlara gönüllü danışmanlık yapmak, başarımı arttırıyor galiba.
Kazancımın yarısı hisseden geliyorsa, yarısı da vadeli işlemlerden geliyor diyebilirim...yani profesyonel olmayanlar için çok da önermem vadeli işlemleri...ama öğrenmeyi tavsiye ederim, uzun vadeli yatırımda düşüş trendlerinde portföyü koruma altına almak önemli bir avantaj sağlıyor...ama öncelikle tecrübe kazanmak şart.
Al sat konusuna gelince...normalde 3-5 yıl tutmak için hisse alsam da, 1-2 ay gibi bir sürede %20-30 arası maliyetime göre prim yapmış kağıtlarda kar realizasyonu yapıyorum...bazen çok az, bazen tümünü satıyorum...mesela toaso yu 16 lardan almaya başladım, ama kısa sürede 21 lere gidince ve 2019 için "çok" güçlü beklentilerim olmadığı için tümünü sattım..aynı şey arçelikte de oldu.
yani al unut yok..al ve takip et var...gerekli gördüğümde ara realizasyon da yapıyorum.
bir ara %100 hisseye çıkmıştım...şu an %50 lere inmiş durumdayım...105 lerin üstünü beklemediğimi defalarca yazmıştım zaten...şimdilik boştaki param tl olarak duruyor...95-100 bin aralığında önce %75 lere çıkmayı düşünüyorum hissede...sonrasına sonra karar vereceğim.
100x tl hisse portföyü için 20x tl vob işlemleri için teminat ayırıyorum en az.
ayrıca 105 lerden portföyün %50 sini koruma altına aldığımı söylemiştim...portföydeki hisse miktarı yarıya indiği için, şu an kalan hisseler %100 koruma altında olmuş oluyor.
yani şu saatten sonra endeksin düşüşü portföyü pek etkilemez....95-100 bin aralığında hem hisse oranım artacak, hem de korumayı kademeli olarak kaldırmayı düşünüyorum.
Not: BES birikimim toplam likit varlıklarımın yarısını oluşturuyor ve %100 gram altında...bu nedenle ilave döviz pozisyonu pek almıyorum..bes dekini yeterli görüyorum döviz riski açısından.
Son düzenleme : Cautionary; 12-03-2019 saat: 00:08.
@tosunpasa
Grafik pahalı olayına gelince...bu başlığın birinci versiyonunda konuyu sayfalarca işledik...eğer öğrenmeye değer buluyorsan o başlıkta detayları bulabilirsin...bir kaç kez aynı şeyleri yazdığım için tekrar yazmak zor geliyor.
Yer İmleri