Artan

277,75 10 18:10
54,45 10 18:10
291,50 10 18:10
11,78 9.99 18:10
39,64 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

19,17 -10 18:10
42,00 -9.99 18:10
58,85 -9.95 18:10
7,81 -9.92 18:10
100,00 -9.83 18:10
Azalan Hisseler

Ýþlem

8.423.783.298,90 18:10
8.279.675.248,75 18:10
7.897.836.716,17 18:10
7.784.719.756,22 18:10
7.554.836.368,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 296/685 ÝlkÝlk ... 196246286294295296297298306346396 ... SonSon
Arama sonucu : 5528 madde; 2,361 - 2,368 arasý.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Paynet

Bu arada paynetle alakalý fikir alýþveriþini verimlendirmek adýna birkaç düþüncemden bahsetmek isterim. Deðerli iki hocam (Emirhan bey ve kardanadam) iyzico üzerinden ve take rate dediðimiz iþlem hacmini ciroya döndürme oranýndan bahsetmiþler önceki yazýlarýnda. Benim çekincem paynette iyzico benzeri çarpanlar iki nedenden ötürü olmayabilir - halka arz dýþý satýn alma veya deðerlemelerde yurt dýþýnda çarpanlar 2019a göre oldukça daralmýþ durumda. Bu durum, paynetin geçtiðimiz dönemdeki ödeme þirketlerine benzer çarpanlardan alýcý bulamýyor olmasýna ve bu kadar uzun beklemesine bir neden olabilir, þubattan bu yana ciddi likidite eksikliði ve çarpan daralmasý var PE ve VC sektörlerinin þirket alýmlarýnda. Ýkinci konu þu, kardanadamýn bir yazýsýnda paynetin ciroya çevirme oranýnýn daha yüksek olduðuna dair bir ibare gördüm ancak ondan emin deðilim. Sebebi de iyzico B2C dediðimiz kanalda daha çok faaliyet gösterirken ARENA ise daha çok iþletmelere hizmet verdiðinden burada müþterilerin pazarlýk gücü oldukça fazladýr ve oran da haliyle iyzicodan kötüdür diye tahmin etmekteyim, bu konuyla alakalý belge veya beyanlar var ise beni aydýnlatmanýz çok mutlu eder. Özetle þu anda ARENAnýn sadece ve sadece daðýtým iþini deðerleyerek kendi adýma makul bir güvenlik marjý zaten bulmaktayým. Paynet de bu deðerden alýnca bedavaya geliyor gibi düþünebilirim.

2. Merhabalar,

Stocktalks Bey yazýnýz için teþekkürler, aydýnlatýcý olmuþ. Benim bu þirketin büyümesine bir lafým yok fakat, bu kaðýdýn 16 yýllýk yatýrýmcýsý olarak, þirketin þeffaf yönetilmediðine adým kadar eminim. Zaten Hintlilerin þirketi satýn alma süreci dahi oldukça ahlak dýþý bir süreçti. Yaklaþýk 13 sene boyunca 50 çeyrek hiç mi iyi kar gösterilmez? Bu seneki net kar da her türlü sürprize açýk. ''Danýþmanlýk ücreti'' adý altýnda gider yazýp, zarar bile gösterebilirler. Veya 50 kiþi yeni iþe alým yapýp, yeni þirket kurduk bile diyebilirler.

Paynet'e gelince; Iyzico Ceo'su geçen sene 35 milyar TL hacimde 700 milyon ciro yaptýklarýný belirtti. 2022 beklentisi için 50 milyar TL hacim, 1 milyar TL ciro olduðunu söyledi. Hesaplarsanýz %2'ye denk geldiðini göreceksiniz. Paynet 2021 yýlýnda, 6,5 milyar TL hacim içerisinde, 200 milyon TL üstü ciro yaptý. 2022 yýlýnýn Temmuz ayýna kadar bu rakam 6,2 milyar TL gözüküyorken, bitmiþ yýlýn hacmini 6,5 milyar TL olarak güncellediler ne hikmetse...

Iyzico CEO'su belki biraz yukarýdan konuþuyor olsa bile, güncel deðerleme yapýlsa þu an itibariyle Unicorn olduklarýný söyledi. Bu seneki Paynet hedefi Iyzico'nun yaklaþýk olarak yarýsýndan fazla. Bakalým Paynet'in deðerlemesi ve satýþ rakamý ne olacak?

Paynet genel müdür yardýmcýsý Hakan Kocatürk, bir kobi toplantýsýnda davetlilerden birinin ''sizin komisyonlarýnýz neden diðerlerinden yüksek?'' sorusu üzerine, ''haklýsýnýz, fakat o konuda bir takým iyileþtirme çalýþmalarýmýz var'' diye yanýt verdi. Paynet'in yaptýðý iþ çok daha detaylý ve muhasebesel olduðu için, komisyon oranýn diðerlerinden daha yüksek olmasý normaldir diye düþünüyorum.

Netice olarak; Benim yönetime þahsen hiç ama hiç güvenim yok, yönetim maalesef hiç þeffaf deðil. Ne zaman ne yapacaklarýný asla küçük yatýrýmcý bilemez. Yýllardýr büyüyoruz adý altýnda bir takým iþler yapýlýyor fakat bu asla net kara yansýtýlmýyor. CEO bu konuda þapkasýný önüne alýp düþünmeli bence. Biz yýllarýmýzý verdik bu kaðýda, umarým sizler gibi yeni girenler bizim kadar beklemezler. Bize çektirdikleri çileyi size çektirmezler, bir an önce kazanýrsýnýz.

YTD.

3. Çok teþekkürler deðerli katkýnýz için. Kendi adýma 2023 ilk çeyreðe dek burada olacaðým, baktým ki bahsettiðiniz konularda sýkýntý var fiyat fark etmeksizin çýkýp yeni pozisyon arayýþýna girerim, her zaman fiyat deðere hareket etmek zorunda deðil ancak kaðýt üstünde katalizörler birleþmiþ durumda önümüzdeki çeyrek için.

4. Deðerli ortaklar paylaþýmlarýnýz için teþekkür ederim.Emeginize saðlýk
    Sayýn Kardanadam bu kadar yýl hissede olduðunuzu bilmiyordum.
    Son dönemlerdeki fintech daralmalarýndan en az etkilenen B2B alanýnda faaliyet gösterenler olduðu ile ilgili güncel makaleler okumuþtum.
    Nasdaq sizce eski günlerine geri gelecek mi ve bu bizi etkiler mi ? Düþüncelerinizi paylaþýrmýsýnýz.

5. Twitter'da üstad taramalarýnda(!) çýkmaya baþlamýþ. Biraz erken oldu

Muazzam emekler ve yazýlar ve dahi tespitler arkadaþlar emeðinize saglýk ben de benzer þeyleri düþünüp hep EFK ya odaklandým geçmiþten beri bilen gören bilir. Ama yeni sorunumuz faiz borcu. Ben buranýn 1-2 yýlda iþi akýþýna býrakýp ciro büyümesi ile çok yavaþ ele alýnarak çözülebilecegi ihtimalinden epey korkuyorum aslýnda ama bakalým nasýl bi yol izlecek. Ciro artýþ hýzý bu borcu uzun vadede çevirebilecegimizi gösteriyor ama bu yol umarým seçilmez ve tekerleði bir an evvel döndürmeye çalýþýrlar. Ben yönetimsel anlamda baþarýlý buldugum bir yönetimden bu hantallýgý beklemiyorum. Emirhan hocamýn dediði yöntemlerden sadece biri deklare edilsin yeter. Kýsada bedelli algýsý ile az dþüsek bile cok hýzlý ederine gidecektir diye düþünüyorum.

Saygýlar

7.  Alýntý Originally Posted by atansu Yazýyý Oku
    Muazzam emekler ve yazýlar ve dahi tespitler arkadaþlar emeðinize saglýk ben de benzer þeyleri düþünüp hep EFK ya odaklandým geçmiþten beri bilen gören bilir. Ama yeni sorunumuz faiz borcu. Ben buranýn 1-2 yýlda iþi akýþýna býrakýp ciro büyümesi ile çok yavaþ ele alýnarak çözülebilecegi ihtimalinden epey korkuyorum aslýnda ama bakalým nasýl bi yol izlecek. Ciro artýþ hýzý bu borcu uzun vadede çevirebilecegimizi gösteriyor ama bu yol umarým seçilmez ve tekerleði bir an evvel döndürmeye çalýþýrlar. Ben yönetimsel anlamda baþarýlý buldugum bir yönetimden bu hantallýgý beklemiyorum. Emirhan hocamýn dediði yöntemlerden sadece biri deklare edilsin yeter. Kýsada bedelli algýsý ile az dþüsek bile cok hýzlý ederine gidecektir diye düþünüyorum.

Saygýlar

Hocam bence hantallýk deðil ama beklenmeyen geliþmeler yönetimi yanýlttý.

Brighstar satýnalýnmasý projesi 2021 mayýsýnda baþlayýp 2021 Eylül'ünde anons edidl ve hisse devir iþleri de 30 Kasým 2021 tarihinde oldu.

Yani tüm bu süreç içinde Türkiye'de bir çok þey normaldi . USD stabil gidiyordu ( 7-8 lira arasý ) , enflasyon düþüktü ( %15 civarý ) , TL ve USD kredileri çok düþüktü ( TL krediler %17-18 , USD krediler % 4-6 ) .

Hatta bilançomuzdaki uzun vadeli kredi miktarýnda görünen 160-170 milyon TL brightstar alýmýnda kullanýlan kredidir ve faiz %17-18 civarýdýr.

O dönem herþey normal olduðu için þirket yönetimi muhtemelen bu kredi yükünü birþey satmadan bile kolayca çevirebileceðini ve 3-4 sene içinde yavaþ yavaþ bu borcu makul seviyelere düþüreceðini düþünüyordu. O dönemin þartlarýnda haksýz da deðillerdi. Konjonktür bu yöndeydi.

Ama geçen sene Ekim ayýnda baþlayan kur artýþý i beraberinde enflasyonu arkasýndan da fazileri çok yükseltti. Rusya-Ukrayna savaþý da belirsizliði arttýrdý ve tüm dünyada enflasyonun ve faizlerin artmasýna sebep oldu.

Bu geliþmeleri çoðu kimse tahmin edemezdi.

Yoksa bizimkilerin bu satýnalam sonrasýnda ne kadar bir borç altýna girilecek olduðunu , bu borcun nasýl çevrileceðini hesaplamamýþ olmasý imkansýz. Bunu hesapladýlar ama hesaplarda hep TL faizleri %17-18 , USD fazileri de %4-6 arasýnda aldýlar muhtemelen.

Ama bir anda faziler 2 katýna çýkýnca , hesaba katmadýklarý bu yükseliþti. Durum buraya gelince Payneti satmaya karar verdiler ama muhtemelen dünyadaki bu belirsizlik , teknoloji þirketlerinin deðerinin düþmesi ( amerikada en çok düþen endeks Nasdaq ) , fintechlerin deðerlemesinin ve çarpanlarýnýn düþmesi belki de Paynet satýþýnda da alýcýlarý biraz bekle gör pozisyonuna soktu ve beklenen fiyat oluþmadý paynette.

Dolayýsýyla bizimkilerde tam bir evdeki hesap çarþýya uymadý durumu oldu.

Ama ben zorlanýlsa da , biraz sancýlý ve sýkýntýlý olsa da bu borcun uzun vadede altýndan kalkýlabileceðini düþünüyorum. Ama yine de tercihim bir an önce paynetin satýlmasý yada ortak alýnmasý olur.

Ayrýca , MB faizleri düþürse de kredi faizlerinde düþme olmadý ve eriþilebilirlik sorunu bir türlü aþýlamadý. Çünkü enflasyon hala daha çok yüksek. Ancak aralýk ayý ile beraber hem baz etkisi yüzünden , hem de kurdaki duraðanlýk , petrol ve emtia fiyatlarýndaki düþüþ , hem de seçime giderken hükümetin bu yönde çalýþmalarý ile enflasyonda düþüþ baþlayacak.

Tabi ki enflasyonla kredi faizleri arasýnda hala daha uçurum olacak ama sonunda enflasyonda bir düþüþ trendini görmek piyasaya moral verecektir ve kredi faizlerinde ufak ufak düþüþlerin olacaðýný düþünüyorum 1-2 ay içinde.

O yüzden paynet de satýlmasa , sermaye artýþý da olmasa , faizlerin düþmesi ile net kar marjýmýz istenen hýzda olmasa da artmaya baþlayacaktýr. Tabi ki burada sonucu görmek zaman alýr , paynet satýþý kadar yada sermaye artýþý kadar hýzlý sonuç alamayýz ama sonuçta mutlaka bu borç yönetilebilir hale gelir.

1,8 milyar TL kredi borcu , %35 faiz oraný ile bizi çok yorar ama %17-18 faiz oraný ile çok kolay yönetilebilir.

Seneye en az 25 milyar TL bir ciro bekliyorum. %3,5 EFK marjý bile olsa 825 milyon EFK yapar , bu durumda ödenecek 200-300 milyon faiz çok dokunmaz. Ama faziler %35 olarak kalýrsa , bu durumda 825 milyon EFK'nýn 500-600 milyonunu yine faize veririz ki bizi öldürmese de süründürür.

Ben öyle yada böyle 6 ay içinde saydýðým olasýlýklarýn birinin olacaðýndan eminim. Tercihim paynetin satýlmasý. Bu hem sýfýr maliyetli bir para ve uzun vadede finansman sýkýntýsýný ortadan kaldýracak bir seçenek. Üstelik hisse fiyatýna en kýsa sürede en yüksek tepkiyi verecek seçenek , ama bu olmasa bile 6 ay içinde kredi faizlerinde gevþeme olacaktýr. Bu da yavaþ da olsa iþimize yarayacak bir seçenek.

Bedelli sermaye artýþý ise dediðin gibi kýsa vadede yatýrýmcýyý ürkütebilir ama bu da uzun vadede þirkete çok yarayacak bir seçenek.

Ama 1 milyar TL para toplamak için %1000 gibi bir bedelli yapmanýz lazým ki ben SPK2nýn buna izin verceeðini sanmýyorum ama olmaz da diyemem. Eðer bir bedelli sermaye artýþý olacaksa bunun Tahsisli sermaye artýþý olarak yapýlmasý ise en az Paynet satýþý kadar güzel etki yapar bence.

Bekleyip göreceðiz neler olacaðýný ama ben güzel þeyler olacaðýndan eminim. Bu þirket kendine bu kadar güveniyor olmasa , CEO , bu kadar borç varken 3-4 sene içinde ciromuz USD bazýnda 2 katýna çýkacak demez. Bu büyümenin finansmaný hakkýnda bir fikri olmasa bunu söylemez. Demek ki bu finansmanýn nasýl olacaðýný da planlýyorlar. Ama bunu biz bilemeyiz þimdilik.

TL kredi faizleri %15 seviyesine , USD kredi faizleri %4-5 seviyelerine düþürse zaten her türlü bu büyümeyi kolayca finanse ederler. Yada Payneti 50 milyon USD ve üstüne satarlarsa bu iþ kolayca finanse edilir.

Bekleyelim görelim bence bu þirket her þart altýnda þu an dip seviyelerinde iþlem görüyor. Hem TL hem USD fiyat olarak.

Sayfa 296/685 ÝlkÝlk ... 196246286294295296297298306346396 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •