Biz söylesek eğitime karşı çıkmış oluruz. Teoman söyleyince normal oluyor. "Kepçe operatörü olacak adama integral öğretmeye gerek yok." demiş adam. Yüzde yüz haklı. Ayrıca dünya öyle bir yöne evriliyor ki integral öğrenen adam kepçe operatöründen daha az para kazanacak. Sonra millet car car bağırıyor, "bu kadar okuduk iş bulamıyoruz" filan diye. Herkesi masa başında istihdam edecek ülke dünyada yok, bırak Türkiye'yi. Eğer üniversiteleri dünyadan gelecek uluslararası öğrenciler ile bir eğitim ticaretine filan dönüştürmeyi planlamıyorsan, ülkede bu kadar üniversite olması zaten baştan hata. Eğitim süresinin bu kadar uzun olması da başka bir hata. 8-9 yılda verilebilecek eğitimi 12 yıla yayıp insanların ömrünü heba ediyorlar.
Anne babalar kafalarındaki takıntıları atmalı. Her çocuk üniversitede okumak, yüksek lisans yapmak filan zorunda değil. Yok öyle bir dünya. Hayatın doğal akışına da ters. Bu hayatta kamyon şoförü de lazım, kaportacı da, elektrikçi de, su tesisatçısı da, fırıncısı da.. Tek tek meslekleri saymaya gerek yok. Üniversite diplomalı kaportacı daha mı iyi kaportacılık yapacak yani? Yarın bir gün olacağı bu.
Ayrıca bu maaşlı çalışan insanların çocuklarını da maaşlı çalışmaya itecek eğitim tercihlerine zorlaması da başka bir kısır döngü. Robert Kiyosaki'yi millet kale almıyor ama, insanların en azından Rich Dad Poor Dad kitabını okuması ya da adamdan dinlemesi lazım. Çok fazla eğitim takıntısı girişimciliği de öldürüyor. Para ile eğitim çoğu zaman ters orantılı olabiliyor. Çünkü çok eğitim insanları psikolojik olarak sabit maaşlı çalışmaya itiyor, risk alma becerilerini ve girişimciliği azaltıcı etki yapıyor. Sonrasında bu etkiyi ortadan kaldırabilmek oldukça zor oluyor. Yüzbinlerce hatta bazen milyonlarca para verip çocuklarını özel okullarda eğitime vermek için uğraşanlara hiç girmeyeceğim. Onlar yaptıkları hatanın büyüklüğünü gelecekte ancak anlayabilecekler. İnsanlara birilerinin ciddi ciddi bazı şeyleri hatırlatması gerekiyor. Ama ciddiye alan mı kaldı ki?
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri