Sayfa 307/1002 İlkİlk ... 207257297305306307308309317357407807 ... SonSon
Arama sonucu : 8013 madde; 2,449 - 2,456 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz XXII

1.  Alıntı Originally Posted by bisikletci Yazıyı Oku
    https://eksisozluk.com/entry/160918401

bunu başka yerde de anlattım (#160716601) ama rakamlar ortada. 1 ocak 2022'den 1 ocak 2024'e kadar olanki süreçte enflasyon %439.74 artmış (enag rakamlarına göredir). personel maliyeti de buna paralel artış göstermiş, ama yuvarlayalım "4 katı oldu" diyelim.

fakat aynı tarihler arasında usd, tcmb verilerine göre %121.04 artmış.

peki bu aradaki %318.70 ne anlama geliyor? maliyetlerin gelire oranla 3 kat arttığı anlamına geliyor. ihracatçı ve turizmci bunları kar marjlarından sübvanse ediyor ya da borçlanıyor, elindeki dövizin değerlenmesini bekliyor.
    Biz de durmadan onu söylüyoruz.

Son seçimden önce dolar 19 iken o dönemde en ucuz şey dolar diyorduk.

Seçime dolarla girdik ve seçim sonrası derhal önce 23 lere sonra 27 lere zıplatmak zorunda kaldılar.

Şu an da en ucuz şey hala dolar.

Hadi ENAG verilerinin s.ktir et.

Dolar son seçimden bu yana sadece yüzde 10 değer kazandı.

Peki o dönemden bu yana ne kadar para basıldı, TUİK enflasyonuna göre bile TL yüzde kaç değer yitirmesi gerekir?

Sabah Murat Sağman bile bu ekonomik politika hibrit diyordu. Yani hem hetero hem ortodoks.

1-Ağır krizlerden hükümetlerin tek çıkma yöntemi DEVALÜASYON, yani faturayı tüm halka yıkmaktır. En geçerli ve en can acıtıcı VERGİDİR.

2-Yabancı 30 dolar kurundan ASLA TC ne GELMEZ, yanından bile geçmez. Bunu söyleyen yalan söylüyordur.

Seçim sonrası yabancının gelmesi için yapılacak şey bellidir. Ki yabancı dışında başka da formül yoktur.

Doları kademeli veya tek parçada 38 lere taşıyacaklarını bekliyorum. Daha sonra yabancı girişi sonrası gelen para ile biraz aşağı da salabilirler.

38 lerde bile kısa vadeli çok sınırlı yabancı gelir.

Bu yapılmazsa HİPERENFLASYONLARA VE DEVALÜASYONLARA devam edilir...

Ortalama konut fiyatı 10 milyon da olur 50 milyon da..

Asgari ücret 50-100 bin En dandik araba 5 milyon da olur.

Bakınız 90 lar...
    KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
    Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.

2.  Alıntı Originally Posted by AmigoOrhan Yazıyı Oku
    Almayın. İnsanlar bu paraları ödediği için fiyatlar anormal.
    maliyet enflasyonu ile talep enflasyonu farkli seyler

sen istedigin kadar yeme, isterse 1 tane musteri bulamasinlar, eger kokorecin maliyeti artiyorsa adam fiyati artirmak zorunda

sen tuketmeyince fiyat dusmuyor yani

3. Dolar yıl sonunda 28 TL olacak diyen yabancı kurumun amacı sizce ne olabilir?

Bir vekil yeminlen ben partimden ayrılmam deyip maddi varlıklarının artması ile saf değiştirip derhal iktidarı destekleyebiliyorsa bu yabancı kurumlara ülkenin yüce çıkarları için sipariş rapor yazdırmak çok zor olabilir mi?

Youtube da bolca videolar var bu konuda...

4. 2024'un "Emekliler Yili" ilan edilmesini pis muhalifler hemen eleştirmiş,dalga gecmislerdi.
    Ne oldu ?? Reis'im her hafta sürpriz yapıyor. Emekliler yılının hakkını veriyor her hafta zam.Namkorlere duyurulur.
    Bakarsınız gelecek ay kura ile ;
    2024 emekliye çeyrek altın,
    2071 emekliye gram vs .
    Martta 5000 gayme ikramiye.
    Nisanda 1920 emekliye tam altın
    Vs yıl boyu kek,cay bedava..

Alıntı Originally Posted by makulyatirimci Yazıyı Oku
    1 bardak çaya 30 lira vermeye 100 liraya 150gr(şaibeli) tavuk döner yemeye devam ettikçe enflasyonun her türlüsünü yaşarız maalesef
     Alıntı Originally Posted by EREGLTUPRS Yazıyı Oku
    Dün Kadıköy'de 2 adet yarım ekmek arası kokoreç ve 2 de ayrana 460 TL verdim... Kendimi enayi gibi hissettim...

Çocuğa 2-3 tane üniversite hazırlık test kitabı alırdım diye düşündüm...

CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bazen insan almak zorunda kalıyor ; Ama bu paralara bu gıda alınmaz a.q...

Dün 650 maliyetle 25 adet lahmacun yaptırdım..İçinde soğan da yok , etli ekmek dersek yanlış olmaz...Adet fiyatı 25 liraya geldi.DIşarıda ne üdüğü belli olmayan lahmacun 60 dan başlıyor...

Esnafa gram fayda vermeyecek şekilde alışveriş yapıyorum....Bunlar TAK partinin 1 numaralı seçmeni a.q...

6. Skimflasyon nedir? İşte cevabı :

Tereyağının kilosu 600 TL iken satışlarının düşmesinden endişe ederek yüksek enflasyonun etkisini tüketiciye yansıtamayan üretici 900 gram tereyağına kilosu 100 TL olan margarinden 100 gram katarak bu karışımı kilosu 600 TL’ye ve tereyağı başlığı altında satıyor olsun. Bu durumda bu yeni ürünün gerçek fiyatı 550 TL/Kilo olması gerekirken 600 TL/Kilodan satıldığında üretici buradan 50 TL fazla kazanç sağlamış olur. Tüketici ise tereyağı aldığını düşünerek aslında margarin katılmış bir tereyağına eski tereyağı fiyatını ödemiş olur. Bu örnek, skimpflasyonun tipik örneğidir.

Bunu yeni bir örnek gibi yazmışlar, bu skimflasyon bu ülkede 70 yıldır var, ayrıca kodumflasyon, benyaptımolduflasyon gibi pek çok durumda sözkonusu dünya ekonomi literatürü yenilenmeli.

7.  Alıntı Originally Posted by EREGLTUPRS Yazıyı Oku
    Dün Kadıköy'de 2 adet yarım ekmek arası kokoreç ve 2 de ayrana 460 TL verdim... Kendimi enayi gibi hissettim...

Çocuğa 2-3 tane üniversite hazırlık test kitabı alırdım diye düşündüm...

CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    istanbul o kadar pahalı mı ya. burada yarım kokoreç 120 tl. allah istanbullunun yardımcısı olsun.
    her yerden demettü kazandırır mı?
    29.01.2024:brisa 900m$ , ttrak 2500m$ ,ons 2050usd ^^ ilk checkup: 29.07.2026

8. Uluslararası yatırımcılar yeniden Türkiye ile ilgileniyormuş.

ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan'dan Stefan Weiler, "Uluslararası yatırımcı topluluğunun büyük bir kısmı Türkiye ile yeniden ilgileniyor. Yani dalganın değiştiğini görüyoruz ancak bu, tüm yatırımcıların geri döndüğü anlamına gelmiyor" dedi.
    Kaynak : Anadolu Ajansı

Weiler, kaynaklarını Türkiye'ye ayırmak ve kendilerini rahat hissetmek için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu düşünen yatırımcılar bulunduğunun ve yatırımcıların netlik istediğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
    Türkiye'de enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde ve faizin yüzde 42,5 seviyesinde olduğunu anımsatan Weiler, daha fazla yatırımcı girişi olması için pozitif bir reel oran getirisi sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Reel getiri için en lazım?

1- Faizler yüzde 50 lere çıkarsa ve dolar aynı yıl sadece yüzde 20 artarsa yüzde 30 reel kazanç sağlanır.

2-Doları önce 38-40 lara çekip yıl boyunca en çok yüzde 10 artırırlarsa yüzde 40 seviyesindeki tahvilyine yüzde 30 reel kazanç sağlanır.

Sizce hangisi?

1. seçenek enflasyonu kontrol altına almak için daha elverişli.

Ancak içteki KKM ve DDKKM stokları ve geri dönüşleri düşünüldüğünde için sanki 2. seçenek daha mantıklı gibi...

Sayfa 307/1002 İlkİlk ... 207257297305306307308309317357407807 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •