Sayfa 31/334 İlkİlk ... 2129303132334181131 ... SonSon
Arama sonucu : 2667 madde; 241 - 248 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by 0101 Yazıyı Oku
    Çanakkale boğazından yabancılar mal alamıyor..... izne tabi..
    Hisse için de benzeri bir uygulama gelemez mi?

Aksi halde Işıklar holding RIZA vak'aları bolca ortaya çıkıyor...
    (Bir tesbitim var, 0101 tesbiti de diyebilirsiniz : Borsada ne kadar patronu "RIZA" isminde şirket varsa hepsi de hissedarını üzmekte.... )
    0101 tespiti çok yakışmış. Adanalısın herhalde, yakışır.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2.  Alıntı Originally Posted by ninel_dlv Yazıyı Oku
    Kasırgalara karşı yapılacak birşey var mı? Ben de epey eskiden Lise grubuylar ege de bir kaç yelken seyrine katılmıştım. Bir keresinde 70 knota varan fırtına çıktı. Çok zor Simi adasına sığınmıştık. Bir daha fırsat bulamadım yapmaya ama belki artık düşünebilirim.
    Kasırgalara karşı yapılması gereken şey onları bypass etmektir tabi mümkün ise. Yok mümkün değil ise "fırtınalı ortamda emniyetli seyir" için ne gerekiyorsa onu yerine getireceğiz. Okyanuslardaki büyük kasırgalar genellikle döngüsel oluyor ve önceden zamanı ve yeri tahmin edilebiliyor.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Yine İşbankasına döneyim. İSKUR hisseleri sermayede pay sahibi değildir, onlar intifa senedidir, sadece şirketin karından belirli oranda kar payı almayı ifade eder (hisse senetlerinden farklı olarak sahibine sadece yararlanma imkanı sunar). Ancak bunların banka tarafından geri alınması her zaman mümkündür. İSKUR'un %28.8 lik bir halka açıklık oranı var ve borsada işlem gören İSKUR sayısı 2,458x0.288=708 adettir. Piyasada işlem gören İSATR hisse sayısı 1,000x0.24=240 adettir. Piyasada işlem gören İSBTR sayısı 29,000x0.2578=7,476 adettir. Bunların banka tarafından geri alımı sorun teşkil etmez. Banka kurucu hisseler dahil tüm yan hisseler için çağrı yapabilir, bunların fiyatları şişik olduğu için sulandırabilir veya da belirli bir oran üzerinden hepsini İSCTR'ye dönüştürme kararı alabilir. Sonuç olarak tüm hisse yapısı tek bir hisseye dönüşmüş olacak yani İSCTR'ye. Borsada işlem gören İSKUR İSATR İSBTR'lerin geri alımında / dönüştürülmesinde kullanmak için özellikle ISCTR düşük fiyatlarda seyrederken hisse geri alımı yapıp bunlar depoya atılabilir.

4. Şu gerçeğin tekrar altını çizeyim:
    BİST ortamında ne bilançolar dikkate alınır ne de şirketlerin faaliyet raporları. Borsaya kote şirketler zaten azınlık hissedarların menfaatlerini ön planda tutmadıkları gibi makul oranda temettü ödeme gibi bir niyetleri de yoktur. Kamikaze türü yatırımların yapıldığı, kumarbazların at koşturduğu, herkesin birbirinin cebini boşaltma peşinde koştuğu, sürü psikolojisinin hüküm sürdüğü, güniçi alsatlarla robotların tahtalara yön verdiği ve hakim güç konumunda olduğu bir piyasadır burası. BİST'teki katılımcıların %99'unun "bilinçsiz" türden olduğuna inanıyorum. BİST'te 8 milyon katılımcı var, bunların 7 milyon 900 bini bu sınıfa giriyor (şahsi görüşümdür). 8 milyonun içinde bilinçli türden olanlar olsa olsa en fazla 100 bin katılımcıdır.

5. Aslında SPK ve BDDK mevzuatlarıyla 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) gayet yerinde hüküm ve yaptırımlar içeriyor. Sorun bunların uygulanmasında. Keyfe keder uygulamalara son verilip kanunun dediği uygulanmak zorundadır. Ayrıca SPK bir an önce acilen yukarıda verdiğim türden reformları hayat geçirmelidir mesela her tahtaya 5 ila 25 adet arası resmi piyasa yapıcısı atanmalı, imtiyazlı hisseler imha edilmeli, bunu kabul etmeyenler kotasyondan çıkarılmalıdır, ayni şirkete ait birden fazla hisse türünün (A tipi B tipi C tipi gibi) kotasyona alınmasına müsaade edilmemeli, halka açıklık oranı asgari %25 olmalı hatta %50'yi aşacak şekilde düzenlenmeli, sermayelerini yitirmiş şirketlere 12 ay süre tanınıp durumlarını bedelli veya tahsisli veya blok hisse satışı yoluyla düzeltmeleri talep edilmeli aksi halde kotasyondan çıkarılmalı, gözaltı pazarında da aynisi yapılmalı ve bu pazar kapatılmalı, borsada suç işleyenlere ciddi yaptırımlar uygulanmalı örneğin yurtdışında 25 yıl hapis cezası verilen bir suça siz 100.000 TL mali ceza veremezsiniz. Bu reformlar acilen yapılmadığı taktirde BİST rakip borsaların bir kaç jenerasyon gerisinden gelmeye devam eder ve gerçek yatırımcılar buraya uğramaz.

6. Graham rasyosunu açıklarken "hissenin ederi" diye bir tanımdan bahsettim. Hissenin ederi demek; hissenin temel rasyoları (net kar, defter değeri, fiyat kazanç oranı, FAVÖK, serbest nakit akımları, dönen varlıkların kısa vadeli borca oranı vs gibi) açısından hak ettiği değer demektir.

7.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Graham rasyosunu açıklarken "hissenin ederi" diye bir tanımdan bahsettim. Hissenin ederi demek; hissenin temel rasyoları (net kar, defter değeri, fiyat kazanç oranı, FAVÖK, serbest nakit akımları, dönen varlıkların kısa vadeli borca oranı vs gibi) açısından hak ettiği değer demektir.
    Bu formül gerçekten de çok faydalıdır ancak BİST ortamında yaygın olarak kullanılmaz zira hem buradaki katılımcı profili hem de şirketlerin yönetim profili ve stratejisi çok farklıdır. Katılımcı profilinden kastım hisse performanslarına doğrudan etki eden dinamik faktörlerdir. Gelişmiş ülke borsaları bu formül için çok daha uygundur. Şunu unutmayalım, bu formülün bünyesindeki C sabiti subjektiftir ve kişiden kişiye değişir. C'nin tespitinde tecrübe, bilgi ve beklenti rol oynar. Bunlar kişiden kişiye farklı olduğuna göre formülün uygulanması da farklılık arz edecektir. C sabiti haricindeki diğer 2 çarpana gelince, bunlar cari yani son 12 aylık bilanço bazında olabileceği gibi proforma (geçmiş ile orantılı olarak geleceğe doğru lineer değişim içeren tahmin) bazında olabilir, ayrıca prospektif de olabilir yani önümüzdeki 12 aya ait tahmini veriler.

8. Hep "psikolojinin 2 ana bileşeni var, açgözlülük ve korku" diyorum ya; herkes korkudan altına ediyorken açgözlü olmalısınız, herkes açgözlü iken de korkmalısınız. Borsada çok ucuz olan hisselere temkinli yaklaşın çünkü a) ucuz olan bir hisse daha da ucuzlama eğilimindedir, b) bir hisse borsada ucuz bir fiyattan işlem görüyorsa mutlaka bunun bir nedeni vardır. Kendisinden çok üstün kuvvetlere mücadele eden bir gerilla savaşçısı gibi hareket etmek zorundasınız borsa ortamında. Şans ve şartlar ne zaman lehinize dönerse ise işte o zaman hamle yapıp saldırıya geçmelisiniz. Bu da sabır ve disiplin gerektirir. Borsada kesinlikle ve kesinlikle ters tepen, müthiş zarar veren hatta adamı batıran 2 felsefe: 1) Battı balık yan gider 2) Ya herrü ya merrü. Ne yapın edin bunlardan uzak durun. Bir de maliyet düşürme cihetine asla gitmeyin yani zararda olan bir pozisyona maliyetin altından ekleme yapmayın. Maliyet düşürme stratejisini KYlar çok sever ama bu strateji yanlıştır. Borsada ucuz gözüken hisseler daha da ucuzlama eğilimindedir, pahalı gözükenler ise daha da pahalılaşma eğiliminde.

Sayfa 31/334 İlkİlk ... 2129303132334181131 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •