Sayfa 317/359 İlkİlk ... 217267307315316317318319327 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 2,529 - 2,536 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Endeksin tepesine mezar taşı dikmeyin!!
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Yeni bir sistemin teorik ve pratik testleri ve izlemeleri bitip kafamda netleşene kadar, şimdilik rutine devam.. Kapanış TE'de 307,50'den THYAO alımları yaparak günü kapattık.

Sabah ola hayrola.
    Clausewitz

3. X'te birileri yine kalkmış "Trading'den para kazanılmaz. Kısa vade yatırımdan para kazanılmaz." mealinde bir sürü yazı döşenmiş. Sen belki kısa vadeden kazanamamış olabilirsin, trading'den para kazanamamış olabilirsin, ama senin bu işi becerememiş olman bu yöntemle para kazanılmadığı anlamına gelmez. Belki sen kısa vadede nasıl para kazanılacağını bilmiyorsun. Belki sen nasıl trade edilmesi gerektiğini bilmiyorsun. Belki sende bir trader'da olması gereken disiplin ve risk yönetimi yok. Belki sen kısa vadede hangi hisse senetlerinin endeksten pozitif ayrışabileceğini bilmiyorsun ya da bunları keşfetsen bile yanlış yerlerden alıp yanlış yerlerden satıyorsun. Sen belki uzun vadede de para kazanmayı beceremiyorsundur, kim bilir? Sana nereden ve nasıl para kazanılır dersi verme yetkisini kim verdi? Beceremiyorsan sen yapma kardeşim. Kimse seni zorla kısa vadeli yatırımcı ya da trader yapmıyor. Yeri geliyor aylarca % 30-40 zararda yatıyorsun, sonra ıkına sıkıla hisselerin artıya geçip aylar sonra % 30 artıda olmayı zorla becerdiğinde kalkıp uzun vadeli yatırımın faziletlerini, kısa vadeden cacık olmaz masallarını anlatıyorsun. Akıllı para sana bedava maliyetli hisse hamallığı yaptırıyor, ve sürekli bunun faziletlerini pazarlıyor sağda solda. Roller coaster gibi bir aşağı inip, bir yukarı çıkıyorsun. Yukarı çıkarken psikolojin yerinde, aşağı inerken teselli babında uzun vade masallarına kaptırıyorsun kendini. Artık sıktınız be kardeşim. Uzun vade yatırımların fazileti, temettü yatırımlarının fazileti, Warren Buffet masalları, finansal özgürlük geyikleri. Warren Buffet'ı benim bildiğimin onda biri kadar bilmez, bana Warren Buffet hikayesi anlatır. Değerleme yapmayı bilmez, içsel değerden bahseder. Toru topu 5 tane kitap okumuştur, karşımda bu işin retoriğini kurmuş adam gibi temel analiz uzmanı kesilir. En temel rasyoların bile nasıl hesaplandığından habersizdir, finansal okur yazar olmanın gerekliliklerini anlatır durur.

Kısa vadeli yatırımdan da trading'den de para kazanıyorum arkadaşım. İnsanların nasibini de, ferasetini de, disiplinini de, algılama gücünün sınırlarını da, yöntem bulma ve kurma yetilerini de sen belirlemiyorsun sonuçta. Sen istediğin kadar aksini iddia et, benim portföyümdeki değişim senin söylemlerinin gerçekçi olmadığını ispat ediyor. Ben ki istediğim kadar, kafamda kurduğum kadar disiplinli hareket etmememe rağmen, riskimi bana göre çok da iyi yönetmemiş olmama rağmen, ortalamanın epey üstünde bu işten kazanç sağlayabilmişsem, bu işi çok daha kitabına uygun yapan, risk yönetimini çok daha iyi yapan, psikolojik baskıları çok daha iyi kaldırabilen birileri beni de fersah fersah geçecektir. Sen de sağda solda neden para kazanılır, neden para kazanılmaz dersi verirken, bir bakmışsın Nikkei 225 endeksi sendromuna takılıp kalmışsın bir gün.
    Clausewitz

4. İstatistiksel veridir, son 5 yılda olanın 6. yılda da olacağı garantisi yoktur. Mevsimsellik etkisinin olup olmadığı, varsa neden olabileceği konusunda düşünülmesi için paylaşılmıştır. Verilerin kaynağı Matriks'tir.

Yatırım Tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

5. BISt'teki tüm şirketlerin 500 günlük dip ve zirvelerine uzaklığı.

Kaynak: Matriks.

Bu istatistikler tek başına hiç bir şey ifade etmez, sadece veri paylaşma amaçlıdır ve kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku

BISt'teki tüm şirketlerin 500 günlük dip ve zirvelerine uzaklığı.

Kaynak: Matriks.

Bu istatistikler tek başına hiç bir şey ifade etmez, sadece veri paylaşma amaçlıdır ve kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez.
    Tek başına şu bile trendi iz süren stop loss ile takip etmenin önemini anlatmaya yeter. Hasbel kader çok iyi yükselebilecek bir hisse buldunuz, ve epey bir yukarılara çıktınız. Ama zafer sarhoşluğu devam ediyor, hissede yatmaya da devam ediyorsunuz. Hiç bir stop loss mantığınız yok. Hopp zirveden öyle bir aşağı düşüyorsunuz ki zirveye tekrar ulaşabilmeniz için hissenin % 80 değer kazanması gerekli. Ve belki de bu aylarca, hatta yıllarca olmayacak. Şimdi kârdan zarardayım diye kendinizi teselli etmenin var mı bir alemi?? Zaten işe o mantıkla bakıyorsanız her şeyi yanlış okumuşsunuz demektir. "Öncelikle kaybetmeyeceksin!" düsturu nerede burada? Eline geçenlerin önemli bir kısmını geri kaybediyorsan, uzun vade masalları anlatmana gerek yok değil mi?
    Clausewitz

7. Roger Federer oynadığı tüm maçların % 86'sını kazanmış. Ama detaylara inince alınan toplam puanların % 54'ünü alarak bu %86'lık kazanma başarısını göstermiş. Yani alınabilecek puanların yarısından biraz fazlasını.. Maçları 6-5, 7-6, 8-7 gibi birbirine yakın skorlarla aldığınızı düşünün. Ama sonuçta % 86'lık bir kazanma oranı var. Durum iki ileri bir geri gibi gözükse de, sonuçta ortada net bir kazanma istikrarı var. Bunun sırrı sorulduğunda "Her bir puanın alınması gereken en önemli puan olduğunu düşünerek oynadım." diyor.

Bence ders alınması gereken bir düşünme ve kazanma mantığı. Her bir yatırım kararınızı ya da trade kararınızı almanız gereken en önemli ve belki de en hayatî yatırım kararı ya da trade kararı olduğunu düşünseniz, hareket tarzınız ne olurdu? Her şeyi ince ince hesaplar, planlar, sonra aksiyona dönüştürürdünüz. Kaybetmeniz halinde ne kadarlık bir kayba tahammül edebileceğinizi aksiyon almadan önce belirlerdiniz. Değil mi?

Gerçekte bunu yapan kaç kişi? Kaç kişi aldığı her bir yatırım ya da trade kararını o anda almış olduğu en önemli karar olarak görüyor ve ciddiye alıyor?
    Clausewitz

8. Endeksi kırmızı görünce bu sabah fazla beklemeden maliyetin bir kademe üstüne satış yapıp full nakde döndüm. Sonrasında belki scalping imkanlarına bakarız.
    Clausewitz

Sayfa 317/359 İlkİlk ... 217267307315316317318319327 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •