Sayfa 318/1230 İlkİlk ... 218268308316317318319320328368418818 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 2,537 - 2,544 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1. ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Sayın @Cautionary’nin grafik pahalı teorisini takip ettiğim hisselere uyguladım tabi bu hisseler elimde yok almayı planladığım hisseler.

Analizi investingte yaptığımdan sistemin izin verdiği kadar geriye gidebildiğimden yıl olarak farklılık olmakta.

Grafik pahalı teorisini 2011 yılından 2019 yılına kadarlık 8 yıllık süre içindeki hisse performanslarına indirgediğimizde(fiyatlar o yılın başlangıç dönemide alınmıştır ve yuvarlanmıştır)

8 yıllık analiz sonucu şu şekilde olmakta:

EREĞLİ
    2011-2.40
    2019-8.90
    Artış: 3.7 kat artmış

TÜPRAŞ
    2011-32
    2019-145
    Artış: 4.5 kat artmış

EGEEN
    2011-24
    2019-460
    Artış: 19 kat artmış

TRAKYACAM
    2011-1.48
    2019-3.80
    Artış: 2.6 kat artmış

SODA
    2011-0.7
    2019-7.60
    Artış: 10.8 kat artmış

AKSA
    2011-3.70
    2019-8.95
    Artış: 2.4 kat artmış

SASA
    2011-0.40
    2019-8.45
    Artış: 21 kat artmış

PETKİM
    2011-1.40
    2019-4.90
    Artış: 3.5 kat artmış

BRISA
    2011-3.30
    2019-7.50
    Artış: 2.2 kat artmış

POLTK
    2014-8.30
    2019-37
    Artış: 4.4 kat artmış(5 yılda)

Yukarıdaki verilere baktığımız grafik olarak pahalıyım diye bağıranlar;

EGE ENDÜSTRİ
    SASA POLYESTER
    SODA SANAYİ

Ucuz olarak kalmış olanlar:

EREĞLİ
    TÜPRAŞ
    TRAKYACAM
    AKSA
    PETKİM
    BRISA
    POLTK

Fakat ucuz kaldığı görülen hisselerde yanılgıya düşülüp sadece aaa bu ucuzmuş diyip alınmamalı.

Cautionary’nin dediği bu grafik pahalı teorisi sadece ilk ön koşuldur diğer kriterler tarafından desteklenmelidir. Bu koşulu geçen hisseler ise yukarıda sayılanlar.

Fakat burada hisselere baktığımızda ucuz olduğu gözüken ama alınca da bir arpa boyu yol gitmeyecek hisseler de olabilir mesela örnek verelim TRAKYACAM, TÜPRAŞ, EREĞLİ gibi şirketler aşırı derecede olgunluğa erişmiş sektörünün lideri haline gelmiş şirketler, bu hisseleri ucuz diye alıpta bir kaç yıl içinde 2-3 kat artacağını beklemek bir hayalden öteye gitmeyecektir. Çünkü şirketler zaten olgunluğa erişmiş artık büyümesi yavaşlamış şirketler. Ama alıp temettüsü yenecek en ideal hisseler de bunlar. Size her yıl hem temettü verirler hem de en azından enflasyon oranında veyaz biraz üstünde artararak anapara değerini korurlar. Her portföyde bence bir kaç tane böyle hisse bulunmalı şahsi kanaatimce.

Ucuz olan şirketi bulduğumuzda onun büyüme açlığı, büyüme potansiyeli, kendi pazarındaki konumu, sermaye yapısı, patronun kim olduğu vs iyi araştırılmalı ona göre diğer kriterler ile desteklemeden o hisseyi salt ucuz diye almamalıyız diye düşünüyorum.

Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Sadece sayın Cautionary beyin teorisini kendi bilgilerimle yorumlamamdır ve analiz etmemdir.
    Son düzenleme : Ekonomist2; 12-03-2019 saat: 10:30.

Teşekkürler sayın ekonomist 👍

3. Yanlış anlaşılma olmasın..."grafik pahalı" diye bir kavram var ama... grafik ucuz diye bir şey yok, daha doğrusu bir anlamı yok.

Zaten bir hisse uzun süre ucuz kalmışsa, illa ki bir sorunu vardır...rasyolarında bir sorun yoktur, ama patronunda, borç yapısında bir sorun vardır.

4. ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Yanlış anlaşılma olmasın..."grafik pahalı" diye bir kavram var ama... grafik ucuz diye bir şey yok, daha doğrusu bir anlamı yok.

Zaten bir hisse uzun süre ucuz kalmışsa, illa ki bir sorunu vardır...rasyolarında bir sorun yoktur, ama patronunda, borç yapısında bir sorun vardır.
    Son cümlenize örnek olarak BRISA diyebiliriz. Yıllardır yatıyor.

5.  Alıntı Originally Posted by Ekonomist2 Yazıyı Oku
    Son cümlenize örnek olarak BRISA diyebiliriz. Yıllardır yatıyor.
    Brisa yaptığı büyük yatırımın acısını çekiyor yıllardır... bence ucuz değil, geçmişte de çok ucuz olmadı(temel olarak).

Sorun yapılan yatırım nedeniyle beklenti çok yüksekti...bu beklentiye girenler neye dayanarak bu kadar yüksek beklentiye girdi bilmem.

Eğer 19-20-21 bu yıllarında yatırımı başarılı bir operasyonla kara dönüştürebilirse iyi noktalara gelir( bu beklentiyle uzun vade yatırım yapmış durumdayız...ama büyük hayal mahsülü beklentilerim yok)...yoksa endeksle paralel hareket eder.

Her büyük yatırım firmayı uçurur diye bir kaide yok...bağfaş örneğinde olduğu gibi bazı yatırımlar firmayı batıtürabilir de... biz de nedense yatırım fetişi var...nerde büyük yatırım yapmış firma varsa büyük beklentilere giriyoruz.

6.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Brisa yaptığı büyük yatırımın acısını çekiyor yıllardır... bence ucuz değil, geçmişte de çok ucuz olmadı(temel olarak).

Sorun yapılan yatırım nedeniyle beklenti çok yüksekti...bu beklentiye girenler neye dayanarak bu kadar yüksek beklentiye girdi bilmem.

Eğer 19-20-21 bu yıllarında yatırımı başarılı bir operasyonla kara dönüştürebilirse iyi noktalara gelir( bu beklentiyle uzun vade yatırım yapmış durumdayız...ama büyük hayal mahsülü beklentilerim yok)...yoksa endeksle paralel hareket eder.

Her büyük yatırım firmayı uçurur diye bir kaide yok...bağfaş örneğinde olduğu gibi bazı yatırımlar firmayı batıtürabilir de... biz de nedense yatırım fetişi var...nerde büyük yatırım yapmış firma varsa büyük beklentilere giriyoruz.
    Çok doğru. Yatırım yaptığını duyunca sanki her yatırımın sonucu çok güzel oluyormuş gibi bir hava esiyor. Piyasada yapılan pek çok yatırım aslında beklenen sonucu vermiyor. Twitter da Osman Özen'in şöyle bir paylaşımı var
    "Şirket şunu yapacak, bunu yapacak, şuraya açılacak ama bunları sabırla beklemek lazım bana göre değil. O aradaki süreçteki derdi patron çeksin, riski patron alsın. Ben niye çekeyim o derdi? Ben o esnada işleri mükemmel, kara göre ucuza orta vadeli pozu açarım."
    %100 olmasa da katılmamak elde değil.

7.  Alıntı Originally Posted by Ekonomist2 Yazıyı Oku
    En basitinden söyleyeyim; bir kaç yıldır alışverişlerimi bimden yapıyordum ucuz olduğu için. Haftada 1 bime uğrardım artık ayda 1 bile uğramıyorum fiyat avantajını yitirdi. Bimdekinden daha kaliteli marka ürünleri bim fiyatına başka marketten alabiliyorum. Bu konuda takdire şayan olan ise Migros Sanalmarket
    Sayın cautionary lakin Bim in bilançosu hiç öyle demiyor hasılat halaa yeni rekorları getiriyor yatırım tavsiyesi değildir sadece ufak bir bilanço verisi saygılar yazılarınızı takip ediyorum

Geçen ay biri 14, ikisi 12 yıllık prim iadeli hayat sigortası yaptırmıştım. Bugün itibariyle maaş yatarken ödediğim tutar vergi matrahından düştü. Ben de gelir vergisi matrah farkından kaynaklanan bu tutarla daha önceden belirlediğim üç hisse senedinden eşit miktarda alım yaptım. Sigorta süresinin sonuna kadar her ay düzenli alım yaparak söz konusu üç hisseyi biriktirmeyi amaçlıyorum.

Venus_V4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 318/1230 İlkİlk ... 218268308316317318319320328368418818 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •