maliyet konusu önemli. bu işi bankaya bırakamazsınız. alınan temettülerle maliyetin sıfırlanması, bizim gibi enflasyonu yüksek bir ülkede pek makul fikir olarak gözükmüyor.
pekala ben ne yapıyorum; her hisse için ayrı bir excel sayfam var. alış ve satışlarımı tarihleri ile kaydediyorum. adet ve fiyatını giriyorum. otomatik olarak ort. maliyet, portföy adedi, kar-zarar hesaplanıyor. alışlar ort.maliyetimi belirliyor. satışlar da kar-zararı. bankalar ilk giren ilk çıkar ile maliyet hesaplar. beni yanıltıyor. çıkışlarıda ort. maliyetten yapıyorum. ayrı bir kolonda temettüyü giriyorum, ayrıca toplam kar-zarar da otomatik hesaplanıyor.
hesaplanıyor da ne oluyor? çok çok önemli olmasa da belli bir yol göstericiliği oluyor. fazla temettü alan arkadaşlar bildirim sınırında ise temettü almadan hisselerini azaltabilirler. çok önemli değil zira temettü almışsın, kar etmişsin, netice de hepsi toplam portföyün içinde. 1 ocak 20018 de toplam portföyü bir yere not etmiştin( bu kadarını da yapıyorsunuzdur artık) , 31.12.2018 de toplam portföye bakıyorsun. doların artışına, enflasyona bakıyorsun, o sene ne halt ettiğin ortaya çıkıyor. gerisi traş.
Aynen, temettülerle Adana alıyordu yanış hatırlamıyorsum ve lot hedefi vardı temettülerle alınanlar için.
Ben yeni toplamaya başladığım ve her ay düzenli alış yaptığım için şimdilik temettü paralarıyla da aynı hisseden alım yapmayı düşünüyorum. Nasıl olsa zaten gene alacağım ama uzun zamandır tuttuğum hisse olsa (görüntüde) maliyeti yükseltmeye kıyamazdım sanırım. Benim de biraz takıntım vardır böyle konularda. Lotlarımı da illa yuvarlak rakamlara tamamlamaya çalışırım.![]()
2013 Mart ayı temettü öncesi kapanış fiyatı 1,26tl. O yıl hisse başı ödediği temettü 0,20tl ile temettü verimliliği %15,87 olmuş. Sonraki yıl ise hisse başına ödediği miktar 0,187 ile düşerken temettü verimliliği %17,48 ile artış göstermiş. Ama 2016 ve 2017 yıllarında temettü verimliliği ciddi düşüş yaşamış. Sırasıyla o yıllardaki temetü öncesi kapanış fiyatları da 0,98 ve 1,00 zaten. Son yıl temettü oranı tekrar yükselmiş ve bu da kapanış fiyatına 1,05 ile yansımış. Yani temettü verimi düştükçe fiyat daha da iskontolu hale geliyor ve lot sayınızı arttırıp dengeyi sağlayabiliyorsunuz sanki.
G3421 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"Kaybetmekten kaçınmak yerine kazanmayı amaçlayan her stratejinin sonucu kesinlikle yenilgidir." Von Neumann
@tosunpasa borfinde zaten yatırım şirketleri gyolar bankalar fin kurumları gibi şirketler analiz edilemiyor yanı edılırde sanayı gıbı olmadıkları için satış ve karlılık kısmı anlamsız goruntuler sunar.
o sebeple sanayı tarzında takılmak daha avantajlı hem borfını kokune kadar kullanırsın hemde analız etmesı kolay performans olarakda dıgelerınden cok daha ıyıler.
Bir hisse de iskonto nedir ucuzluktur
peki bir kaç sayfadır nelere degındık asında orneklerle şirketlerden bunların ucuzlugu ve pahalılıgından vesairesinden bahsettik
özellikle piyasa degerinin ne anlama geldiğinden bahsettik.
bir hissse temettü dagıtınca hem öz kaynak düşer hemde piyasa degeri düşer. dolayısıyla bu hisse iskontulu yani ucuzlar mı ucuzlamaz.
pd/dd degeri çok önemli bu deger düşmeden hiçbir hisse ucuzlamaz bedelsiz veren hisse 50 lıradan 25 lıraya düşünce iskontolumu oluyor hayır öz kaynnak değişmiyor. eksilmiyor artmıyor dolaşımdakı lot sayısını 2 katına cıkartıyorlar hisseyide yarı yarıya düşürüyorlar. piyasa degeri yine aynı çıkıyor hisse fiyatı yarı yarıya düşmüş olmasına ragmen cunku dolaşımdakı lot sayısınıda 2 katına cıkartıyorlar dolayısıyla pd/dd aynı kalıyor.
bir hisse öz kaynaklarıyla hemen hemene aynı oranda piyasa degeride düşmüşse iskontolu olmaz. öz kaynak sabit iken piyasa degeri düşüyorsa ozman uculamış olur.
bu sebeple pd/dd degerine bakıyoruz ya zaten daha öncesınde kaçmış ortalaması kaçmış cunku en yükske degerede bakmak yanlış bazan abartarak alıyorlar hisseleri ortalama bakacaksın ortalmanın altındaysa iskontoludur yanı ucuzlamıştır öz kaynakla piyasa degeri arasında farklılıklar oluşmuş demektir.
yinede herşeye ragmen iskontolu diye teşhis koymakta yanlış gelecke beklentıleri değişmişse hisse ile ilgili bundan sonra hep o pd/dd degerinde kalmayıda seçebilir hisseniz.
İşte tüm bu risklerden arınmak istiyorsanız öz sermayesini deve gibi arttıran hisseleri alırsanız hisseniz ne kadar gerilerse gerilesin aradaki ucurumu yani öz kaynaklarla piyasa degeri arasındakı ucurumu kapatmak zorunda kalacaklar. mecburen kapatılacak.
Bunun back testini yaptım.
2012/12 den 2017/12 arasındakı yıllık degerlere göre yapılmıştır.
NOT:PP/DD yüksek çıkanlar
1.ihtimal yataya saracak
2.ihtimal düşecek
3.ihtimal 2018 yıl sonu öz sermayesini ciddi arttıracak.
TOFAŞTAN başlayayım bu kez.
özsermayesini 1,73 kat arttırmış her senede ortalama %4 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,59 kat artmış. 2012 yılı pp/dd biraz düşük kalmış onunda etkisi var getiride.
ASELS
özsermayesini 3,98 kat arttırmış her senede ortalama %0,60 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,29 kat artmış. son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.
BANVT
özsermayesini 4,00 kat arttırmış sadece ilk sene(2012) %3 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 3,86 kat artmış. son bilancoya göre pp/dd ortalamanın yarım puan uzerınde görünüyor.
TBORG
özsermayesini 6,95 kat arttırmış son iki yıl ortalama %0,40 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,67 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd normal görünüyor.
PETKM
özsermayesini 2,27 kat arttırmış her senede ortalama %6 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 4,12 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.
EREGL
özsermayesini 2,59 kat arttırmış her senede ortalama %7,70 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 5,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.
EGEEN
özsermayesini 4,66 kat arttırmış her senede ortalama %4,60 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,32 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamaya yakın seyretmekte.
KRDMD
özsermayesini 2,14 kat arttırmış 3 kere temettü dağıtmış ortalama %5,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 3,90 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok az üzerinde görünüyor.
SASA
özsermayesini 4,67 kat arttırmış bir kere dağıtılan %7,84 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 18,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 4 kat üzerinde görünüyor.
TUPRS
özsermayesini 2,14 kat arttırmış her senede ortalama %6,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,18 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok az üzerinde görünüyor.
TCELL
özsermayesini 1,16 kat arttırmış son 4 senede ortalama %10,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 1,22 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın civarlarda görünüyor.
FROTO
özsermayesini 1,85 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,90 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 1,7 kat üzerinde görünüyor.
HEKTS
özsermayesini 1,40 kat arttırmış her senede ortalama %9,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 5,49 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 3 kat üzerinde görünüyor.
MARDN
özsermayesini 1,20 kat arttırmış her senede ortalama %8,70 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) -%20 değer kaybetmiş. Son bilancoya göre pp/dd ortalama civarda görünüyor. 2012 yılı pp/dd ortalamanın 1,5 kat yüksek görünüyor.
SODA
özsermayesini 3,22 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 4,41 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok çok az üzerinde görünüyor.
TAVHL
özsermayesini 3,39 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,75 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 1,25 kat Altında görünüyor.
YATAS
özsermayesini 3,20 kat arttırmış her senede ortalama %0 temettü verimliliği var.
Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 25,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 5 kat üzerinde görünüyor.
zamanla şahit olacagınız gibi bu hisseler ortalama pd/dd degerine langur lungur indiğinide göreceksiniz.
ben bunu 2017/12 son çeyrekte yapmışım. arşivden bulupta yapıştırdım. inceleyin pd/dd ortalamanın üzerinde dediğim hisselerin başına ne gelmiş bakın.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan hocam borfinden şirketi incelerken 2013 den 2018 e kadar ilk raporları seçiyorum. Yıllara göre özsermaye artışlarını kıyaslamak için ,bu doğru bir yöntem mi.
Daha sonra pp/dd değerlerine bakıyorum. Sizin dediğiniz gibi ortalamasını hesaplıyorum.
Esas faaliyet karlarına ve döviz yükümlülüklerine bakıyorum.
Bir de şunu soracam mesela şirketin pp/dd değeri normalin iki kat üzerinde bu hisse fiyatının iki kat pahalı olduğunu mu gösterir?
Mesela Ereğli beni istahlandiriyor ama pahalı diyorsun mesela. Tavhl de çok güzel bir hisse ama yeni havaalanından dolayı sıkıntı yaşanabilir deniyor. Tüpraş soda egeeni ve belki turkcelli portfoye dahil edeceğim. Sasa ve Ford Hekts için beklemeye devam.
2018 e göre güncelleme yapmam da gerekli anladığım kadarıyla.
Saygılar.
Yer İmleri