Sayfa 33/153 İlkİlk ... 2331323334354383133 ... SonSon
Arama sonucu : 1219 madde; 257 - 264 arası.

Konu: U.v. Temettü yatırım planım(portföyüm)

1.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    Aseliş hocamızdı sanırım. Temettüyle daima başka hisse alırdı misal. O hisselerin maliyeti ona göre hep sıfırdı.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Guzel taktikmis
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

maliyet konusu önemli. bu işi bankaya bırakamazsınız. alınan temettülerle maliyetin sıfırlanması, bizim gibi enflasyonu yüksek bir ülkede pek makul fikir olarak gözükmüyor.
    pekala ben ne yapıyorum; her hisse için ayrı bir excel sayfam var. alış ve satışlarımı tarihleri ile kaydediyorum. adet ve fiyatını giriyorum. otomatik olarak ort. maliyet, portföy adedi, kar-zarar hesaplanıyor. alışlar ort.maliyetimi belirliyor. satışlar da kar-zararı. bankalar ilk giren ilk çıkar ile maliyet hesaplar. beni yanıltıyor. çıkışlarıda ort. maliyetten yapıyorum. ayrı bir kolonda temettüyü giriyorum, ayrıca toplam kar-zarar da otomatik hesaplanıyor.
    hesaplanıyor da ne oluyor? çok çok önemli olmasa da belli bir yol göstericiliği oluyor. fazla temettü alan arkadaşlar bildirim sınırında ise temettü almadan hisselerini azaltabilirler. çok önemli değil zira temettü almışsın, kar etmişsin, netice de hepsi toplam portföyün içinde. 1 ocak 20018 de toplam portföyü bir yere not etmiştin( bu kadarını da yapıyorsunuzdur artık) , 31.12.2018 de toplam portföye bakıyorsun. doların artışına, enflasyona bakıyorsun, o sene ne halt ettiğin ortaya çıkıyor. gerisi traş.

3.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    Aseliş hocamızdı sanırım. Temettüyle daima başka hisse alırdı misal. O hisselerin maliyeti ona göre hep sıfırdı.

Aynen, temettülerle Adana alıyordu yanış hatırlamıyorsum ve lot hedefi vardı temettülerle alınanlar için.

Ben yeni toplamaya başladığım ve her ay düzenli alış yaptığım için şimdilik temettü paralarıyla da aynı hisseden alım yapmayı düşünüyorum. Nasıl olsa zaten gene alacağım ama uzun zamandır tuttuğum hisse olsa (görüntüde) maliyeti yükseltmeye kıyamazdım sanırım. Benim de biraz takıntım vardır böyle konularda. Lotlarımı da illa yuvarlak rakamlara tamamlamaya çalışırım.

4.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    İşyat güzel bir örnek
    Özellikle sizin gibi temettü ile tekrar hisse alanlara.
    5 yıl işyat temettüsüne dokunmaz tekrar hisse alırsan 5. Yıl sonrası hisse maliyetin 0 olur ve temettüler ek kaybak yaratır bütçeye. Tabi işyatın 5 yıl ve sonrası aynı karlılıkla ve aynı oranda temettü verecegine inanıyorsan. Daha da önemlisi temettüyü artırması önemli. Bugün ödediği 10 kuruşla 7 sene sonra ödeyecegi 10 kuruş aynı olmayacaktır.

2013 Mart ayı temettü öncesi kapanış fiyatı 1,26tl. O yıl hisse başı ödediği temettü 0,20tl ile temettü verimliliği %15,87 olmuş. Sonraki yıl ise hisse başına ödediği miktar 0,187 ile düşerken temettü verimliliği %17,48 ile artış göstermiş. Ama 2016 ve 2017 yıllarında temettü verimliliği ciddi düşüş yaşamış. Sırasıyla o yıllardaki temetü öncesi kapanış fiyatları da 0,98 ve 1,00 zaten. Son yıl temettü oranı tekrar yükselmiş ve bu da kapanış fiyatına 1,05 ile yansımış. Yani temettü verimi düştükçe fiyat daha da iskontolu hale geliyor ve lot sayınızı arttırıp dengeyi sağlayabiliyorsunuz sanki.

G3421 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    "Kaybetmekten kaçınmak yerine kazanmayı amaçlayan her stratejinin sonucu kesinlikle yenilgidir." Von Neumann

Alıntı Originally Posted by nostromo Yazıyı Oku
    2013 Mart ayı temettü öncesi kapanış fiyatı 1,26tl. O yıl hisse başı ödediği temettü 0,20tl ile temettü verimliliği %15,87 olmuş. Sonraki yıl ise hisse başına ödediği miktar 0,187 ile düşerken temettü verimliliği %17,48 ile artış göstermiş. Ama 2016 ve 2017 yıllarında temettü verimliliği ciddi düşüş yaşamış. Sırasıyla o yıllardaki temetü öncesi kapanış fiyatları da 0,98 ve 1,00 zaten. Son yıl temettü oranı tekrar yükselmiş ve bu da kapanış fiyatına 1,05 ile yansımış. Yani temettü verimi düştükçe fiyat daha da iskontolu hale geliyor ve lot sayınızı arttırıp dengeyi sağlayabiliyorsunuz sanki.

İsyatin performansı bana yetersiz geliyor. Zaten banka düşünmüyorum portfoyde.
    2008 dibine göre büyük sanayi hisseleri çok daha güzel getiriler sunmuş.
    Ben işin sanayi tarafindayım 😉
    Öneriniz için teşekkürler...

6. @tosunpasa borfinde zaten yatırım şirketleri gyolar bankalar fin kurumları gibi şirketler analiz edilemiyor yanı edılırde sanayı gıbı olmadıkları için satış ve karlılık kısmı anlamsız goruntuler sunar.

o sebeple sanayı tarzında takılmak daha avantajlı hem borfını kokune kadar kullanırsın hemde analız etmesı kolay performans olarakda dıgelerınden cok daha ıyıler.

Bir hisse de iskonto nedir ucuzluktur

peki bir kaç sayfadır nelere degındık asında orneklerle şirketlerden bunların ucuzlugu ve pahalılıgından vesairesinden bahsettik

özellikle piyasa degerinin ne anlama geldiğinden bahsettik.

bir hissse temettü dagıtınca hem öz kaynak düşer hemde piyasa degeri düşer. dolayısıyla bu hisse iskontulu yani ucuzlar mı ucuzlamaz.

pd/dd degeri çok önemli bu deger düşmeden hiçbir hisse ucuzlamaz bedelsiz veren hisse 50 lıradan 25 lıraya düşünce iskontolumu oluyor hayır öz kaynnak değişmiyor. eksilmiyor artmıyor dolaşımdakı lot sayısını 2 katına cıkartıyorlar hisseyide yarı yarıya düşürüyorlar. piyasa degeri yine aynı çıkıyor hisse fiyatı yarı yarıya düşmüş olmasına ragmen cunku dolaşımdakı lot sayısınıda 2 katına cıkartıyorlar dolayısıyla pd/dd aynı kalıyor.

bir hisse öz kaynaklarıyla hemen hemene aynı oranda piyasa degeride düşmüşse iskontolu olmaz. öz kaynak sabit iken piyasa degeri düşüyorsa ozman uculamış olur.

bu sebeple pd/dd degerine bakıyoruz ya zaten daha öncesınde kaçmış ortalaması kaçmış cunku en yükske degerede bakmak yanlış bazan abartarak alıyorlar hisseleri ortalama bakacaksın ortalmanın altındaysa iskontoludur yanı ucuzlamıştır öz kaynakla piyasa degeri arasında farklılıklar oluşmuş demektir.

yinede herşeye ragmen iskontolu diye teşhis koymakta yanlış gelecke beklentıleri değişmişse hisse ile ilgili bundan sonra hep o pd/dd degerinde kalmayıda seçebilir hisseniz.

İşte tüm bu risklerden arınmak istiyorsanız öz sermayesini deve gibi arttıran hisseleri alırsanız hisseniz ne kadar gerilerse gerilesin aradaki ucurumu yani öz kaynaklarla piyasa degeri arasındakı ucurumu kapatmak zorunda kalacaklar. mecburen kapatılacak.

Bunun back testini yaptım.

2012/12 den 2017/12 arasındakı yıllık degerlere göre yapılmıştır.

NOT:PP/DD yüksek çıkanlar

1.ihtimal yataya saracak
    2.ihtimal düşecek
    3.ihtimal 2018 yıl sonu öz sermayesini ciddi arttıracak.

TOFAŞTAN başlayayım bu kez.

özsermayesini 1,73 kat arttırmış her senede ortalama %4 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,59 kat artmış. 2012 yılı pp/dd biraz düşük kalmış onunda etkisi var getiride.

ASELS

özsermayesini 3,98 kat arttırmış her senede ortalama %0,60 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,29 kat artmış. son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.

BANVT

özsermayesini 4,00 kat arttırmış sadece ilk sene(2012) %3 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 3,86 kat artmış. son bilancoya göre pp/dd ortalamanın yarım puan uzerınde görünüyor.

TBORG

özsermayesini 6,95 kat arttırmış son iki yıl ortalama %0,40 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,67 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd normal görünüyor.

PETKM

özsermayesini 2,27 kat arttırmış her senede ortalama %6 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 4,12 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.

EREGL

özsermayesini 2,59 kat arttırmış her senede ortalama %7,70 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 5,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.

EGEEN

özsermayesini 4,66 kat arttırmış her senede ortalama %4,60 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,32 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamaya yakın seyretmekte.

KRDMD

özsermayesini 2,14 kat arttırmış 3 kere temettü dağıtmış ortalama %5,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 3,90 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok az üzerinde görünüyor.

SASA

özsermayesini 4,67 kat arttırmış bir kere dağıtılan %7,84 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 18,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 4 kat üzerinde görünüyor.

TUPRS

özsermayesini 2,14 kat arttırmış her senede ortalama %6,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,18 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok az üzerinde görünüyor.

TCELL

özsermayesini 1,16 kat arttırmış son 4 senede ortalama %10,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 1,22 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın civarlarda görünüyor.

FROTO

özsermayesini 1,85 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,90 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 1,7 kat üzerinde görünüyor.

HEKTS

özsermayesini 1,40 kat arttırmış her senede ortalama %9,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 5,49 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 3 kat üzerinde görünüyor.

MARDN

özsermayesini 1,20 kat arttırmış her senede ortalama %8,70 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) -%20 değer kaybetmiş. Son bilancoya göre pp/dd ortalama civarda görünüyor. 2012 yılı pp/dd ortalamanın 1,5 kat yüksek görünüyor.

SODA

özsermayesini 3,22 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 4,41 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok çok az üzerinde görünüyor.

TAVHL

özsermayesini 3,39 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,75 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 1,25 kat Altında görünüyor.

YATAS

özsermayesini 3,20 kat arttırmış her senede ortalama %0 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 25,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 5 kat üzerinde görünüyor.

zamanla şahit olacagınız gibi bu hisseler ortalama pd/dd degerine langur lungur indiğinide göreceksiniz.

ben bunu 2017/12 son çeyrekte yapmışım. arşivden bulupta yapıştırdım. inceleyin pd/dd ortalamanın üzerinde dediğim hisselerin başına ne gelmiş bakın.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Alıntı Originally Posted by nostromo Yazıyı Oku

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    @tosunpasa borfinde zaten yatırım şirketleri gyolar bankalar fin kurumları gibi şirketler analiz edilemiyor yanı edılırde sanayı gıbı olmadıkları için satış ve karlılık kısmı anlamsız goruntuler sunar.

o sebeple sanayı tarzında takılmak daha avantajlı hem borfını kokune kadar kullanırsın hemde analız etmesı kolay performans olarakda dıgelerınden cok daha ıyıler.

Bir hisse de iskonto nedir ucuzluktur

peki bir kaç sayfadır nelere degındık asında orneklerle şirketlerden bunların ucuzlugu ve pahalılıgından vesairesinden bahsettik

özellikle piyasa degerinin ne anlama geldiğinden bahsettik.

bir hissse temettü dagıtınca hem öz kaynak düşer hemde piyasa degeri düşer. dolayısıyla bu hisse iskontulu yani ucuzlar mı ucuzlamaz.

pd/dd degeri çok önemli bu deger düşmeden hiçbir hisse ucuzlamaz bedelsiz veren hisse 50 lıradan 25 lıraya düşünce iskontolumu oluyor hayır öz kaynnak değişmiyor. eksilmiyor artmıyor dolaşımdakı lot sayısını 2 katına cıkartıyorlar hisseyide yarı yarıya düşürüyorlar. piyasa degeri yine aynı çıkıyor hisse fiyatı yarı yarıya düşmüş olmasına ragmen cunku dolaşımdakı lot sayısınıda 2 katına cıkartıyorlar dolayısıyla pd/dd aynı kalıyor.

bir hisse öz kaynaklarıyla hemen hemene aynı oranda piyasa degeride düşmüşse iskontolu olmaz. öz kaynak sabit iken piyasa degeri düşüyorsa ozman uculamış olur.

bu sebeple pd/dd degerine bakıyoruz ya zaten daha öncesınde kaçmış ortalaması kaçmış cunku en yükske degerede bakmak yanlış bazan abartarak alıyorlar hisseleri ortalama bakacaksın ortalmanın altındaysa iskontoludur yanı ucuzlamıştır öz kaynakla piyasa degeri arasında farklılıklar oluşmuş demektir.

yinede herşeye ragmen iskontolu diye teşhis koymakta yanlış gelecke beklentıleri değişmişse hisse ile ilgili bundan sonra hep o pd/dd degerinde kalmayıda seçebilir hisseniz.

İşte tüm bu risklerden arınmak istiyorsanız öz sermayesini deve gibi arttıran hisseleri alırsanız hisseniz ne kadar gerilerse gerilesin aradaki ucurumu yani öz kaynaklarla piyasa degeri arasındakı ucurumu kapatmak zorunda kalacaklar. mecburen kapatılacak.

Bunun back testini yaptım.

2012/12 den 2017/12 arasındakı yıllık degerlere göre yapılmıştır.

NOT:PP/DD yüksek çıkanlar

1.ihtimal yataya saracak
    2.ihtimal düşecek
    3.ihtimal 2018 yıl sonu öz sermayesini ciddi arttıracak.

TOFAŞTAN başlayayım bu kez.

özsermayesini 1,73 kat arttırmış her senede ortalama %4 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,59 kat artmış. 2012 yılı pp/dd biraz düşük kalmış onunda etkisi var getiride.

ASELS

özsermayesini 3,98 kat arttırmış her senede ortalama %0,60 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,29 kat artmış. son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.

BANVT

özsermayesini 4,00 kat arttırmış sadece ilk sene(2012) %3 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 3,86 kat artmış. son bilancoya göre pp/dd ortalamanın yarım puan uzerınde görünüyor.

TBORG

özsermayesini 6,95 kat arttırmış son iki yıl ortalama %0,40 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,67 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd normal görünüyor.

PETKM

özsermayesini 2,27 kat arttırmış her senede ortalama %6 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 4,12 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.

EREGL

özsermayesini 2,59 kat arttırmış her senede ortalama %7,70 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 5,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 2 kat üzerinde görünüyor.

EGEEN

özsermayesini 4,66 kat arttırmış her senede ortalama %4,60 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 6,32 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamaya yakın seyretmekte.

KRDMD

özsermayesini 2,14 kat arttırmış 3 kere temettü dağıtmış ortalama %5,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 3,90 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok az üzerinde görünüyor.

SASA

özsermayesini 4,67 kat arttırmış bir kere dağıtılan %7,84 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 18,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 4 kat üzerinde görünüyor.

TUPRS

özsermayesini 2,14 kat arttırmış her senede ortalama %6,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,18 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok az üzerinde görünüyor.

TCELL

özsermayesini 1,16 kat arttırmış son 4 senede ortalama %10,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 1,22 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın civarlarda görünüyor.

FROTO

özsermayesini 1,85 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,90 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 1,7 kat üzerinde görünüyor.

HEKTS

özsermayesini 1,40 kat arttırmış her senede ortalama %9,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 5,49 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 3 kat üzerinde görünüyor.

MARDN

özsermayesini 1,20 kat arttırmış her senede ortalama %8,70 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) -%20 değer kaybetmiş. Son bilancoya göre pp/dd ortalama civarda görünüyor. 2012 yılı pp/dd ortalamanın 1,5 kat yüksek görünüyor.

SODA

özsermayesini 3,22 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 4,41 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın çok çok az üzerinde görünüyor.

TAVHL

özsermayesini 3,39 kat arttırmış her senede ortalama %4,00 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 2,75 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 1,25 kat Altında görünüyor.

YATAS

özsermayesini 3,20 kat arttırmış her senede ortalama %0 temettü verimliliği var.

Hisse fiyatı aynı sure zarfında (temettü dahil) 25,00 kat artmış. Son bilancoya göre pp/dd ortalamanın 5 kat üzerinde görünüyor.

zamanla şahit olacagınız gibi bu hisseler ortalama pd/dd degerine langur lungur indiğinide göreceksiniz.

ben bunu 2017/12 son çeyrekte yapmışım. arşivden bulupta yapıştırdım. inceleyin pd/dd ortalamanın üzerinde dediğim hisselerin başına ne gelmiş bakın.
    Erhan hocam borfinden şirketi incelerken 2013 den 2018 e kadar ilk raporları seçiyorum. Yıllara göre özsermaye artışlarını kıyaslamak için ,bu doğru bir yöntem mi.
    Daha sonra pp/dd değerlerine bakıyorum. Sizin dediğiniz gibi ortalamasını hesaplıyorum.
    Esas faaliyet karlarına ve döviz yükümlülüklerine bakıyorum.
    Bir de şunu soracam mesela şirketin pp/dd değeri normalin iki kat üzerinde bu hisse fiyatının iki kat pahalı olduğunu mu gösterir?
    Mesela Ereğli beni istahlandiriyor ama pahalı diyorsun mesela. Tavhl de çok güzel bir hisse ama yeni havaalanından dolayı sıkıntı yaşanabilir deniyor. Tüpraş soda egeeni ve belki turkcelli portfoye dahil edeceğim. Sasa ve Ford Hekts için beklemeye devam.
    2018 e göre güncelleme yapmam da gerekli anladığım kadarıyla.
    Saygılar.

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    neyse konuyu uzatmayalım dedim kendi kendime temettü dağıtımını her zaman ve her koşulda isteyen yatırımcı sayısı çoğunlukta olduğu için konu uzuyor başka taraflara filan gidiyor. Yine aynı şey basımıza gelmesin diye benim yazdıklarımdan alacagınız varsa alırsınız. diyelim geçelim.

Sonuçta ben hisse tarafında değilim haa yeni girmiş acemilere birşeyler katabilirsem finansal okuryazarlık adına ne güzel katamıyorsamda eywallah zaten bellı bır geçmişi olurp bellır bır sevıyeye geldiğini düşünen yatırımcılar ne yapacagını bılır ben tamamen yenı yatırımcılara acemılere yol göstermeye calısıyorum oldugu kadar elımden geldıgı kadar.

hiçbirşey alamasanız bile en azından şunu bilmekte yarar var

ÖZ sermaye nedir ?

Firma sahip veya sahiplerinin şirketteki payına “özsermaye†denir, bu kavram, hem başlangıçta veya sonradan veya ortaklar tarafından şirkete konan sermayeyi hemde karların işletmeye bırakılması yoluyla sağlanan kaynakları kapsar, bir şirketin özsermayesi, net varlık(aktif) tutarı ile borçları arasındaki pozitif (olumlu)farktır. Net varlık tutarı hesaplanırken değer düzeltici hesapların, ilgili varlıklardan indirilmesi ve ödenmemiş sermaye zarar gibi gerçek değeri olmayan kalemlerin, varlık toplamına dahil edilmesi gerekir.
    Başka bir deyişle özsermaye, sadece başlangıçta konulan sermayeyi değil, karların dağıtılmayıp işletme bünyesinde bırakılan kısmını da kapsar. Özvarlık kalemleri, ödenmiş sermaye, ihtiyatlar, dağıtılmayan karlar, yeniden değerleme fonu ve emisyon priminden oluşur.

Kısaca öz sermaye varlıklar kasadakı para dahıl borçları birbirinden çıkardıgınızda kalan para öz sermayedir. Mesela benım bır evım var 250,000 TL degerinde bir arabam var 30,000 TL değerinde cebimdede 200 TL var. banka borcum ise 3,000 TL

250,000+30,000 + 200 = 280,200 TL - 3,000 TL =277,200 TL öz sermayeye sahibim.

30,000 TL kredi çekiyorum bunu 35,000 TL olarak ödeyeceksem öz sermayem ne olur ?

277,200 TL öz sermayemdi 30,000 Tl eklenıyor =307,200 TL 35,000 TL de borcum var bunu düşüyoruz = 272,200 TL öz sermayeye sahibim.

Şirketlerdede durum aynen böyle.

Dolayısıyla bir şirket bu sene sonu itibariyle öz sermaye 30,000 TL ise gelecek sene en azından %24 faizin üzerinde bir öz sermaye yaratması gerekir. buda 37,200 geçmesi gerektiğini gösteriyor eğer geçemiyorsa şirketi komple satsa cebıne 30,000 TL para girecek bu parayı faize koysa seneye öz sermayesı zaten 37,200 olacaktı. gibi bir mantıküzerinde siz yatırımcılar olarak bu öz sermaye büyüme hızına senelık bazda bakmanız çok çok önemli.

Özsermaye Kârlılık Oranı Nedir? Ne İşe yarar? sevgili latten borsaya adlı sıteden.

Herkese selamlar! Warren Buffett’ın en çok vurguladığı finansal rasyonlardan bir tanesi özsermaye kârlılık oranı. Bunun artmasının-azalmasının yönetim performansı ölçmede en iyi yol olduğunu söylüyor. Kısacası hisse senedi sahibi ve ortak olarak benim sermayemin ve dağıtılmayan kârların nasıl değerlendirildiğini gösteriyor.

Uzun vadeli yatırıma uygun olan şirketler büyük oranda yüksek özsermaye kârlılığı olan ve bunu istikrarlı olarak sürdürebilen şirketlerdir! Yüksek ROE’sini istikrarlı bir şekilde sürdüren hatta arttırabilen şirketler hissedarlarına büyük geri dönüşler sağlarlar.

Bu getirinin enflasyonun ve hatta mevduat faizinin üzerinde olması beklenir ki girdiğim riske değsin ve para kazanabileyim. Yoksa uzun vadeli ROE ortalaması %5 olan şirkette beklesem de büyük ihtimalle pek bir şey değişmeyecektir. Sonuçta zaman sadece armutları olgunlaştırır.

Daha sonra değineceğim ama hissedar olarak da bunu temettü politikasını belirlerken kullanabiliriz. Mesela şirket eğer enflasyon %10 ise ve şirket %20 ROE ile çalışıyorsa benim paramı enflasyonun iki katı ile değerlendiriyor demektir. Temettü vermeyip yatırım yapabilir. Ama %5 ROE ile çalışıyorsa o zaman temettü versin derim. En azından kârı mevduata koyar daha fazla kazanırım. Tabii CEO’yu kovup yenisini getirmek de bir seçenek

------------buraya bir parantez acayım öz sermaye karlılıgını senelik bazda hesaplamanız lazım dönemlık degıl bir ikincisi öz sermayenın büyümesınede bakmanız gerekmektedir. her ikisinide senelık bazda degerlendırmelısınız.

yazının tam versıyonu https://www.lattedenborsaya.com/2017...-ne-ise-yarar/
    Erhan Bey,
    Özsermaye karlılığı önemli. Peki Net Borcu nasıl değerlendirmek lazım. Örneğin ben SARKY ile ilgileniyorum. 2017/12 de Özkaynak=453m ve NetKar=88m. Ancak Net Borç 995m . Borç bu hesapların içinde mi yoksa ayrı mı değerlendirmek gerekiyor? Teşekkürler...

Sayfa 33/153 İlkİlk ... 2331323334354383133 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •