Farklı endüstriyel parça üretebilme beklentisi ne olmalı?
Şöyle bir kap haberi gelmişti. “Bilindiği üzere şirketimiz gerek ana faaliyet alanı olan yenilenebilir enerji endüstrisinde gerekse de faaliyet gösterdiği diğer alanlarda satış ve pazarlama çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir.
Bu çerçevede Thermo Fisher Scientific tarafından yeniden doldurulabilir lityum iyon pillere yönelik hassas ölçüm cihazlarının metal kısımlarının imalatı için onaylı tedarikçi olarak kabul edilmiş bulunmaktayız. Thermo Fisher Scientific analitik enstrümanlar, laboratuvar materyal ve hizmetleri ile yaşam bilimleri ve teşhis çözümleri alanlarında yaklaşık 40 milyar USD cirosuyla dünyanın önde gelen Ar-Ge bazlı ürün tedarikçileri arasında yer almaktadır.
Şirketimiz Thermo Fisher Scientific'e deneme fazında 101.400 EUR tutarında satış gerçekleştirmiş olup onaylı tedarikçi statüsüyle kurulan yeni iş ilişkisiyle daha büyük bir hacim yakalamayı hedeflemektedir.”
Mesela burada anılan -yeniden doldurulabilirsin lityum iyon pillere yönelik hassas ölçüm cihazlarının metal kısımlarının imalatı- ifadesi çok beklenti oluşturmuştu. Ancak bu siparişin devamı gelmedi. Ben buradan sipariş gelmesini bekliyorum. Tutar olarak büyük bir beklentim yok.
Offshore konusunda 2025 yılında ilk parçalar üretilecektir. Bir kulede 125-160 parça bulunmaktadır ve kaç parça üreteceğiz bilemiyorum. Ancak Enercon tarafından bilgi paylaşımı ile tüm parçaları üretebiliriz. Bence sayası Türkiye’de asıl atağı yapacağı alan offshore. Denizlerimizde çok yüksek rüzgar potansiyeli bulunmaktadır. Sayasta bu kapasite artışıyla bir adım daha öne geçmiştir.
Gelecekle ilgili kritik noktalar nelerdir? Sayas milimetrik kesim kabiliyeti ile birçok alana parça üretebilir. Ancak ABD’den gelen General Electric haberinden sonra bu ülkeden çok büyük siparişler geleceğe benziyor. İntegral raporunda da zaten Sayas yurtdışında inanılmaz bir büyüme beklentisi görülmektedir. Yani rüzgar türbini ekipman üretiminde dünyada söz sahibi bir şirket olma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Burada en önemli nokta Siemens gibi türbin ekipmanlarında bir aksaklık yaşamamak gerekir. Ben sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.
Sonuç olarak rüzgar türbini ekipmanı üretiminde kapasite artışıyla birlikte agresif büyüme gelecektir. Farklı projelerde yer alması pek olası gözükmüyor. Geleceğimizi belirleyen en önemli hikayeler offshore’dan (deniz üstü rüzgar türbinleri) çıkacaktır.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri