Dönemsel meselelerle, bütünü ayırt etmekte yarar var.
2002-2012 arası neredeyse 10 yıl USDTRY sabit bir seyir izlemiş hatta dönemsel olarak kaybettirmiştir.
Hatta 20.12.21 tarihli operasyonun tepesinden maliyetlenen de yaklaşık 1 yıl zararda oturmuştur USD bazında.
(Süreç boyunca TL'deki reel enflasyon neyse, ilk dalgada diğer para birimlerince "ilgili para birimine sahip ülkenin enflasyonu ile doğru orantılı olarak" geri alınacaktır haliyle...)
Bugün yaşananların çoğu bu süreçlerde yaratılan köpüğün sonuçlarıdır.
USD baz hisse senedi örneği vermeye gerek yok.
Ev, hatta 2. el araç dahi USD bazında %100 üzeri prim yaptı son yıllarda. Mesele bunu sürdürülebilir olmadığını görmekte.
Yıllara yayılan... 10-20 yıl sürecek yatırım yapmak gibi bir perspektif varsa...
Götü boklu Bağcılar'da(küçümsemek için söylemiyorum. Açıklama zorunluluğu hissettim çünkü herkes alıngan belli ki...) evin, 2. el araban %100-200 kâr ettiriyorsa USD bazında... Orada bir sıkıntı var demektir.
Bu tür suni ortamlar yaratan her ülkenin vatandaşı gider Manhattan' ı işgal eder hayat bu kadar naif olsa...
Gerçeklikle ilintini, bağını kopartmamakta yarar var. Yabancı yatırımcının(gerçek olanı) %0 olduğu borsada, parayı basar piyasayı kaldırırsın. Yabancı yatırımcının olmadığı piyasada, parayı basar(uzun vadede de bedelini öder), paranı stabil tutarsın.
EK: Geçmişte krizleri gözlemleyenler bilir. (Ve bu ülke geçmişten dersini almayanların ülkesi olduğundan tarihin tekerrür etmesinin önünde de objektif bir engel yoktur. )
Dönemsel dalgalarla gelişir her şey. Tahterevallinin doğru tarafında olmak önemlidir.
EK: Rahmetli Nasrullah AYAN'dan duymuştum. Kaynak kendisi midir? Hatırlamıyorum.
-Serbest piyasada her emtianın fiyatı vardır. Currency(yerel para birimi) nin fiyatını da enflasyon belirler.
Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.
Yer İmleri