Sayfa 365/367 İlkİlk ... 265315355363364365366367 SonSon
Arama sonucu : 2931 madde; 2,913 - 2,920 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Takipteki işlem yaptığım hisselerin çoğunluğu 'sat' pozisyonunda olduğu ve borsa geneli kapanışını da çok beğenmediğim için hafta sonunu nakitle geçirmeye karar verdim ve herhangi bir pozisyon açmadım. Pazartesi farklı bir gün ve gelecek hafta farklı bir hafta elbette. Bugünden yarın için yorum yapmıyorum. Sadece anlık fiyatın bana verdiği izlenime göre hareket ettim. Belki pazartesi günü piyasa beni yanıltır, kimbilir.

Kişisel görüşlerimdir, yatırım tavsiyesi içermez.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. BIST 100 Kapanış (Günlük Zaman Dilimi)

BIST 100 Kapanış (Saatlik Zaman Dilimi)

Gün genelinde borsada bankacılık hisselerinin başını çektiği ana hisselerin çoğunluğunun satış pozisyonunda olması nedeniyle bugün de nakitte kalmaya devam kararı aldım ve günü de bu şekilde kapattım. Ana hisselerden bir kaçının yeşil bölgede olması, yan tahtaların bir kısmının da buna iştirak etmesi genel ağırlığı değiştirmedi ve borsa genelinde satış baskısı belirleyici oldu.

Yarının da tatil olması nedeniyle kapanışta herhangi bir alım işlemi yapmama ve çarşamba günü açılış sonrasında durumu yeniden gözden geçirme ve ona göre aksiyon alma kararı verdim. Ana endekste oluşan son günlük mumun rengi ve oluşumu ve günü en düşük değerinde bitirişi de bu kararımı teyit eder durumda. Endeksi saatlikte islediğim takip sistemim de 'nakitte kal' mesajı vermeye devam etti.

Çarşamba günü duruma bakacağız artık. Hayırlısı.

Veri ve göstergelerin yorumlanması kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

3. Ne iç, ne bölgesel, ne de küresel gelişmeler bizim piyasalar açısından çok da iç açıcı değil şimdilik. Uzun sürecek bir süreçte sonunun ne olacağı şimdiden belli olmayan PKK'nın silah bırakması durumu, ABD'nin bölge temsilcilerinin Suriye'deki PKK uzantılarına 'biz size bağımsız bir devlet vaad etmedik, sürece tabi olun ve Suriye'nin bir parçası olarak kalın.' minvalindeki mesajları da şimdilik bu süreci destekler vaziyette olsa da orta ve uzun vadede ABD politikalarının tamamen bu yönde evrilip evrilmeyeceği en azından şu an için bir soru işareti olarak kalmaya devam edecek. Geçmişteki çözüm süreci denen periyotta yaşanan gelişmeler de insanların hafızasında önemli bir yer teşkil ediyor. Bu nedenle başlayan bu sürece borsadaki tepkilerin zayıf kalması da oldukça anlaşılır bir durum. Öte yandan Trump'ın Ukrayna ile ateşkes olmazsa Rusya'ya yüksek gümrük vergileri uygulayacağı tehditleri ve bu konuda gerilimin tekrar yükselme potansiyeli, ABD'nin en büyük ticari ortaklarına uyguladığı yüksek gümrük tarifeleri ve 1 Austos'a kadar durum değişmezse, ticaret savaşlarının tonu azalsa da iki ileri bir geri mahiyette de olsa devam edeceği görüntüsü piyasaların çok da sevemeyeceği gelişmeler. İçerdeki siyasi gerginliklerin piyasa üzerinde etkisinin tamamen zayıfladığını söylemek için de şimdilik vakit biraz erken. Siyasi gerginliği artırabilecek manşet haberler devam edebilir. Geriye sadece TCMB'nin faiz indirimi döngüsüne başlayıp başlamayacağı durumu kalıyor. Ağustos ayında TCMB'nin PPK toplantısının olmaması Temmuz'daki toplantıda faiz indirimi beklentisini güçlendiriyor. Son ayda çekirdek enflasyondaki düşüş çok tatmin etmese de enflasyonun genel seyrinde bir yavaşlama olduğu durumu da faiz indirimi beklentisini destekliyor. Bu durumda akıllarda kalan soru kaç baz puan indirim olabileceği. İlk başlarda biraz daha iyimser olsam da faiz indirim döngüsüne maksimum 350-400 baz puanla başlayabileceği fikri bende de ağırlık kazanmaya başladı. Onun haricinde borsaya destek olabilecek çok fazla olumlu gelişme de bulamıyorum. 1 ay içinde bir çok şirketin bilançolarının gelmeye başlayacağı ve bu nedenle bir bilanço fiyatlaması olabileceği beklentisi bazı yatırımcılarda olsa da ben bilançoların çoğunluğunun çok da iç açıcı olmayacağı kanaatindeyim.

Bu durumda şimdilik ben borsada rüzgarı arkasına alacak bir ralli ihtimalini oldukça zayıf buluyorum ve yine belli aralıklarda yatay takılan bir endeks görüntüsünün hakim olacağını düşünüyorum. Yatay bantta takılan bir borsada sabırlı bekleyişlerle oluşabilecek fırsatları değerlendirip range trading işine girebilenler bu dönemi en makul getiri ile atlatabilir. Hareketsiz kalıp da hissede oturarak para kazanabilme ihtimali hasbel kader çok iyi seçilmiş hisselerde ancak mümkün olabilir.

Borsa ile ilgili yorumlarım sadece kişisel görüşlerimi yansıtmakta olup, son derece subjektiftir ve bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

4. 16.07.2025 Çarşamba günü Kapanış itibariyle Günlük Zaman Diliminde BIST 100 Endeksi

16.07.2025 Çarşamba günü Kapanış itibariyle Saatlik Zaman Diliminde BIST 100 Endeksi

Yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

5. 17.07.2025 Perşembe günü Kapanış itibariyle Günlük Zaman Diliminde BIST 100 Endeksi

17.07.2025 Perşembe günü Kapanış itibariyle Saatlik Zaman Diliminde BIST 100 Endeksi

İsrail'in Dürzi grupları provoke ederek bu konuyu tekrar kaşıması potansiyeli bir yanda her zaman mevcutken, Suriye'deki dünkü gerginliklerin gece yarısı en azından şimdilik yatıştırılması ve yerini ateşkese bırakması sonucu bugün endeks ve borsa geneli çoğunlukta hisseler günü güçlü tepki alımları ile tamamladı. BIST 100 endeksi günlük mumu da dünkü gün içi dipten dönüş sonrası güçlü bir yeşil mum görüntüsü ile kapanışı süsledi. Bakalım yukardaki gapi doldurma çalışmalarına başlayabilecek mi, izlemeye devam edeceğiz. Biz de gün içi bir kaç trading işleminden sonra kapanışta da tekrar hisse alarak yarına mal taşıyoruz.

Sabah ola hayrola.

Veri ve göstergelerin yorumlanması kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

6. X'te ya da başka sosyal mahfillerde fiyat hareketleri ile ilgili ilginç ve bana oldukça komik gelen bazı ifadelere rastlıyorum:

- Göstere göstere bu formasyon olmaz.
    - Göstere göstere de kırılım olur mu?

Kırılım ya olur ya olmaz, görünmeyen kırılım, gizli bir formasyon oluştuğunu da ilk defa görüyorum. Zaten formasyonlar dediğimiz şeyler paranın hareketinin grafikteki iz düşümü, ve bu hareketler korkuyu, aç gözlülüğü, sürü psikolojisini, akıllı paranın tuzaklarını, manşet haberlere verilen tepkileri, finansal gelişmelere verilen tepkileri, olağan dışı olaylara verilen reaksiyonları kapsıyor. Fiyat düşüyorsa bir şeyler oluyor, çıkıyorsa bir şeyler oluyordur. Sadece biz bunların bazılarını geç de olsa duyarız, bazılarını duymayız.

Para girişi gizlenemez, ya fiyattan ya hacimden ya ikisinden belli olur.. Trend değişimi gizlenemez, biraz aşağı biraz yukarı trend oluşur. Mesele bunların göstere göstere olmaması değil, mesele senin olana ikna olmakta direnmen ve hep geç kalman ve yol yarılanmışken sonradan iştirak etmen. Mesele sahte trend dönüşü değil, mesele yıkılan fiyata kendini inandırmakta diretmen.

Vesselam.
    Son düzenleme : deva-i dert; 17-07-2025 saat: 20:23.
    Clausewitz

7. Dün gece terör devleti İsrail'in Suriye'ye tekrar hava saldırısında bulunduğu haberlerini görünce sabah satış yapma ve 'bekle, gör' politikası izleme kararı almıştım. Dün kapanışta aldığım tek hisseli portföyümü saat 10:05 itibariyle % 0,41 civarı bir kârla kapadım ve nakit pozisyona geçtim.. Sonrasında benim pozisyonu kapadığım fiyatın biraz üstünü test etse de fiyat yarım saat içinde kırmızı bölgeye çekildi. An itibariyle de borsa geneli kırmız seyrediyor. Gün içinde izlemeye devam edeceğim, fazla riskli bulmadan gün içi kâr potansiyelli bir giriş fırsatı oluşursa belki tekrar değerlendirebilirim.

Dünya genelinde borsalar fena durumda değilken bizim her iki güne bir bölgesel bir krizle karşı karşıya kalmamız işin tadını kaçırıyor borsada. Sabah tüm aracı kurumların günlük açılış beklentilerini dikkatle okudum Matriks Haberden, ve hiç biri dün akşam-gece gerçekleşen bu hava saldırılarının durumu tekrar riskli hale getirebileceğinden tek cümle bile sarfetmemiş. Terör devleti İsrail'in bu konuyu tekrar kaşıyacağı, provoke edeceği o kadar belli ki, işin sonu nereye kadar tırmanır tahmin yürütmek haliyle zor.

Allah memleketin ve bölgenin sonunu hayrılara tebdil eylesin.

Yorumlarımı kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Son düzenleme : deva-i dert; 18-07-2025 saat: 12:35.
    Clausewitz

8. Normalde küçük zaman dilimlerindeki hızlı volatiliteyi tarif için kullandığımız gürültünün azaltılması adına görece büyük zaman dilimlerinde borsayı ve işlem yaptığım hisseleri takip etmeyi tercih ederim. Ancak son günlerde gündem o kadar çok ve hızlı değişiyor ki ve buna mukabil de fiyatların tepskisi o kadar hızlandı ki, fiyat takip seviyemi zaman dilimi açısından artık 5 dk'lık periyotlara indirdim. Sonuçta fiyatın genel seyrini 1 saatlik grafiklerle de 5 dakikalık hatta 1 dakikalık grafiklerle de gözlemleyip realist kararlar alma şansımız var. Zaman dilimleri küçüldükçe gürültünün arttığı bir gerçek. Ancak böyle zamanlarda alış ve satış kararları verirken geç kalmamak adına küçük zaman dilimleri ile çalışmak daha mantıklı olabiliyor. Bu dakika başı ya da her 5 dakikada bir işlem frekansına girmek anlamına gelmiyor elbette. Gün içi trend dönüşlerini daha erken görebilmek adına izlenebilecek bir yöntem bu. Robotlarla algoritmik trading yapılacaksa elbette en küçük zaman dilimine kadar inmekte fayda var. Ancak trendin pek olmadığı bir dönemde grid bot da çalıştırmayacaksanız algoritmik trading robotları size genelde zarar yazabilirler. Bu nedenle, bir süre denemiş olmama rağmen bot kullanmayı bıraktım ve manuel bir yapı kullanmayı tercih ediyorum. Sonuçta borsanın da bir yere kaçtığı filan yok, fazla gürültüden ötürü hatalı br karar almış dahi olsak aynı gürültü başka bir yerden daha iyi ve hızlı giriş fırsatları da verebiliyor.

Önümüzdeki 1 yıllık periyoda ilişkin kendi kişisel ve subjektif beklentimi fiyatların ve borsa genelinin belli marj aralıklarında yatay seviyede devam edeceği şeklinde defalarca belirtmiştim. O sebeple, bir trend beklentim de olmadığı için, sabırla gün içi ya da hafta içi oluşabilecek fırsatları bekleyip oralardan maliyetlenip aylık hedefime yakınsar şekilde bir kâr realizasyonu yapmaya çalışıyorum. Hedefimin beklenti enflasyonu rakamlarını en az 2'ye, mümkünse 3'e katlamak olduğunu da daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Bazı aylarda hedefin altında bazı aylarda ise hedefin üstünde kalma durumları olabileceğinden değerlendirme ve hedefleri yeniden gözden geçirme işlemlerimi 2 ayda bir yapıyorum.

Yorumlarımı kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

Sayfa 365/367 İlkİlk ... 265315355363364365366367 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •