Bana sormadın ama, ben de fikrimi yazayım.
Uzmanlığım makroekonomi, artı gelişmekte olan ülke piyasaları da diyebiliriz. 2000 yılında Saruhan Özel den(kendisi o zamandan bugüne denizbank ın baş ekonomistlerinden biridir) bunun dersini aldığımda, bu kavram henüz doğru dürüst bilinmiyordu, o zamanlar internet bu kadar yaygın değil, dünyada ne olup bittiğinden bizim yerli speklerin pek haberi olmazdı...o günden bu güne çok şey değişti.
Şunu çok net söyleyeceğim...Kriz çoğunluk beklerken gelmez konusu safsatadır...Kriz pekala çoğunluk beklerken gelir, 2000 deki .com krizi, 2008 deki mortgage krizi..hepsini çoğunluk bekliyordu. bilinemeyen şey zamanlamadır. Yani .com krizi 2-3 sene konuşulmuş, sonunda gelmişti...Mortgage krizi üzerine kitaplar yazılmış..doktora tez konum abd mortage krizi olduğu için konuyu gayet yakından takip etmiştim...tez için araştırma yaptığım bir kitap, 2004 basımlıydı, ve mortgage krizi geliyor diye bağırıyordu adeta.
Maalesef, çok yanlış genellemeler var, hisse seçimi konusunda çok iyi olan bir arkadaş, makro beklentiler konusunda çok yanıltıcı konuşabilir...bu nedenle kimin hangi görüşlerini, ne ölçüde dikkate almanız gerektiğini iyi bilmeniz lazım.
mesela mevzu uzun vade yatırım için hisse seçimi ise, dudu abimiz güzel bir örnek olabilir...ama kendisinin makro ekonomi konusundaki yorumları çok da isabetli olmayabilir...zaten gördüğüm kadarıyla değişik konularda pek yorum da yapmıyor

Yer İmleri