Her senaryo beklentileri karşılamayabilir...? Çok farklılık gösteriyor...!!!
O nedenle en azından k/y, o/y, b/y veya u/y mantığı mı olsun; buna karar verelim mi...?
Kabaca şöyle diyebiliriz:
k/y -- > 100bin -500bin TL
o/y --> 500bin - 3milyon TL
b/y --> 3milyon - 10milyon TL
u/y --> 10milyon TL üzeri ...
"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
k/y hocam Küçük Yatırımcı
“Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
Vadenin grafiğe göre değişmesi ile uyumlu oldu...
Ben yıllarca k/y olarak işlem yaptım ama gün geldi baktım dönemiyorum ve nereye elimi atsam zararla çıkıyorum. Yıllar sonra bayağı bir kayıp ve başarısızlıktan sonra sebebini anlamıştım:
- Eldeki parayı göz ardı edip hâlâ k/y mantığı ile işlem yapıyor olmamdı...!!!
k/y aslında borsada en çok kazanabilecek ve en şanslı olan kesimdir. Kıvrak olurlar...
Yanılgıları ise, "durumun hep böyle devam edeceğini sanmalarıdır." Büyürlerse; büyüdüklerini fark etmeyip, aynı mantığa devam ederlerse başarısızlık kaçınılmaz olur...!!!
Kahvaltı molası, birazdan devam ederim inşaAllah...
Tamam hocam, afiyet olsun...
“Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
k/y 'nin de çeşitleri vardır:
- Trade eden k/y
- Yatırım yapan k/y
- Kumar oynayan k/y
gibi, gibi...
Biz burada Trader mantığını işleyelim. Fakat bence Yatırım mantığı daha güzel çalışır ama buna her psikoloji uymaz...
Burada en önemli olan şey:
- Hisseyi değerlenmeye başlayınca almak ve daha değerli iken satmak...
O nedenle alış yeri çok önemlidir. Satış yeri ise daha da önemlidir. Realize olmayan kâr, kağıt üstünde kalır...!!!
k/y her dala atlamayı sevdiği için bir hissede uzun süre beklemek onu yıpratır ve uygun değildir. O nedenle harekete başlamış olanları seçmesi gerekir. %10-20 yukarıdan alsın ama beklemesin. Zaman para demektir, o nedenle vakit çok geçerse para kaybedilmiş, fırsatlar kaçırılmış olur...
Diyelim 500bin TL miz var. Enflasyonu kolay hesap olsun diye %100 düşünelim. Eğer k/y bu parayı gelecek sene 2milyon yapamazsa borsada olmasının bir anlamı yok. Vadeliye yatırabiliyorsa (kişiye göre değişir) zaten %100 civarı faiz alacaktır. O kadar riske girmesine gerek yok...
O nedenle günlük olarak:
- Basit (doğrusal) --> %1.19 günlük kâr
- Bileşik (katlamalı) --> %0.552 günlük kâr
elde etmesi gerekir. Biz buna yaklaşık %1 diyelim...
Eğer aldın ama hisse yaya sardı diyelim veya az düştü ama stop olamadın diyelim, 1 ay geçerse ne olur...?
Kabaca %25 kayıp olur...!!!
Görünüşte bu parayı kaybetmedin. Hisseyi aldın ve bekliyorsun. Nasıl olsa gider diyorsun ama gitmiyor, inatçı çıktı...!!!
Sonra gitti diyelim ve beklenti dahilinde %25 kazandık. Trader k/y tüm dalgalara sıçramayı sever. O nedenle çok fazla oturamaz, oturmamalı. Bunu Yatırımcı k/y yapabilir ancak...
Sonuç nedir: %25 kâr mı...???!!!
Elbette hayır. Sonuç kâr falan yok. El elde, baş başta işlem oldu...
Oysa o bir ayı başka hissede geçirebilseydi belki de %20-%30 arası kazanabilirdi ve o parayla beklediği hisse hareket etmeye başladığında alsaydı katmerli kazanacaktı...
Giriş uzun oluyor ama olayı tam kavramak lazım. Bu sayfayı yeni okuyan ve borsaya yeni girmiş birilerinin olduğunu düşünerek data kapsamlı yazmaya çalışıyorum...
Ben yıllarca dip yakalamaya çalıştım. Yakaladım da ama 1-2 sene de bu dipten kalmasını bekledim. O nedenle alış da satış kadar önemlidir...!!!
Meşhur bir sözü tekrarlayalım:
- Time is everything... [Zamanla her şeydir...]
Alışta ve satışta da geçerlidir...
Yer İmleri