Her senaryo beklentileri karþýlamayabilir...? Çok farklýlýk gösteriyor...!!!
O nedenle en azýndan k/y, o/y, b/y veya u/y mantýðý mý olsun; buna karar verelim mi...?
Kabaca þöyle diyebiliriz:
k/y -- > 100bin -500bin TL
o/y --> 500bin - 3milyon TL
b/y --> 3milyon - 10milyon TL
u/y --> 10milyon TL üzeri ...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
k/y hocam Küçük Yatýrýmcý
“Baþarýsýzlýk yeniden ve daha zekice baþlayabilme fýrsatýndan baþka bir þey deðildir.” Henry Ford
Vadenin grafiðe göre deðiþmesi ile uyumlu oldu...
Ben yýllarca k/y olarak iþlem yaptým ama gün geldi baktým dönemiyorum ve nereye elimi atsam zararla çýkýyorum. Yýllar sonra bayaðý bir kayýp ve baþarýsýzlýktan sonra sebebini anlamýþtým:
- Eldeki parayý göz ardý edip hâlâ k/y mantýðý ile iþlem yapýyor olmamdý...!!!
k/y aslýnda borsada en çok kazanabilecek ve en þanslý olan kesimdir. Kývrak olurlar...
Yanýlgýlarý ise, "durumun hep böyle devam edeceðini sanmalarýdýr." Büyürlerse; büyüdüklerini fark etmeyip, ayný mantýða devam ederlerse baþarýsýzlýk kaçýnýlmaz olur...!!!
Kahvaltý molasý, birazdan devam ederim inþaAllah...
Tamam hocam, afiyet olsun...
“Baþarýsýzlýk yeniden ve daha zekice baþlayabilme fýrsatýndan baþka bir þey deðildir.” Henry Ford
k/y 'nin de çeþitleri vardýr:
- Trade eden k/y
- Yatýrým yapan k/y
- Kumar oynayan k/y
gibi, gibi...
Biz burada Trader mantýðýný iþleyelim. Fakat bence Yatýrým mantýðý daha güzel çalýþýr ama buna her psikoloji uymaz...
Burada en önemli olan þey:
- Hisseyi deðerlenmeye baþlayýnca almak ve daha deðerli iken satmak...
O nedenle alýþ yeri çok önemlidir. Satýþ yeri ise daha da önemlidir. Realize olmayan kâr, kaðýt üstünde kalýr...!!!
k/y her dala atlamayý sevdiði için bir hissede uzun süre beklemek onu yýpratýr ve uygun deðildir. O nedenle harekete baþlamýþ olanlarý seçmesi gerekir. %10-20 yukarýdan alsýn ama beklemesin. Zaman para demektir, o nedenle vakit çok geçerse para kaybedilmiþ, fýrsatlar kaçýrýlmýþ olur...
Diyelim 500bin TL miz var. Enflasyonu kolay hesap olsun diye %100 düþünelim. Eðer k/y bu parayý gelecek sene 2milyon yapamazsa borsada olmasýnýn bir anlamý yok. Vadeliye yatýrabiliyorsa (kiþiye göre deðiþir) zaten %100 civarý faiz alacaktýr. O kadar riske girmesine gerek yok...
O nedenle günlük olarak:
- Basit (doðrusal) --> %1.19 günlük kâr
- Bileþik (katlamalý) --> %0.552 günlük kâr
elde etmesi gerekir. Biz buna yaklaþýk %1 diyelim...
Eðer aldýn ama hisse yaya sardý diyelim veya az düþtü ama stop olamadýn diyelim, 1 ay geçerse ne olur...?
Kabaca %25 kayýp olur...!!!
Görünüþte bu parayý kaybetmedin. Hisseyi aldýn ve bekliyorsun. Nasýl olsa gider diyorsun ama gitmiyor, inatçý çýktý...!!!
Sonra gitti diyelim ve beklenti dahilinde %25 kazandýk. Trader k/y tüm dalgalara sýçramayý sever. O nedenle çok fazla oturamaz, oturmamalý. Bunu Yatýrýmcý k/y yapabilir ancak...
Sonuç nedir: %25 kâr mý...???!!!
Elbette hayýr. Sonuç kâr falan yok. El elde, baþ baþta iþlem oldu...
Oysa o bir ayý baþka hissede geçirebilseydi belki de %20-%30 arasý kazanabilirdi ve o parayla beklediði hisse hareket etmeye baþladýðýnda alsaydý katmerli kazanacaktý...
Giriþ uzun oluyor ama olayý tam kavramak lazým. Bu sayfayý yeni okuyan ve borsaya yeni girmiþ birilerinin olduðunu düþünerek data kapsamlý yazmaya çalýþýyorum...
Ben yýllarca dip yakalamaya çalýþtým. Yakaladým da ama 1-2 sene de bu dipten kalmasýný bekledim. O nedenle alýþ da satýþ kadar önemlidir...!!!
Meþhur bir sözü tekrarlayalým:
- Time is everything... [Zamanla her þeydir...]
Alýþta ve satýþta da geçerlidir...
Yer Ýmleri