Teşekkürler. Patrick..
Teşekkürler. Patrick..
Tl varlıklarına yatırımı özendireceklerine daha da vergi koyuyorlar.
Zaten temettü yatırımı yapan yok onu geçtim tl varlıklarına uzun vade yatırım yapan yok.
Belli limiti geçene değişen bir şey yok ama ne fonlar ne şirketler tatmin edici değil.
Emlak arsa altın döviz kıskacında bir ekonomi gelişebilir mi?
Ytd
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Peşin ödemekle 10-12 ay sonra ödemek bir olmaz.Ayrıca o rakam 300 bin ti değil o bir sene öncesi için idi.2024 gelirlerinde brüt temettüsü 460 bin tl üstünde olanlar beyanname veriyorlar.Ama mesela 462 bin tl temettüsü varsa onun için bir şey değişmez değil daha fazla vergi verir.Ama mesela 550 bin tl gibi yüksek bir temettüsü varsa onun için dezavantajı vergiyi erken ödemek olur.Örneklerle anlatabilirim uzun sürer.
Ayrıca bu kanun yeni çıktığı için 2025 gelirleri için 2026 da verilecek beyanname ile ilgili.Yani toplam brüt temettü geliri sanırım 580 bin tl üstünde olanlar ile ilgili olacak yani 460 bin tl değil.
Özetle bu uygulama çok az kişinin vergisini artırmayacak.Ama onların da erken ödeme gibi bir zararları olacak.Erken ödemese onun getirisi vergiyi rahat ödüyor
Yani herkes için olumsuz bir uygulama olacak.Senelik 10 milyon temettü alana da
zarar verecek uygulama olacak.En çok da 2025 te 600 bin tl altında temettü alacak olana zarar verecek
benim gibi umarsız ve amansız uzun vadeciler için problem yok ancak borsadan millet kaçsın diye ne kadar yapılmaması gereken düzenleme varsa yapılıyor![]()
umalım ki bu hatalardan geri dönülür, borsa kurumsallaşmış sağlam ekonominin vitrinidir, inşallah halk ve yönetimler olarak bunun bilincine bir gün erişiriz.
ülkemizde borsanın imajı, bul karayı al parayı oyunu imajından bu bilinç olmadıkça kurtulamayacak.
Elbette ki dediklerim yatırım tavsiyesi değildir.
Basit bir örnek vereyim anlaşılsın diye.
Diyelim ki 2025 temettü gelirinde beyan sınırı 600 bin tl olsun.Ve ben diyelim ki 600 bin tl temettü kazandım.
2026 martta vereceğim beyanname:
a)Stopaj yüzde 10 olsaydı beyanname vermeyecektim ve sadece 60 bin tl vergi(stopaj) ödemiş olacaktım.
b)Stopaj yüzde 15 olunca 90 bin tl vergi vermiş olacağım ve erken verme dezavantajı olacak.Ödediğim 30 bin tl vergi için geri almakla uğraşıcam.Başabaş olması için atıyorum mesela 750 bin tl temettü gelirimin olması gerekecekti.Yani tekrar vergi ve alacağımın çıkmaması için.Bu da şu demek 750 bin tl ye yüzde 10 stopajda 75 bin tl stopaj öderken yüzde 15 stopajda 110 bin tl vergi ödeyeceğiz.Ve beyanname ile tekrar vergi de çıkmayacak,devletten alacağımız da çıkmayacak.
Her türlü sıkıntı getirecek yani
Yer İmleri