Belarus"ta 500 m2 arsa içinde 120 m2 2+1 ev fiyatı 25000$ şehir merkezine uzaklık 5 km doktor maaşıda 400 $ şimdi 2 milyon verip 80 m2 beton içinde mi yoksa 25000$ verip kendi bahçende mi oturmak iyi 😉
Belarus"ta 500 m2 arsa içinde 120 m2 2+1 ev fiyatı 25000$ şehir merkezine uzaklık 5 km doktor maaşıda 400 $ şimdi 2 milyon verip 80 m2 beton içinde mi yoksa 25000$ verip kendi bahçende mi oturmak iyi 😉
Tekrar hesaplama yaptım ay ay. Bu sefer aylık kira gelirini taksitlerden düşerek hesapladım. Kiraları düştükten sonra eve ödediğim toplam rakam 65bin dolar gözüküyor. Borcun 7. yılında kira taksitleri geçiyor. O tarihten bu güne artıda oluyor ve 10bin dolar ekstradan kazanıyorum. Şuan evin değeri 110bin dolar civarı+10bin dolarda kira geliri desek toplam 120bin dolar ediyor. Ben eve net 65bin dolar harcadım. Evin şuan bana net getirisi 120bin dolar. Eğer eve harcadığım 65bin doları o tarihlerde eurobonda yatırsaydım şuan yine 120bin dolarım olacaktı. Ereğli alsaydım 250bin dolar froto alsaydım 350bin dolarım olacakmış. Tüpraş alsaydım 100bin dolarım thy alsaymışım 86bin dolarım olacakmış. Açıkcası şaşırdım diyebilirim. Ne zaman hesap yapsam hep gayrimenkul geride kalıyordu. Sanırım bu aralar fiyatlar zirvede olduğu için getirisi iyi gözüküyor. Kirayı hesaba katarken yanlış hesaplama yapıyormuşum. Düzelterek yapınca sonuçlar değişti. Tabi kiraları düzenli ve aksamadan aldığımı farzederek ve eve bu süre içerisinde hiçbir harcama tadilat yapmadığımı kabullenerek hesap yaptım. Önümüzdeki 5 yılın sonuçlarının gayrimenkul aleyhinde olacağını tahmin ediyorum ama yinede belli olmaz. Şuan gayrimenkul kendisine yatırım gözüyle bakmayan başta ben olmak üzere herkesi utandırıyor.
Onu bunu boş verin de üstatlar 0,89 krediyi vermeyecekler galiba. Hala bir haber yok. Bugün bankadaki arkadaş ile konuştum hiçbir yazı gelmedi bize diyor. Vazgeçtiler herhalde...![]()
Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir. Kendi aklınıza ve tecrübelerinize göre yatırımlarınıza yön veriniz.
eve yatırdığınız parayla eurobond, froto, eregl alamazdınız emin olun.
o sürede 15 temmuz geçti, brunson krizi geçti, 2019 resesyon ve yüksek faiz ortamı geçti, 2020 mart ayı pandemi şoku geçti, öncesinde alsaydınız bile buralarda malı ucuza verip arkasından bakardınız.
dahası kredi ödeme zorunluluğu olmadığı için parayı çarcur ederdiniz muhtemelen.
kolay değil öyle şunu alsaydım deli kar ederdim demek, gidip aynı sürede düşen hisseleri de seçebilirdiniz mesela halkb alıp şu an kara kara ev fiyatlarına bakıyor olabilirdiniz.
mesela şu an evler reel olarak ve dolara karşı pahalı gözüküyor, hadi o evi satıp tamamıyla eregl, froto, tuprs eurobond alın hemen, yapabilir misiniz?
Diğer arkadaşa da onu dedim ya, olaya hep tek yıllık bakıyorsunuz.
"Bu yıl maaşa x zam oldu, hımm o zaman kiranın 2x zamlanması yanlış"
Öyle değil işte.
Benim semtimde rutubetten duvarları dökülen 1+1'e bir asgari ücret kadar kira ödenirdi. Şimdi asgari ücretliler tek maaşla hem yeni ev tutup hem geçinmek istiyor, olmayınca da isyan ediyor.
Yıllardır yapılamayan zamların sonucunu yaşıyoruz. Ev kiralarının biraz daha gidecek yolu var bence.
Çözüm basit cimerede yazdım araç kiralama gibi ev kiralama şirketleri kurulsun devlet tarafından kiralar kontrol altına alınsın 2 den fazla evi olana yüksek ÖTV kiralama şirketleri için vergi düzenlemesi yapılsı avrupada buna benzer örneklerin incelenerek uyarlanması konut olayının üretmeden para kazanma yolu olmasının önüne geçilecek düzenlemelerin yapılması kiralama şirketlerinin kentsel dönüşüm projelerine yönlendirilmesi .... 😉
Yer İmleri