Emin misin yarın son gün olduğuna?
Emin misin yarın son gün olduğuna?
Emirhan abi nasıl bir bilanço bekliyorsun, abi Holdingin YBP kar aktardığı görüşüne katılıyor musun sen daha iyi okuyorsun bilançoları örneğin pınar süt 500 milyon satış yapsada afaki söylüyorum 35-40 milyon kar açıklıyor 1 milyar satış yapsada burada bir türlü aklım almıyor.. Yatırımcı ilişkilerine yine mail atacağım bu durumu sizde atın lütfen..
YBP hakkındaki görüşlerimi daha önce söylemiştim. Bence YBP'ye kar aktarımı yok , olsa bile YBP'nin %42'si PETUN'un , %30'u Pınar sütün zaten. Yani YBP'ye bir kar transferi olsa bile , o kar oradan da PETUN ve süte dönüyor zaten yıl sonu.
Şu denirse anlarım. Kar YBP'ye de bırakılmıyor ( çünkü YBP'nin de öyle ahım şahım bir net karı yok , net kar marjı %1 civarı , bu sene 3,2 milyarlık mal satacak ama 30 milyon kar etse iyi derim ) oradan da başka Yaşar şirketlerine aktarılıyor dense anlarım ama bunu anlamak çok zor çünkü YBP'nin detaylı bilanço ve gelir tablosuna sahip değiliz.
Pınar süt hissedarlarının çok haklı olduğu bir konu var , o da Pınar sütün YBP'den alacağı olan ve vadesi geçmiş olan 150-200 milyon liraya faiz işletilmiyor. YBP sıfır faiz kredi kullanıyor. Halbuki Pınar sütün kendisinin zaten nakite ihtiyacı var. Nakiti olmadığından banka kredisi kullanıyor ve buna faiz ödüyor. Yani YBP2den alacağına sıfır faiz uyguluyor , bu açığı bankadan %25 faiz ile kredi alarak kapıyor.
150 milyon alacağınız yüzünden bu tutarda kredi kullanınca senede en az 40-50 milyon faiz ödersiniz. Pınar süt ödememesi gereken bu faizi ödediği için YBP'ye kar transferi değil ama bedava finansman sağlıyor diyebiliriz.
Ve bu konuda Pınar süt hissedarları çok haklı. Net karları en az 40-50 milyon lira az çıkıyor.
Bu konuya bir kılıf bulmuştur şirket yoksa o kadar bağımsız denetim ve SPK uyuyor olamaz. Vradır buna uydurdukları bir kılıf.
Ben PETUN'dan son 2 çeyrek iyi kar bekliyorum. Zaten klasik olarak son 2 çeyrekler daha iyi kar geliyor. Aslında 2. çeyrek de fena kar gelmedi. Sadece ilk çeyrek Çamlı Yemin aşırı zararı nedeniyle düşük kar geldi.
Sene sonu net kar beklentim +/- 5 milyon olmak şartı ile 90 milyondur.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Bizim pazar değişmiş yine. Yıldız pazardan Ana pazara transfer olmuşuz.
Sanırım bu pazar kriterleri ile alakalı bir durum. Şirketin piyasa değeri 1 milyar liranın altına düşünce Ana pazara almışlar hem eti hem sütü.
Çok mu önemli bir değişiklik ? Bence değil ama sonuçta sanki bir alt lige düşmüş gibi olduk. Tekrar Yıldız pazara çıkmak için hissenin 23-24 lira civarında olması lazım sanırım. Ancak o zaman 1 milyar TL piyasa değerini aşıyoruz.
Neyse hayırlı olsun bakalım.
Çamlı Yem bilançosu bu çeyrekte eksi yazarsa Spk dahil her yere resmi olarak şikayette bulunacağım.
Yer İmleri