13 üzerine atarsak işler düzelir...
13 üzerine atarsak işler düzelir...
Bilanço beklentim, ÇEYREKSEL olarak konuşuyorum:
Ağustos ilk haftası bilançomuz gelecek. İkinci çeyrek beklentilerimi aşağıya yazıyorum.
830 Milyon Ciro
110 Milyon Favök
13 Milyon Net Kâr
Geçen sene aynı çeyreğe göre favök tarafında %50'lik ve ciroda %40'lık net kar tarafında ise %87'lik bir düşüş bekliyorum.
Bilanço biraz baskı yaratacak olsa da uzun vadede alım fırsatı olarak değerlendirilebilir, yurtdışı otomotiv ve havacılık kaynaklı ciro kaybı 2021 ikinci yarısı ile beraber telafi edilecektir diye düşünüyorum.
Ytd.
2027 Hedef Fiyatım 90 TL. YTD.
Temettü beklemiyorum. Hatta keşke hiç vermese, neden veriyor anlamış değilim. Zaten verdiği kuş kadar, holding iskontosu da var tut içeride yatırıma yönlendir kardeşim. Birçok araştırma var büyüme döneminde temettü veren ve vermeyen şirketlerin performanslarıyla alakalı hepsi reinvestment'ın daha iyi bir seçenek olduğunu söylüyor.
2027- Ciro 21 Milyar 12 milyar TL lastik güçlendirme- 9 Milyar TL Kompozit
2027- Net Kar Marjı kompozit tarafındaki ağırlığın artışına ve borç yükünün azalmasına bağlı olarak %12-14 arasına çıkacaktır O da tahmini 2 Milyar 600 Civarı net kar yapar. Ortalama F/K ile de 90 TL gibi bir hedef fiyat çıkar. Bu yukarıda yazdıklarımda öyle hayal meyal şeyler değil. Lastik tarafı piyasa paraleli büyüyecek şekilde kompozit tarafını da dolar bazlı sektörel dünya büyüme beklentisinin baya altında projekte ettim.
ytd.
Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Eğer 2027 civarında 2.6 milyar liralık bir net kar rakamı bekliyorsanız, benim fikrim, 90 tl mütevazi bir rakam olur. 190 milyon gibi bir sermaye ile ben 110-120 lira arası fiyat beklentisinde olurum belli oranda iskontoyu da hesaba katarak. Ama elbette holding iskontosu ağırlığını daha fazla gösterirse (burada Kordsa Inc.'den gelecek olan temettü miktarı da önem kazanır, eğer oradan buraya hiç nakit akışı olmaz ise o zaman holding iskontosu yüksek olacaktır; eğer oradaki karlar buraya akıyorsa, o zaman holding iskontosu az olacaktır) daha düşük fiyatlar da olabilir.
Şu an verdiği temettü kuş kadar, haklısınız. Ama bir yatırımcı için temettü de önemlidir. Ben hisselerimi alırken sadece para kazanayım, sermayem artsın diye almıyorum; eğer bana şirketteki ortaklığım aynı kalmak kaydıyla her yıl nakit temettü vermeyecekse, o zaman benim için verimli olmaz. Mesele, hem bize dağıtılan temettüleri yaşamımıza yansıtırken, hem de şirketteki ortaklığımızın aynı kalması. Ama beni düşündüren şu; şirkette holding yapılanması olduğu için, mesela örnek veriyorum, birkaç yıl sonra 1 milyar lira kar geldiğinde bunun ne kadarını dağıtacaklar.. Bunun 500 milyonunu dağıtamıyorsa, eksik olur.. Ya da en azından 2 lira verecek şekilde 380-400 milyonunu dağıtmalı. Mesela yıllar sonra şirketin hissesini 50 liradan elimde taşırken, 2 lira da temettümü almak isterim şahsen. Kordsa çok güzel bir büyüme hissesi, üstelik doğal hedge. Elbette yıllar boyu sabredenler için; ölçümüz 5-10 yıldan aşağı asla değil. Ama temettü hissesi diyebilir miyiz? İşte bunu zaman gösterecek. Büyümesini tamamladıktan sonra alacağız bunun yanıtını.
...
Aslında bu projeksiyonu dolar bazlı ele almalı. Benim şahsi görüşüm, dolar gibi para birimleri bizim gibi ülkelerde yüzdelik bazda yükseldiği için 2027-2030 beklentim bugünki fiyatların %300-400 üzeri. Eğer durum benim tahmin ettiğim gibi olursa, sizin tl bazlı belirttiğiniz ciro şirketin zaten bugünkü usd cirosuna denk geliyor. Elbette herkesin 10 yıl sonraki usd beklentisi farklı olacaktır. O nedenle sizden usd bazlı ciro ve net kar beklentinizi rica edebilir miyim? Çünkü benim tahminlerim 2027 ve özellikle 2030 yıllarında tl bazlı olarak çok daha farklı noktalarda.
...
Güzel bir noktaya parmak bastınız. Ben döviz tarafında bu sene yaşanması muhtemel yukarı yönlü bir atak haricinde, önümüzdeki 5 senenin geçtiğimiz 5 sene gibi olmayacağını düşünüyorum. Herkesin döviz tahmini farklı, tabii özellikle gelir tabanı YP dağılım gösteren firmada kur sizin tahmin ettiğiniz seviyelerde olursa TL bazlı çok farklı şeyler konuşulur, ancak benim görüşüm 2021-2027 arası stabil döviz dönemi. O nedenle benim tahminlerim,; Döviz kurunu bu sene oluşacak ortalama kur fiyatı üzerinden her sene %6,5 üzerine koyarak projekte edebilirsiniz. Ben datalarımı o yönde ilerlettim. Tabi sizin dediğiniz gibi olursa ,TL bazlı çok daha farklı fiyatlamalar olur.
Bir de kağıdın günlükçüleri tokatlaması beni mest ediyor. Bu kağıdı alıp tutacaksın, borsada nadir seçici davranıp, uzun seneler beklenmesi gereken bir şirket. Ben bu hikaye birlikteliğinde varım beklentilerim belli. Havacılık tarafının tahminimce 2021 ikinci yarısıyla beklentilerden daha hızlı eski cirolarına kavuşacağını düşünüyorum. Hatta BOEING'in ertelenen uçak siparişlerine tekrar başladığı ve geçen ay bir havayolu firmasından 17 yeni uçak siparişi aldığını okudum. Buranın yolu uzun. Gelecek çeyreklik bilançodan da korkmayalım. Şöyle düşünelim şu çeyrek bile zarar etmezse KORDİ daha ne zaman zarar edebilir ki? Ne kadar günlük gözünü para hırsı bürümüş Borsa'nın B sinden anlamayıp kulaktan duyma vole peşinde koşan kumarbaz varsa buradan uzak dursun lütfen.
Yer İmleri