Sayfa 586/1009 İlkİlk ... 86486536576584585586587588596636686 ... SonSon
Arama sonucu : 8072 madde; 4,681 - 4,688 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Yaratılması gereken enflasyonun oranı son derece önemlidir. İpin ucunu kaçırıp işi "hiper enflasyona" çevirme riski de mevcut. İdeal yıllık enflasyon oranı %7 dir (gelişmiş ülkeler için konuşuyorum). Bileşik faizde %7 büyülü bir rakamdır çünkü 10 yılda 2 ye eşit olur yani borçlar %7 lik bir yıllık enflasyon sayesinde 10 yıl içinde reel bazda %50 azalmış olur.
    Muhtemelen beklenen tahvil krizi boyle olusacak galiba. Peki boyle bir senaryoda emtiaya mi yonelmek gerekir? Alternatif yatirim araclari neler olabilir?

2.  Alıntı Originally Posted by snowdrop Yazıyı Oku
    Muhtemelen beklenen tahvil krizi boyle olusacak galiba. Peki boyle bir senaryoda emtiaya mi yonelmek gerekir? Alternatif yatirim araclari neler olabilir?
    Yukarıda yapıştırdığım Kondratieff döngülerine bakarsan hangi ortamda hangi enstrümana yatırım yapman gerektiği yazıyor. Ancak runaway enflasyon olursa yani suni olarak yaratılan enflasyonda ipin ucu kaçar ve olay hiper enflasyona doğru giderse emtialar doğru adres oluyor. Gözlemlenmesi gereken gelişme şudur: Acaba merkez bankaları kapıda bekleyen deflasyonu bertaraf etme girişimlerinde başarılı olacaklar mı? Eğer olurlarsa, o zaman yeniden "gayrimenkul ve borsalar" paranın adresi olur. Ancak bunun olasılığı çok düşük. Ben şahsen bunda başarılı olacaklarını öngörmüyorum, olacak olsalardı şimdiye kadar olurlardı çünkü 9 senedir piyasaları likiditeye boğdular ama varlık fiyatlarını (özellikle borsalar, tahviller ve gayrimenkul) şişirmekten öteye gidemediler. Başarılı olma şansı olsaydı, 20 senedir deflasyonla boğuşan Japonya başarılı olurdu. Elimizdeki en önemli emsal de zaten Japonya. Demek ki ABD ve AB için deflasyondan kaçmak mevcut konjonktürde hemen hemen imkansız.
    3 Eylül 2025 de PPF den (%100 nakitten) çıkıp 29.30 dan YKBNK aldım. Tek kağıt, portföyün tamamı YKBNK.

3. Madem deflasyonist bir ortama pupa yelken gidiyoruz, o zaman paranın gidebileceği en iyi adres nakit olacaktır, tabii bu nakidi de banka mevduatında veya getirisi makul olan tahvillerde tutmak gerekiyor. Gelişmiş ekonomiler deflasyona saplanırsa TR bu döngüden kurtulabilir mi? Ortama ayak uydurmak zorunda kalır, belki tam anlamıyla defalsyon olmaz TR'de ama %5 in altında olan çok düşük bir yıllık enflasyonla idare eder.
    3 Eylül 2025 de PPF den (%100 nakitten) çıkıp 29.30 dan YKBNK aldım. Tek kağıt, portföyün tamamı YKBNK.

4. Mevcut ortamda dünyanın hem lokomotif ekonomisi hem de gösterge ülkesi olan ABD'nin muhakkak yapması gereken 2 şey var: Makul bir enflasyon yaratmak ve doların değerini düşürmek. Düşük dolar ABD'nin kronik cari açığın kapanmasına yarayacağı gibi enflasyonun yaratılmasına da büyük katkıda bulunacaktır. O yüzden siz ABD hükümetinin ve Trump'ın "değerli dolar politikası izliyoruz" demelerine inanmayın, politikacıların sözlerine asla güven olmaz, genelde de dediklerinin tersini yaparlar veya icraatlarını gizlerler. ABD ekonomisinin düşük dolara çok ihtiyacı var, maalesef gerçek bu.

5.  Alıntı Originally Posted by sadecegrafik Yazıyı Oku
    DXY de kabarma zamanı gelmiş

Senin yukarıdaki grafiğin son 10 yılı yani orta vadeyi kapsıyor, vadeyi 40 yıla çıkarıp DXY grafiğine öyle bakarsan "uzun vade bazında" devasa bir düşüş trendinde olduğu rahatça görülebilir, aşağıya 1973-2016 grafiğini koyuyorum, bu grafikte son 12 aylık hareket eksik yani 2017 başındaki ara zirve olan 104 e doğru bir yükseliş ile oradan şu anki 92 ye düşüş. Ne demek istediğim bu grafikte net olarak gözüküyor yani DXY'da Eylül 1985 deki (meşhur Plaza Accord anlaşması) tarihi gün içi zirve olan 164.72 den start alan "uzun vade bazlı düşüş hareketi" 30 yılı aşkın bir süre boyunca halen devam etmektedir ve hedef 2020 gibi 60-65 aralığı olarak gözüküyor, ki bu da mevcut seviyeden 3 te 1 lik bir düşüş yapacak demektir.

Son düzenleme : TRENDHOUND; 16-09-2017 saat: 06:59.

6. Uzun vade bazlı DXY grafiğinin verdiği mesaja bakarsak artı ABD ekonomisinin düşük dolara duyduğu ihtiyacı da dikkate alırsak; DXY'in 2020 li yılların başında 60-65 aralığına gelmesi olasılığı yüksek gözüküyor dedim yukarıda. Peki, o zaman DXY'daki değer kaybı nereden telafi edilecek? Tabii, doların değer kaybetmesi demek diğer majör para birimlerinin değer kazanması demektir. DXY sepetindeki ana para birimleri EUR JPY GBP CHF, birazcık da CAD AUD vs. JPY'deki büyük bir değer artışı doların değer kaybetmesindeki en büyük etken olabilir, örneğin şu anda 110 da olan USDJPY paritesi pekala yarıya inebilir. Ek olarak diğer majörlerle birlikte EM para birimleri de dolara karşı değer kazanacaklardır. (Not: Bunlar TH'nın şahsi analiz ve beklentileridir)

7. Bilgi için, milattan önce 3.000 yılından günümüze kadar geçen son 5.000 yıla ait "hakim/gelişmiş ülkelere ait faiz oranları" grafiğini atıyorum aşağıya. Şu anki ABD, AB, İngiltere, Japonya faiz oranlarına bakarsak bunların son 5.000 yılın en düşük faiz oranları olduğunu görürüz. (Mavi çizgi kısa vade, kırmızı çizgi uzun vade bazlı faiz oranıdır)

8.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Bilgi için, milattan önce 3.000 yılından günümüze kadar geçen son 5.000 yıla ait "hakim/gelişmiş ülkelere ait faiz oranları" grafiğini atıyorum aşağıya. Şu anki ABD, AB, İngiltere, Japonya faiz oranlarına bakarsak bunların son 5.000 yılın en düşük faiz oranları olduğunu görürüz. (Mavi çizgi kısa vade, kırmızı çizgi uzun vade bazlı faiz oranıdır)

Bu kadar düşük faiz (bu kadar düşük ve uzun süreli olmasa da en yakını) sadece 1929 büyük buhranı sonrası görülmüş. Bu durum hiç iyiye alamet değil.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 586/1009 İlkİlk ... 86486536576584585586587588596636686 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •