Sayfa 613/735 İlkİlk ... 113513563603611612613614615623663713 ... SonSon
Arama sonucu : 5878 madde; 4,897 - 4,904 arası.

Konu: Yatırım Fonları XI

1.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku
    arkadaşlar spot hisse taşımaktan çok sıkıldığımı daha önce yazmıştım... bist muhtemel bir ralli yaparsa (2025 içinde bekliyorum), elimdeki bütün hisseleri satıp tamamen fonlara geçeceğim kesin kararımı verdim... üstelik kulakları çınlasın ersunan gibi kararsız davranmayacağım... portföy sadece fonlardan oluşacak. eleştiri, beğeni ve önerilerinize açığım... elimde uzun yıllar tutmayı planladığım fonlar şu şekilde olacak:

IIH, IHK, TI2, YAS, SAS, MAC (yerli hisse)
    AFT, AFA, AFV, TMG (yabancı hisse)
    IPB, HIZ (değişken). HIZ yeni kuruldu, biraz takip etmek gerek tabii ki...
    IIS (serbest)
    PPZ, GTL (arada alt sat yapmak için nakitte beklemek üzere)
    herkese selamlar...
    fonlar zaten çeşitlendiriyor. sende çeşitlendirmissin. Envaicesit olmuş.
    Ben olsam ayırdığın kategorilerde fon sayısını 1 e düşünürdüm.
    Yabancı da bence tmg ama tmg+aft e yapılabilir

2.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku
    arkadaşlar spot hisse taşımaktan çok sıkıldığımı daha önce yazmıştım... bist muhtemel bir ralli yaparsa (2025 içinde bekliyorum), elimdeki bütün hisseleri satıp tamamen fonlara geçeceğim kesin kararımı verdim... üstelik kulakları çınlasın ersunan gibi kararsız davranmayacağım... portföy sadece fonlardan oluşacak. eleştiri, beğeni ve önerilerinize açığım... elimde uzun yıllar tutmayı planladığım fonlar şu şekilde olacak:

IIS (serbest)
    herkese selamlar...
    Arkadaş, bu kadar fon taşımana gerek yok. Fonların içeriğine baktığında benzer hisselerde yoğunlaştığını göreceksin. IIH ve KYA fonları var. Toplam 51 hisse yaşıyorlar, portföylerinin % 59 si 10 hissede yoğunlaşmış ve iki fon da bu 10 hisseyi ortaklaşa tasıyorlar. Senin yaptığin şuna benziyor; 7 ayrı bankada yatırım hesabı açıp, her yatırim hesabından da TCELL hissesi almak gibi.
    1-2 yabancı, 2 yerli, 1-2 değişken ve bir de kıymetli maden fonundan oluşan bir sepet yapardım ben olsam.
    Tl/döviz ağırlığına, hisse ve diğer varliklar ağırlığına dönemsel olarak dikkat ederdim.
    Yine de kendi kararınizı kendiniz ver8n, yatırım için tavsiye değildir, bilgi paylaşimidir sadece.

3. fon sayısını fazla bulan arkadaşlara cevabımdır: evet haklısınız... bu sadece psikolojik bir davranış... yanlış olduğunu biliyorum... güya çeşitlendirme yapıyoruz bu kadar fon alarak. birisi kötü giderse diğeri gitmez gibi... oysa snkleyp rumuzlu arkadaşın TCELL örneği doğru... ama işte portföy büyük olunca toplamda 3 ya da 4 fonda tutmaya korkuyor insan psikolojik olarak... bunu yenmenin yolunu bulmalı... fon sepeti, borçlanma araçları vs vs gibi fonlar da getirileri düşük kaldığı için insanın eli gitmiyor... biraz da çaresiz gibiyiz bu anlamda... 6 yıldır anladığım tek şey, kendim spot hisse taşımanın yanlış olduğu... fonlarda durmak daha iyi... hem komisyon yok, hem stopaj yok... bakalım beklediğim ralli sonrası ne yapacağıma kesin karar vereceğim... ama spot hisse tutmayacağım kesin... herkese bol kazançlar...

4.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku
    fon sayısını fazla bulan arkadaşlara cevabımdır: evet haklısınız... bu sadece psikolojik bir davranış... yanlış olduğunu biliyorum... güya çeşitlendirme yapıyoruz bu kadar fon alarak. birisi kötü giderse diğeri gitmez gibi... oysa snkleyp rumuzlu arkadaşın TCELL örneği doğru... ama işte portföy büyük olunca toplamda 3 ya da 4 fonda tutmaya korkuyor insan psikolojik olarak... bunu yenmenin yolunu bulmalı... fon sepeti, borçlanma araçları vs vs gibi fonlar da getirileri düşük kaldığı için insanın eli gitmiyor... biraz da çaresiz gibiyiz bu anlamda... 6 yıldır anladığım tek şey, kendim spot hisse taşımanın yanlış olduğu... fonlarda durmak daha iyi... hem komisyon yok, hem stopaj yok... bakalım beklediğim ralli sonrası ne yapacağıma kesin karar vereceğim... ama spot hisse tutmayacağım kesin... herkese bol kazançlar...
    Yüksek portföyüm olsa çeşitlendirmeyi de güvendiğim bir kaç fon şirketine bırakırdım. Sayıları fazla değil ama yurt dışına yatırım yapan da var, emtia yatırımı yapan da. Defansif değişken ile agresif değişkenler arasında bir kaç fonda dağıtım yapar, aralarındaki getiri makası açıldıkça ağırlıkları değiştirirdim. Örneğin hisse fonları ağustosta %5-10 arası gerilerken, defansif değişkenler kar yazdılar ya da daha az kaybettirdiler. (Örn: İPB fon son 1 ayda % 6,7 artıda iken, IAE -%5'de.) Ters durumda, borsanın hareketlendiği dönemde de muhtemelen IPB arkada kalacak, o yüzden IPB'nin ağırlığını azaltıp, IAE'ye doğru geçiş yapıyorum.

5.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku

IIS (serbest)
    herkese selamlar...
    yerinizde olsam madem 5+ yıl tutacaksınız.. IPB, Mac, afa yapar kulağımın üstüne yatarım..
    Ben tl varlık düşünmediğimden fon tarafında afa aft yay tmg yaptım, biraz altın, gecici olarak biraz ppf var

6.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku

IIS (serbest)
    herkese selamlar...
    Merhaba, aşırı çeşitlendirilmiş bir dağılım yapmışsınız. Piyasalara göre ortalama bir getiri elde edeceğinizi düşünüyorum. Pozitif anlamda ayrışamazsınız gibi.
    Yerli hisse tarafında tematik fonlar uzun vadeli yatırıma uygun değildir. YAS, SAS vb.
    En iyisi bir ya da iki tane iyi yönetildiğini düşündüğünüz hisse fonu almanız.
    Yabancı hisse tarafında da yine aşırı çeşitlendirmişsiniz. TMG seçer geçerdim onun içinde avrupa hisseleri de vardı.
    Değişken 1 tane iyidir.
    IIS almak için 2 milyon TL ist. portföyden hesap açmanız gerekiyor ya da iş yatırım üzerinden almanız.
    PPZ, GTL uzun vade için gereksiz.
    Sonuç: 1-2 hisse fonu + TMG + 1 tane değişken + Sermayenize göre serbest fon.
    İyi çalışmalar.

7. Tavsiye veren arkadaşlara teşekkürler... bu arada YAS ve SAS tutmanın uzun vadede pek işe yaramayacağına kanaat getirdim. ve dediğiniz gibi hisse fonları da azaltacağım. birbirine benzerleri elemek gerek. onurbeyin dediklerine katılıyorum. galiba son tahlilde 5 yıl ve daha uzun süreli olmak kaydıyla tüm portföyü şu şekilde oluşturabilirim:
    Yerli hisse: IIH, IHK, MAC
    Yabancı hisse: AFT, AFA, TMG
    Değişken: IPB
    Serbest: IIS
    Para piyasası: PPZ ya da GTL (yüzde 5 ya da 10 gibi az bir kısmını yedek akçe anlamında tutmak için)
    Başka tavsiyelere, eleştirilere, önerilere açığım... herkese selamlar...

8. Burada çok yardımcı olan Yuji diye bir arkadaş vardı - ne oldu da gelmiyor?

Sayfa 613/735 İlkİlk ... 113513563603611612613614615623663713 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •