Originally Posted by
ariston
Eskiden bence de zordu ama şimdi depolama teknolojileri çok ucuzladı, hızları ve kapasiteleri arttı. Big Data denen bir şey de günümüzde yaygınlaştı. Yapılamaz diyemem.
Bir çok polisiye olayda çok eski tarihli kayıtları kontrol edip şüphelileri buluyorlar ya da suçluyu aklıyorlar.
Bankadan hesap bakiyesi sormak gibi düşünmemek lazım, bilgi hemen gelmiyordur ama mutlaka indekslenerek ayrı ayrı dosyalarda saklanıyordur. Mesela İstanbul için günlük 100 tane ayrı dosya olsa sorun olmaması lazım. Bir dosyada 1 milyar kayıt çok değil PC de bile nerede ise açılabiliyor.
Bir arkadaş benden bir bilgi sordu unuttum ama google'dan aradım geçen haftaki kendi mesajımı buldum gönderdim.
Abi bu işin göbeğindeydim diyorum, sen polisiye filmi diyorsun...o filmlerdeki kayıtlar, cdr denen, call data Record lara ilişkin..yani bir çeşit para kazanmaya yarayan kayıtlar...adam çağrı yapmıyor, SMS atmıyor, internette bir şey yapmıyorsa sonradan adamın güzergah bilgisini alamazsın.
Bu işlerde g.kore baya ileride..onlar bile bu işi bir app üzerinden yapıyor..yani karantinadaki hastanın hareketliliğini öyle takip ediyor...bizim sağlık bakanı da böyle bir uygulamadan bahsetti...yoksa tüm abonelerin mobilite bilgisini sakla, istediğin gibi konum bilgisini kullan.
Ayrıca veri işleme izni denen bir konu var..,böyle bşr şey yapmaya kalksan özel hayat diye bir şey kalmaz...herkesin her adımını kontrol et..ne güzel dünya...bu sistemi kuran, işleten insanlar, onların arkadaşları..arkadaşın arkadaşı...saklanamaz böyle bir şey.
şimdi değil ama 1-2 sene sonra Çin yapmaya başlar...bizim gibi ülkelerde 3-5 sene sonra olabilir...virüs, güvenlik vs belki bu işin bahanesi olur,.orasını komplo teorisyenlerine bırakalım.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri