-
Italyan roman - oyku yazari ve sair Edmondo De Amicis'in dogum yildonumu ( 21 Ekim 1846 )

" Bu sehir, bu vatan uzun yillar boyunca senin butun dunyandi.Annenin yaninda ilk adimlarini orada attin, ilk heyecanlarini orada duydun, ilk kez orada dusunmeye basladin, ilk arkadaslarini orada buldun.Bu vatan senin icin bir anneydi; seni egitti, gelistirdi, korudu.O anneyi butun sokaklarda ara, Onu sev, haksizliga ugradigini gordugun zaman da mutlaka onu savun. " Cocuk Kalbi

" La tua città, - la tua piccola patria, - quella che è stata per tanti anni il tuo mondo, - dove hai fatto i primi passi al fianco di tua madre, provato le prime commozioni, aperto la mente alle prime idee, trovato i primi amici. Essa è stata una madre per te: t'ha istruito, dilettato, protetto. Studiala nelle sue strade e nella sua gente, - ed amala, - e quando la senti ingiuriare, difendila. "
" Iste karsimizda, Istanbul sehri. Sonsuz, yuce fevkalade! Kainatin ve insan soyunun ihtisami. Demek ki boyle bir guzellik sadece bir hayal degilmis. Haydi simdi bu ilahi goruntuyu tarif etmeye, kelimelerle kutsiyetini bozmaya calis bakalim. Kim Istanbul'a tarife curet edebilir ki. Chateaubriand, Lamartine, Gautier. Hepsi de nasil kekelemisler ? " Istanbul

" Ecco Costantinopoli! Costantinopoli sterminata, superba, sublime! Gloria alla creazione ed all'uomo! Io non avevo sognato questa bellezza! Ed ora descrivi, miserabile! profana colla tua parola questa visione divina! Chi osa descrivere Costantinopoli? Chateaubriand, Lamartine, Gautier, che cosa avete balbettato ? "
-
Alman ressam Henri Frédéric Schopin'in olum yildonumu ( 21 Ekim 1880 )
1800, Die Schlacht von Hohenlinden, 1836

15 décembre 1809, Le divorce de l'Impératrice Joséphine, 1843
-
Fransiz ressam Emmanuel Lansyer’in dogum yildonumu ( 21 Ekim 1893 )
Le cloître du Mont-Saint-Michel, 1878 ( musée des beaux-arts de Quimper )

La Seine à Rouen, 1881
-
Irlandali sair ve roman yazari Patrick Kavanagh'in dogum yildonumu ( 21 Ekim 1904 )

Gordugum her ihtiyar adam
Olume asik oldugu zamanki
Babami hatirlatir bana
Bir o vakit derilmisti desteler.
Gardiner Sokagi kaldiriminda
Tokezlerken gordugum adam mesela,
Bir bakis atmisti yan gozle,
Oglu olabilirdim onun da.
Bir de hatirliyorum Londra'da
Kemani uzerinde kararsiz
Duran muzisyeni Bayswater'da
Kafami bulandirmisti vakitsiz.
Gordugum her ihtiyar adam
Bu Kasim-rengi havada
Soyle diyor bana sanki:
" Ben babandim bir ara. "
-
Yunan sair ve Modern ressam Nikos Egonopoulos'un dogum yildonumu ( 21 Ekim 1907 )
Dioskouros II, 1959

Cleopatra, 1968

...sevdigimiz kadinlar kugudurlar
bahceleri yalnizca kalplerimizde yasar
kanatlari
meleklerin kanatlaridir
heykelleri govdelerimizdir
ta kendileridir sira sira guzel agaclar
ayaklarinin uclarina basarak
bize yaklasirlar
ve bizi gozlerimizden
optuklerinde
kugudurlar...

...the women we love are swans
their gardens live only in our hearts
their wings
are wings of angels
their statues are our bodies
the beautiful rows of trees are they themselves
standing on tip-toe
they come close
and when they kiss us
on our eyes
they are swans...
-
The Walt Disney Company'ye yaptigi cizim ve animasyonlarla taninan Amerikali sanatci, animator, illustrator ve muralist ( Mary Robinson ) Mary Blair'in dogum yildonumu ( 21 Ekim 1911 )

-
21 Ekim 1913
“ Kaybolmus bir gun. Ringhoffer fabrikasini gormeye gidisim; Ehren semineri; Welsch'i ziyaretim; aksam yemegi; gezinti; simdi saat on, buradayim. Kara bocegin aklimdan ciktigi yok, ama yazmayacagim. “

21. Oktober 1913
“ Verlorener Tag. Besuch der Ringhofferschen Fabrik, Seminar Ehrenfels, bei Weltsch, Nachtmahl, Spaziergang, jetzt zehn Uhr hier. Ich denke immerfort an den Schwarzkäfer, werde aber nicht schreiben. ”
-
Bilim kurgu ve fantezi romanlarin en onemli yazarlarindan kabul edilen Amerikali Ursula Kroeber Le Guin’in dogum yildonumu ( 21 Ekim 1929 )

" Yazarlar sozcuklerin dogruluga ve ozgurluge uzanan yollari oldugunu bilirler, boylece sozcukleri ozenle, dusunceyle, korkuyla, sevincle kullanirlar. "
" Bense ruhsal acidan soz ediyorum! Insanlarin yeteneklerinin, calismalarinin, yasamlarinin bosa gittigini gormelerinden. Akillilarin aptallara boyun egmelerinden. Gucluluk ve cesaretin kiskanclik, guc hirsi ve degisme korkusu tarafindan boguldugunu gormelerinden. Degisme ozgurluktur, degisme yasamdir. Ama artik hic bir sey degismiyor! Toplumumuz hasta. Biliyorsun. Sen de onun hastaligini yasiyorsun. Onun intihara surukleyen hastaligi. ” Mulksuzler

“ And I speak of spiritual suffering! Of people seeing their talent, their work, their lives wasted. Of good minds submitting to stupid ones. Of strength and courage strangled by envy, greed for power, fear of change. Change is freedom, change is life — is anything more basic to Odonian thought than that? But nothing changes any more! Our society is sick. You know it. You’re suffering its sickness. Its suicidal sickness! ”
" Bir kitap size on bes yasinizdayken soyledigi seyi elli yasinizdayken de soyler ama soyledigi o zaman oyle farkli gelir ki yepyeni bir kitap okuyormussunuz gibi gelir. "

“ If a book told you something when you were fifteen, it will tell you it again when you're fifty, though you may understand it so differently that it seems you're reading a whole new book. ”
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri