Tek bir varlığa 100% çakılıp belki yarın belki 10 yıl sonra olacak bir olayı beklemektense sepet yapmak her daim en mantıklısı bence.
İçinde yaşanacak bir ev/daire zaten yatırım değildir. Yaşanılan alanı bunu varlıkların içine dahil etmesek de olur.
Keza otomobil de bir ihtiyaçtır. Zorda kalınınca gözden çıkarılıp paraya çevrilecek bir nesne değildir. (ya da olmamalıdır.) O yüzden çok pahalısı, çok lüksünü alacak gücüm olsa da almam. İşimi görsün yeter diye bakarım.
Onun dışında bahsettiğimiz miktar çok büyükse ev/daire de yatırıma dahil edilebilir ama o zaman 4-5 milyon veya üzeri bir bütçeden bahsediyoruz demektir.
-----------------------------------
Eğer bütçe bunun çok altındaysa: (100bin - 1 milyon tl)
5% Bist (Tam risk ama ucuz mu ucuz. O risk almaya değer. Olur ya belki iktidar değişir, Türkiye aklını başına devşirir beklentisi ile almak lazım yoksa bu kafayla bir yere gidemeyiz. O da olmazsa temettüleri yersiniz en kötü

)
10% ABD borsaları (Gidip de FAANG'a 100% gömün demiyorum tabi. Size kalmış ama bence Altın/gümüş madencilik hisseleri olur, microchip hisseleri -bkz. texas instruments- olur bunlar benim gözüme kestirdiklerim.)
10-15% Fiziksel altın/gümüş karışık. (bunların içindeki oranlama kişiye kalmış. 10 altın 5 gümüş olabilir)
2-3% Kripto (burası da büyük balon. Dolara ya da borsalara birşey olursa ilk burası dağılacak. 1% ayırmak daha mantıklı)
Gerisi dolar.
33% borsa/altın/kripto ya karşılık 66% dolar gibi bir oran elde ettik. Peki kasada niye bu kadar çok dolar tutuyoruz? Varlıklar değerini kaybederse kasadan destek yapabilmek için. Füzeye bağlayan olursa köpüğünü alıp oranları bozmayacak şekilde yeniden dağıtım yaparım aralarında.
not: yatırım tavsiyesi değildir. Benim kendi yatırım stratejimdir. Buna güvenip batarsanız bana gelip ağlamayın.
Yer İmleri