Temmuzda asgari ücrete bir zam daha gelecekmiş.
Normalde asgari ücret yılda 1 kez zamlanır, emekli ve memur maaşları ise yılda 2 kez zam alır.
Ne biliyoruz, asgari ücrete yüzde kaç zam geldi ise, her şeye en az asgari ücret zammı kadar zam geliyor. Bu durumda asgari ücret kadar geliri artmayanlar fakirleşmiş oluyor.
Asgari ücrete yıl başı %50 küsür zam geldi.
Aradan 3 ay geçti ve benim hesapladığım her şeye 3 ay içinde %50 ile %124 arası zam geldi.
Benzin ve elektriğe o kadar zam gelmediğinden ortalamayı düşürüyor. Ana kalem olduklarından %50 nin biraz altına çekiyor. Benzinle elektrikle hiç işiniz yoksa, Benzin elektrik harcamanız gelirinize nazaran çok azsa, o zaman sizin enflasyonunuz son 3 ayda %50 nin epey üzerinde demektir. İşiniz benzine elektriğe çok dayalı ise %50 veya biraz altı demektir. vb.
Enflasyon hesabı biraz emek ister ben kabaca anlatıyorum. Ayrıca bu hesap orta alt gelir grupları için. Diğer gruplarda durum epey farklıdır.
Ocak ayından beridir Asgari ücrete %50 küsür, en dip emekli maaşı alanlara %114 zam geldi. Asgari ücrete seçim rüşveti olarak tekrar zam yapacak ve %50 yi epey geçecek.
Peki bu grubun son 3 ayda enflasyonu ne.? Ana harcamalarınıza göre ve zenginliğinize aylık gelir miktarınıza göre benim hesapladığım kadardır Biraz aşağı biraz yukarı oynar. Geliriniz ne kadar çok ise enflasyonunuz o kadar düşer, geliriniz ne kadar az ise enflasyonunuz o kadar yükselir. Bu hesap maaşlılara göre. Patron olanların hesabı ayrıdır. Gelir gider kalemlerinin geçmiş ve şimdi fiyatlarını bilmek ve yapılan işe orantısına uyarlamak gerekir. Belli ölçüde muhasebecisi yapabilir veya kapsamlı yazılım kullanıyorlarsa o yazılım hesabı yapar.
Bu durumda asgari ücretli şu ana kadar enflasyon oranında zam aldı ve fakirleşmedi, zenginleşmedide. En dip emekli maaşı alanlar 2 kat zenginleştiler. Diğer emekliler ve memurlar ise %30 zam aldıklarından 3 ayda çok fazla fakirleştiler.
Üzerine asgari ücrete bir zam daha gelecek ve memur ve en dipten maaş almayan emekliler dahada fakirleşecekler. sebebini biliyorsunuz, asgari ücrete zam geldimi herşeye zam yağıyor.
Burada suçu hemen asgari ücretliye yada en diptan emekli maaş alanlara atmayalım. Konu onların elinde değil. Eğer siyasetçileri kendi halkını soymayan ülkelerle kıyaslarsak, onların aldığı bile hâlâ az. Daha fazla almalılar. Şu anki görünen durum ise, bizi yöneten sunni ihvancı imam eğitimli kişinin kapasitesi, çalışandan alıp çalışmayana vermeye yetiyor. çalışanları hızla fakirleştiriyor. Diğerleri zaten fakir. Hatırlatayım orta alt gelir grubunun geneline göre yazıyorum. Genelde maaşlılar ve fakirleşen kesimlere iş yapanlar için. Ülkeye uyarlarsak yazdıklarım fakirleşen %60 ı kapsıyor. Bu %60 içinden, fazla çalışıp fazla vergi vererek biraz rahat yaşamayı hak edenlerden alıp, daha alttakilere vererek orta kesimi fakirleştiriyor.
Problem siyasetçide. Enflasyon oranında diğer gruplara maaş artışı yapmıyor. siyasetçi geçen yıl kendi maaşına ise ikibuçuk kat zam yaptı. Bu sadece ilkel kabile devletlerinde olur. O kabile halkı da ses çıkarmaz. Bizde de aynısı oluyor.
Gelişmiş olan Avrupa ülkelerinde bu tür bir şey imkanı yok olmaz. Olsa ortalık ayağa kalkmıştı, halk sokaklardaydı.
Bizim gibi devleti tarafından yüzyıllardır ezilen vatandaşlara sahip ülkelerde ise, vatandaşı ne kadar soyarsan soy halk ses çıkarmıyor. Öğrenilmiş çaresizlik var. %60 bilinçsiz olduğundan, en çok da soyulan ve ezilen onlar olduğundan, ses çıkarmıyorlar, çıkarmayı bilmiyorlar.
Onlar yani kötü eğitimli, bilinçsiz halk, ancak liderle hareket eder.
Ülkemizi sömürenler bunu bildiğinden, kendilerinden maaş ve destek alan liderler yaratmışlar bizim ülkede. Çoğu din maskesini kullanıyor. Bunlar gerçekte lider görünümlü sömürgeciler olduğu içinde, halkı hak aramak için peşlerine takmıyorlar. Tersine ses çıkarmalarını engelleyip kabullendiriyorlar.
Geçenlerde zam almayanlar gazetecilere yazsın etkili olur dedim.
Kaç kişi zahmet edip yazdı.?
20 kişi okuduysa 2 kişi yazmamıştır.
Öğrenilmiş çaresizlik var.
Sık sık verdiğim bir oran var. Halkın %60'ı fakirleşiyor. O kesimin cebinden çıkan para %40 ın cebine giriyor derim.
Bu verdiğim oran onlarca yıllık gözlemlerime ve onlarca yıllık okuduklarımdan edindiğim izlenime dayanır.
Geçen gün bazı istatistikler yayınlandı. Tamamen benim verdiğim oranları doğruluyor. %60 oran birebir uyuyor. Şimdi konu detayı aklımda kalmadı. Beynim detay bilgi tutmuyor ama o bilgi taze olduğundan internet de hemen bulunabilir.
Son düzenleme : alicemal; 29-03-2023 saat: 18:37.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri