Sayfa 86/363 İlkİlk ... 3676848586878896136186 ... SonSon
Arama sonucu : 2902 madde; 681 - 688 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Duygu karmaşasının kestirilmesi imkansız sonuçlarından söz ediyoruz. Teknolojik alanlarda durum iyice içinden çıkılmaz hale geliyor çünkü burada yeni bir trend, ucunun nereye gideceği belli olmayan bir fiyatlama süreci başlatıyor. Yatırımcılık adına sorunun çözümü belli; varlıklar için değerleme yapmak konusunda uzmanlaşmak. Aşırılıkların bile belli bir mantık çerçevesinde sınırları olduğunu biliyoruz sonuçta. Pişmanlıklar için de sözüm şu; kendi kapasitemizin farkındaysak neyi erken algılayabileceğimizi de bilebiliriz. Beni çok aşan teknoloji devriminden faydalanamadığım doğru ancak pişmanlık duymam da saçma olur. Intel alırsam ve yükselirse bu tamamen rastgele bir seçimin sonucu olacak. Değerleme yapmak sanıldığı kadar kolay iş değildir. Mutlak tecrübe gerektirir, bilanço dip notlarını veya şirket haberlerini defalarca gözden geçirmek gerekir. Makro analiz ile pazarın, ülkenin hatta dünyanın durumu doğru biçimde tespit edilip yatırım fiyatından iskonto edilmelidir. Kendi sınırlarımızı belirleyip o standartta sonuçlar üretebiliyorsak bu yeterlidir. Alt sınır risksiz getiri oranıysa ve hiç bir gideri olmayan bireysel yatırımcı yıllıkta reel %10 getiri elde etmişse bu başarıdır. Başarının tatmin getirmesi ise yapılan yatırımın büyüklüğüne bağlıdır. Hayat standardınızı değiştirecek bir kümülatif getiri elde etmişseniz %10 sayısal bir başarı olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşür. Kazanılan para entellektüel seviyemizi aştığında aklımız karışır ve hata yaparız. Bunun çözümü sizin yaptığınız gibi okuyarak entellektüel seviyeyi yatırıma yaklaştırmak.

Bu tip durumlarda yapılacak en doğru şey, en azından yatırımların likidite elliğiniz kısmı için, kenara çekilip dinlenmektir. Bir hata olduğunu düşünüyorsanız bunun nedeni hareket etmiş olmanız olabilir.

2.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    ... yapılacak en doğru şey...... yatırımların likidite ettiğiniz kısmı için, kenara çekilip dinlenmektir.....
    Yelpaze hocanın bu tavsiyesi son derece doğru. Kaçan fırsatlara yanıp duygularımızın bizi yanlış yönlendirmesine sebep olmak kötü sonuçlar verir hata yapmamıza neden olur aynen Bob'un başına geldiği gibi. Duyguların ön plana çıkması bizi son derece riskli duruma sokar ve bu durumun ortaya çıkmasına asla müsaade edilmemeli. Yapılması gereken nerede hata yaoıldığının not edilmesi ve ileride ayni hatanın tekrar edilmemesidir. Belki de ortada hata da olmayabilir, piyasa koşulları sizi olumsuz bir karar almanıza sebep olmuş olabilir.
    3 Eylül 2025 de PPF den (%100 nakitten) çıkıp 29.30 dan YKBNK aldım. Tek kağıt, portföyün tamamı YKBNK.

3. Ciddi kar yazılan pozisyonlardan çıkış yapıp kar bankaya atıldıktan sonra bir süreliğine kenara çekilip tribünde seyircilik yapmakta büyük fayda var. Para kazanmaya göre elde edilen karı korumak her zaman çok daha zordur. Pozisyonundan büyük kar ile çıkan biri son derece riskli bir ortamdadır çünkü duygular dizginleri eline alır, kendinizi borsa allamesi olarak görmeye başlarsınız ve bu da hatalı kararlar almanıza sebep olur. Çok güzel kazandığınız için hep oyunda kalmak istersiniz, sonuçta da duygularınızın kurbanı olup elde ettiğiniz karın tümünü belki de daha fazlasını geri verirsiniz. İşin doğasında var bu. Kumar masasında çok güzel paralar kazananların hemen hepsi günün sonunda kazandıklarını geri verir hatta içeri bile girerler. Ne zaman durmak gerektiğini, ne zaman masadan kalkmak gerektiğini bileceksin.
    3 Eylül 2025 de PPF den (%100 nakitten) çıkıp 29.30 dan YKBNK aldım. Tek kağıt, portföyün tamamı YKBNK.

4. İşte o yüzden 5year Palantirden çıkış yaptıktan sonra oradan gelen paraya uzunca bir süre, mesela asgari 1 yıl, dokunmamalı ve bu parayı reel bazda koruma modunda olmalı. Şahsi düşüncem bu yöndedir.

5. Klasik manada kumar oynayan biri değilim. Çerez parasına kendi arkadaş grubumla düzenli olarak poker oynarım, briç oynarken de puan başına 10 TL alırız. Bunlar kumardan ziyade ödül oluyor, zekası psikolojik direnci oyun gücü yüksek olan kazanıyor ki başımın üstünde yeri var. Kazanma olasılığının düşük olduğu masaya oturmayacaksın, ama en önemlisi rakiplerini çok iyi analiz etmelisin. BİST de bir kumar ortamı olduğuna göre aynı kurallar orada da geçerli.

6. Borsa oyuncularının yaptığı en büyük hataladan biri sürekli oyunda kalmak istemeleridir. Bu mantıkla hareket eden biri %99.9 olasılıkla yaptığı karın tümünü geri verir, yüksek ihtimalle de daha fazlasını. Kendinizi kontrol altında tutmak, iradeli sabırlı ve disiplinli davranmak, önceden belirlenmiş bir strateji kapsamında hareket etmek elzemdir. Bir kumarhane sahibinin en büyük arzusu, kumarda büyük kazananların sürekli oyunda kalmasını sağlamaktır tabii hile yapılmıyorsa. Kumarhane sahibi bilir ki vade ne kadar uzarsa olasılık da o oranda kendi lehine dönecek.

7. İşin özü, doğmatik değil de pragmatik takılmaktan geçiyor, hem gerçek hayatta hem borsada. Bu da teorik değil ampirik yaklaşımı ön plana çıkarıyor.

8. Bilançolar ve Due Diligence (işletmenin mali açıdan durumunun tespiti) benim için önem taşımaz. Hobi olarak rakamlara bakarım alışkanlık yüzünden, ama dikkate almam. Asıl bakılması gereken entropi ve momentumdur bana göre. Biri risk derecesini ve genel ortam şartlarını tanımlar, diğeri de hakim gücü. Bilanço ve DD, o muhteşem yedilinin Nvidia Amazon Google hatta Palantirin anormal performansını asla açıklayamaz ama momentum ve entropi gayet net açıklar. İnsanların yapabileceği çılgınlıkların matematiksel formülü yoktur. Klasik fiziğin babası Newton 400 yıl önce aynen böyle dedi.

Sayfa 86/363 İlkİlk ... 3676848586878896136186 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •