Sayfa 965/1312 İlkİlk ... 46586591595596396496596696797510151065 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 7,713 - 7,720 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

1. Deprem riskinizi azaltmak istiyorsanız..Hele sahip olduğunuz konut sayısı birden fazla ise, coğrafi çeşitliliğe gidin. Arsa, tarla, konut farketmez, her tür taşınmaz için farkı lokasyonlarda yatırım yapın.

Ankara, Konya nispeten sağlam, bana bir şey olmaz diye düşünmeyin. Hatay'da da 500 yıldır böyle bir deprem olmamış. Bu güne denk geldi. Deprem açısından en güvenli yerler olarak görülen Ankara ve Konya'da bile aktif faylar olabileceği konuşuluyor.

DASK vs yeterince korumaz, istanbulda 145 m2 konut için 210 bin ödeme yapılacakmış. Geçen ay ek ücret ile(zeyil) 400 bine filan çıkarttık. Daha üstü yok zaten. Ev en az 4 milyon, ama dask 400 bin ödüyor.

Bu nedenle aynı şehirde birden fazla konut sahibi olmayın derim. İlla emlak, illa belli bir bölge diyorsanız, bari arsa-tarla vs gibi üzerinde yapı olmayan yatırımlar yapın.

Bir arkadaş anlattı. Diyarbakır da 100 lerce konutu olan bir arkadaşı, deprem sonrası villa alacak cebinde 10 milyon parası yok..evler de deprem korkusu nedeniyle alıcı bulamıyor...böyle uç örneklerde var tabi.

Aynı şehirde 10 konutu olup, depremde hepsi yerle bir olan insanlar var...40-50 milyon servetten nerdeyse sıfıra...alacağı dask yardımı 2-3 milyon, biraz daha devlet katkısı alsa hepi topu 5 milyon...50 milyon varlıktan, 5 milyona.

Özetle, birden fazla konut için coğrafi çeşitlilik yapmamak büyük hata olur. Ayrıca servetin en az üçte biri likit varlıklarda olmalı(döviz, altın, hisse vs). İdeali bence %50-50 dir. Hiç bir zaman rasyonel düşünceden uzaklaşılmamalı, bir uçtan diğer uca savrulmamalı. Bir dönem %100 menkul, başka bir dönem %100 gayrimenkul düşüncesi çok yanlış. Sepet-çeşitlendirme olmazsa olmaz, oranları şartlara göre değiştireceksiniz, ama tek bir enstrüman ya bilgisizliğin ya da kumarcı bir ruhun yansımasıdır.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Alıntı Originally Posted by e.yegen Yazıyı Oku
    burası türkiye ekonomi politikası değişir banka faizleri %40 verir dolar bazında 2 ye katlayan evlerin sahipleri satma yarışına girerler ytd..
    Yukarıdaki gibi "sat/kirala" artık ilanlara döküldüyse, konuşulmaya başlandıysa "kerizmiyim lnn benn" durumu oluşması yakındırr
    ve
    banka faizler şu aralar 26 seviyesinde
    ve
    ekonominin bir şekilde değişmesi yakın.

Diğer taraftann
    deprem sebebiyle "yıkılabilecek" yerlerde satışlar yarı yarıya artmış durumda,
    Türkçesi ; "çürük/riskli malımı al, sen zarar et"

hötöröflük diz boyu!

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Deprem riskinizi azaltmak istiyorsanız..Hele sahip olduğunuz konut sayısı birden fazla ise, coğrafi çeşitliliğe gidin. Arsa, tarla, konut farketmez, her tür taşınmaz için farkı lokasyonlarda yatırım yapın.

Ankara, Konya nispeten sağlam, bana bir şey olmaz diye düşünmeyin. Hatay'da da 500 yıldır böyle bir deprem olmamış. Bu güne denk geldi. Deprem açısından en güvenli yerler olarak görülen Ankara ve Konya'da bile aktif faylar olabileceği konuşuluyor.

DASK vs yeterince korumaz, istanbulda 145 m2 konut için 210 bin ödeme yapılacakmış. Geçen ay ek ücret ile(zeyil) 400 bine filan çıkarttık. Daha üstü yok zaten. Ev en az 4 milyon, ama dask 400 bin ödüyor.

Bu nedenle aynı şehirde birden fazla konut sahibi olmayın derim. İlla emlak, illa belli bir bölge diyorsanız, bari arsa-tarla vs gibi üzerinde yapı olmayan yatırımlar yapın.

Bir arkadaş anlattı. Diyarbakır da 100 lerce konutu olan bir arkadaşı, deprem sonrası villa alacak cebinde 10 milyon parası yok..evler de deprem korkusu nedeniyle alıcı bulamıyor...böyle uç örneklerde var tabi.

Aynı şehirde 10 konutu olup, depremde hepsi yerle bir olan insanlar var...40-50 milyon servetten nerdeyse sıfıra...alacağı dask yardımı 2-3 milyon, biraz daha devlet katkısı alsa hepi topu 5 milyon...50 milyon varlıktan, 5 milyona.

Özetle, birden fazla konut için coğrafi çeşitlilik yapmamak büyük hata olur. Ayrıca servetin en az üçte biri likit varlıklarda olmalı(döviz, altın, hisse vs). İdeali bence %50-50 dir. Hiç bir zaman rasyonel düşünceden uzaklaşılmamalı, bir uçtan diğer uca savrulmamalı. Bir dönem %100 menkul, başka bir dönem %100 gayrimenkul düşüncesi çok yanlış. Sepet-çeşitlendirme olmazsa olmaz, oranları şartlara göre değiştireceksiniz, ama tek bir enstrüman ya bilgisizliğin ya da kumarcı bir ruhun yansımasıdır.
    bunlara ek olarak nacizane iki tavsiyem.

banka kasası varsa sağlam bir ilde olmalı (istanbul vs asla olmasın)

mümkünse yurtdışı varlıklara da yatırım yapılmalı (euronond hisse fonu vs)

bir şekilde depremde zarar görülmese bile istanbul depreminde TL cinsi tüm varlıklar dibi görecektir.

en basitinden ciddi bir işgücü kaybı olacak, belki üretin ve lojistik tesisleri yıkılacak akabinde yeniden imar için şirketlere ciddi vergiler yüklenecektir.

4.  Alıntı Originally Posted by e.yegen Yazıyı Oku
    burası türkiye ekonomi politikası değişir banka faizleri %40 verir dolar bazında 2 ye katlayan evlerin sahipleri satma yarışına girerler ytd..
    Banka fazileri %40 arttığında et süt peynir yumurta fiyatları tepe taklak olursa konut fiyatları da olabilir.

Burası Türkiye demişsiniz ya, Size şöyle söyleyeyim, Buenos Aires de gezmediğim sokak cadde kalmadı desem yeridir Sokaklarında en tuhafıma giden şey bir tane bile emlakçının olmamasıydı. Bizde ise adım başı emlakçı.

Çünkü biz milletçe konut aşığıyız. Bu atalarımızdan aktarılmış bir duygu. Misal evi olmayana kız bile verilmez bizde. Dünyada mekan ahirette iman vb... cümleleri başka hiçbir coğrafyada göremezsiniz. Bizim coğrafyada atalarımızdan kalma 2 yatırım var birincisi Ev almak 2.si altın almak. Altını da ev almak için biriktirir bizim milletimiz. Eskiden bu durumu ben de yadırgardım ama Türkiye'de yaşıyorsanız bu coğrafyaya uyum sağlamalısınız.

Misal 2001 krizini incelediğimde Otomobil piyasası düşmüş Ticari gayrimenkul(Dükkan,ofis) ve hatta arsa fiyatları bile gerilemiş ama ev fiyatları gerilememiş çünkü iflas edenler öncelikle yukarıdakileri elden çıkarıyor ama konutlarını asla satmıyorlar. Ayrıca Tüm dünyada konut kredi borcu ödemelerinde en sadık milletiz.
    Tüm yukarıdakilere istinaden buyurun riske girmek isteyen girsin

----------
    Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
    Son düzenleme : vivatrader; 22-03-2023 saat: 17:17.
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

5.  Alıntı Originally Posted by akcay Yazıyı Oku
    adam geleceğe yönelik bir harita çizmiş al malımı kiracın olayım diyor...

Alıntı Originally Posted by Koray Yazıyı Oku
    Yukarıdaki gibi "sat/kirala" artık ilanlara döküldüyse, konuşulmaya başlandıysa "kerizmiyim lnn benn" durumu oluşması yakındırr
    ve
    banka faizler şu aralar 26 seviyesinde
    ve
    ekonominin bir şekilde değişmesi yakın.

Diğer taraftann
    deprem sebebiyle "yıkılabilecek" yerlerde satışlar yarı yarıya artmış durumda,
    Türkçesi ; "çürük/riskli malımı al, sen zarar et"

hötöröflük diz boyu!

Durum buysa o tamamen başka mesele.

Çürük malın pratikteki ederi 0'a yakındır.

Mesela benim bir sonraki alacağım ev yine 100% müstakil olacak. Bu durumda benim için öbür apartman dairelerinin pratikteki ederi sıfırdır. Sağlamlığından bağımsız olarak 1 liraya da verseler, 1milyar liraya da verseler fark etmiyor çünkü seçeneklerimin içinde dahi yok bu yapılar.

Ev sahibinin sattıktan sonra içinde kiracı olayım diye şart koşması da komik yani ilanın ciddiye alınır tarafı yok. Malı satın alıp imzayı attıktan sonra mal sahibi istediğini yapar. Yüzüne karşı tamam oturursun der, evi üzerine aldıktan sonra yürrü der olur biter. İlan başlı başına bir komedi unsuru.

Bu biraz otomobili sattığı kişiye "arasıra gelip kullanırım ama o şartla satıyorum" demek gibi bir şey. Böyle saçmalık olabilir mi ya?

Çaresizlikten ya da sırf şu semtte oturuyorum diyebilmek için çürük yapılarda oturmayı kendine yedirebilenler, eski ev sahibini kiracı olarak oturturlar tabi. Bu ülkede her şey mümkün.

6.  Alıntı Originally Posted by djoz Yazıyı Oku
    Farklı dönemler için orta halli PC kavramı biraz yoruma dayalı olacağından, ben dövizlerdeki enflasyonu ölçmek için bire bir aynı ürünü kullanmayı tercih ediyorum.
    Mesela hollanda albert hejin markette covid öncesi fiyatı 0.90-1.20 euro arası değişen çikita muz, şu an 2.20 euro.
    Dolarda ve euroda resmi rakamlara yansımayan ciddi bir enflasyon var.
    Mesela 2008 sonrası da aynı şey oldu.
    Fed piyasaya deli gibi dolar verdi, ECB de onu takip etti. Biz de sandık ki bizim paramız güçlendiği için kur sabit gidiyor.
    Halbuki onlar bizle aynı hızla düşüyormuş. Elle tutulur malların fiyatı dolar bazlı yükselip bir daha düşmeyince anlayabildik

Edit:
    O vakitten sonra USA'nın veya avrupa ülkelerinin açıklanan enflasyonuna değil de, fed para tabanına bakmanın daha sağlıklı sonuç vereceğine kanaat getirdim.
    Halkın hissettiği reel fiyat artışlarıyla bire bir örtüşmese de, ciddi korelasyon var.
    https://fred.stlouisfed.org/series/BOGMBASE
    St. louse göre Para tabanı %100 artmış ama Shadow stat enflasyonu bile %15. Para arzıda enflasyonu tam yansıtmıyor.

Sent from my 2109119DG using Tapatalk

7. Deprem sonrası bir çok yorum okudum. En beğendiğim yorum. Deprem sonrasında bina hasar görse 50 kişi nasıl anlaşacağız konusu oldu. Ve ev yenide olsa en büyük soru işareti ve önlem alınması gereken konu bu bence.
    Türkiye ekonomik olarak uzun vadeli istikrara kavuşmadığı sürece en istikrarlı yatırım yine konut olacaktır. Yapacak bir şey yok.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

8.  Alıntı Originally Posted by renkly1i Yazıyı Oku
    St. louse göre Para tabanı %100 artmış ama Shadow stat enflasyonu bile %15. Para arzıda enflasyonu tam yansıtmıyor.
    Ya da başka bir açıdan bakarsak, Shadow Stat enflasyonu, para arzındaki artışı yansıtmıyor.
    Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
    https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969

Sayfa 965/1312 İlkİlk ... 46586591595596396496596696797510151065 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •