Originally Posted by
hayek
istanbul'da yasiyorum iktisat doktorasi yapiyorum ayni zamanda !
ama siz iktisat politikalarini yanlis anlamissiniz !
kur konusunu faiz ile dizginleyemezsiniz !?
kur'u etkileyen bi suru faktor vardir, ulkeye guven, ekonomik datalar, dis gelismeler, sermaye hareketleri vs. vs. vs.
ne yani siz surekli faizi yukselterek kuru asagimi cekeceginizi dusunuyorsunuz ? adam guvensizlik hissediyor ne yapacaksin o zaman, senin paranda kalmak istemiyor ne olacak ? daha mi fazla vereceksin
kur kendi dengesini bulur. hicbir amprik calismada kur ile faiz arasinda bir guclu korelasyon tespit edilememistir !
Asla yatırım tavsiyesi olarak nitelendirilemez !!!
bu kadar borçlu iken MB faizi yükseltmek zorundaysa ve yükselmiyorsa 4,50 den doalrı piyasada tutarlar..güven konusunda haklısınız..ama söylediklerim neden değil sonuç zaten...bu politikalar ile ancak bu sonucu alırsınız...bu kadar borcunuz olmasaydı ve dış ticaret fazlası vermiş olsaydınız bu durum elbette sizi etkilemezdi..Ama artık MB nin faiz arttırması zorunlu mecbur..Bunu siz doktora yapan biri olarak anlayamıyorsanız(ki bence gayet iyi anladınız sadece fikri durumdan dolayı muhalefet ediyorsunuz) diyeceğim birşey yok.....Güven olayını kaybedeli bu ülkede çok oldu..Yapısal reformlar es geçildi...alınan her dış borcun büyük kısmı betona yatırıldı...üretime değil....Kuru şu anda dizginlemenin tek yolu MB nin bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yüksek faiz...elbette yüksek faiz kalıcı bir çözüm değil...ama şu an için mecburlar..yoksa yakında piyasa patlar...zaten 11 milyar dolarlık yapılandırma talebide bu nedenle yapılıyor..Muhtemelen siyasi düşünüyorsunuz..ama bahsettiğim olayı siyasi yorumlamıyorum.Gerçek bu..Şirket karlılıkları ciddi oranda azalacak..
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri