Kendim de bir beyaz yaka olarak, iþe yeni baþlayan genç arkadaþlar için üzülüyorum. Yýllarca dirsek çürüt, sabahlara kadar ders çalýþ, yokluk içinde en gözde üniversitelerden birini bitir. Sonra iyi bir þirkette bile iþe baþlasan, aylýk 3000 tl civarý bir paraya, sýfýrdan hayatýný kurmaya çalýþ. Evlen, yuva kur, çocuklarý yetiþtir, iyi bir okula gönder vs. Emeklilik ise 65 yaþýnda, hayal edilemiyecek kadar uzakta.
Öte yandan, liseyi zor bitirmiþ gencimiz, hasbel kader ailesinin, ya da siyasi ortamlarda bulunmanýn getirdiði avantajla iþ yapmaya baþlamýþ...senin 40 senede kazanamayacaðýn parayý belki 4-5 senede kazanacak.
Açýkçasý, adaletsiz bir durum var.Hayat mühendis, iþletme, iktisat vs mezunlarý için çok daha zor olacak artýk. Bu nedenle özellikle yeni yeni iþ hayatýna atýlmýþ, 20 li yaþlardaki genç arkadaþlara yatýrým-portföy stratejileri aktarmak, bir nevi abilik yapmak amacýyla bu baþlýðý açtým.
Baþlýk kapsamýnda, günlük hayatýmýzda nasýl tasarruf yapabiliriz. BES'e para yatýrmalý mýyýz, hisse senedi, döviz, arsa-tarla, konut vs gibi yatýrým enstrümanlarýný nasýl deðerlendirmelyiz gibi sorulara cevap vermeye çalýþacaðýz.
Amacýmýz, 50 yaþýna geldiðinizde, kalmalý mý-emeklilik hayatý yaþamaya baþlamalý mý kararýnýzý sadece sizin özgür iradenizle verebilmeniz...Maddi imkansýzlýklar, zorunluluklar nedeniyle 50 den sonra da çalýþmaya mecbur olmak çok acý..iþten atýlma korkusunu her performans döneminde yaþayýp, acaba sýra bana mý geldi diye beklemek hiç hoþ bir deneyim deðil.
Yterli tasarruf ve doðru yatýrým stratejileriyle 50 yaþýnda emekli olmak mümkün, iþler yolunda giderse emklilik yaþý 40 a bile çekilebilir. Bu biraz kýsmet, biraz da sizin baþarýnýza baðlý olacak.
Hadi baþlayalýnm.

Yer Ýmleri