KÝME HÝZMET ediyorsun![]()
![]()
TTK Madde 398
0
inShare
B) Konu ve kapsam
MADDE 398– (1) Þirketin ve topluluðun finansal tablolarý ile yönetim kurulunun yýllýk faaliyet raporunun denetimi; envanterin, muhasebenin ve Türkiye Denetim[1] Standartlarýnýn öngördüðü ölçüde iç denetimin, bu Bölüm hükümleri anlamýnda 378 inci madde uyarýnca verilen raporlarýn ve 397 nci maddenin birinci fýkrasý çerçevesinde yönetim kurulunun yýllýk faaliyet raporunun denetimidir. Bu denetim, Türkiye Muhasebe Standartlarýna, kanuna ve esas sözleþmenin finansal tablolara iliþkin hükümlerine uyulup uyulmadýðýnýn incelenmesini de kapsar. Denetleme, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumunun belirlediði[2] esaslar baðlamýnda, denetçilik mesleðinin gerekleriyle etiðine uygun bir þekilde ve özenle gerçekleþtirilir. Denetleme, þirketin ve topluluðun, malvarlýksal ve finansal durumunun 515 inci madde anlamýnda dürüst resim ilkesine uygun olarak yansýtýlýp yansýtýlmadýðýný, yansýtýlmamýþsa sebeplerini, dürüstçe belirtecek þekilde yapýlýr.
(2) Denetim;
a) Þirketin finansal tablolarýnýn ve 397 nci maddenin birinci fýkrasý ve 402 nci maddenin ikinci fýkrasý çerçevesinde yönetim kurulunun yýllýk faaliyet raporunun,
b) Topluluðun konsolide finansal tablolarýnýn ve 397 nci maddenin birinci fýkrasý ve 402 nci maddenin ikinci fýkrasý çerçevesinde yönetim kurulunun yýllýk faaliyet raporunun,
denetçinin denetleme sýrasýnda elde ettiði bilgilerle uyum içinde olup olmadýðýný belirtip açýklayacak þekilde yapýlýr.
(3) Topluluðun finansal tablolarýnýn denetiminden sorumlu olan denetçi, topluluðun konsolide tablolarýna alýnan þirketlerin finansal tablolarýný, özellikle konsolidasyona baðlý uyarlamalarý ve mahsuplarý, birinci fýkra anlamýnda inceler; meðerki, konsolidasyona alýnan þirket, kanun gereði veya böyle bir gereklilik bulunmaksýzýn, bu Bölüm hükümlerine uygun olarak denetlenmiþ olsun. Bu istisna, merkezi yurt dýþýnda bulunan bir þirketin bu Kanunun öngördüðü denetimle eþ deðer bir denetime tâbî tutulmuþ olmasý hâlinde de geçerlidir.
(4) Denetçi, yönetim kurulunun þirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanýnda teþhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleþtirebilmek için 378 inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadýðýný, böyle bir sistem varsa bunun yapýsý ile komitenin uygulamalarýný açýklayan, ayrý bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunar. Bu raporun esaslarý Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumunca[3] belirlenir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri