Galatasaray Kulübü eski Baþkaný Ünal Aysal’ýn þirketi Unit International, Rus devlet þirketi Zarubezhnet ve Ýran'ýn en büyük holdinglerinden Ghadir Yatýrým Holding ile Ýran’da petrol ve doðalgaz çýkarmak için anlaþma imzaladý. Doðalgaz sahasýndan çýkarýlacak gaz Türkiye'nin yýllýk 50 milyar m3’lük gaz ithalatýnýn 1.5 katýna eþdeðer miktarda olacak.

Türkiye ve Ýran’da elektrik üretimi konusunda yaptýðý yatýrýmlarla adýndan söz ettiren Galatasaray Kulübü eski Baþkaný ve Unit Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný Ünal Aysal, þimdi de Rusya'dan Zarubezhneft ve Ýran'dan Ghadir Yatýrým Holding þirketleriyle Ýran'da doðalgaz ve petrol çýkaracak.

Her üç þirketin eþit ortak olduðu uluslararasý konsorsiyum imza altýna alan anlaþma, ayný zamanda bir Ýranlý þirketin yabancý partnerlerle imzaladýðý ilk üç taraflý yatýrým anlaþmasý olma özelliðini taþýyor.

Yaklaþýk 7 milyar dolarlýk yatýrýmlar zincirinin üçü en önemli petrol yataklarýnda (toplam rezerv 10 milyar varil, toplam günlük üretim 100 bin varil), biri de dev bir doðalgaz yataðýnda (75 milyar metreküp yýllýk üretim) olmak üzere toplam dört sahada yapýlacak. Konsorsiyum Ýran'ýn baþka bölgelerinde de petrol ve doðalgaz çýkarabilecek.
YILLIK 75 MÝLYAR METREKÜP ÜRETÝM
Doðalgaz sahasýndan çýkarýlacak gazýn Türkiye'nin yaklaþýk yýllýk gaz ithalatý olan 50 milyar m3’ün üzerinde olacaðý ve bu sahadaki rezervin en az 100 yýllýk olduðu ifade ediliyor. Bir baþka anlatýmla sadece bir sahadan Türkiye'nin 150 yýllýk doðalgaz ihtiyacýndan daha fazlasý karþýlanabilecek. Gizlilik anlaþmasý gereði þirketlerin çýkarýlacak gaz ve petrol satýþlarýndan ne kadar doðrudan pay alacaklarý bu aþamada açýklanmýyor. Fransýz TOTAL ve Çinli ortaðýnýn geçmiþ günlerde açýklanan yine ayný coðrafyadaki yatýrýmý sonrasý, dünyanýn birçok ülkesinde heyecanla karþýlanan Unit’in bu ortalýk anlaþmasý bölgenin enerji konusunda gelecekteki öneminin de altýný çiziyor.

Bu yeni ortaklýk Ýran petro-kimya endüstrisi için de bir dönüm noktasý olarak görülüyor. Ýran Petrol Bakanlýðý tarafýndan yayýnlanan raporda ise "Üç taraf da teknik ve ekonomik liderlik ekipleri kurarak ortaklaþa petrol ve gaz sahasý geliþtirme projelerinin uygulanmasýna iliþkin tüm teknik ve ekonomik faaliyetleri takip etmeyi kabul etti" þeklinde bir açýklamayla anlaþmanýn önemi vurgulanýyor.

ÝRAN’DA 4 BÜYÜK ÇEVÝRÝM SANTRALÝ
Geçtiðimiz Mart ayýnda Unit International SA þirketinin, Ýran’da enerji yatýrýmlarý yapmak için kurduðu Unit International Enerji A.Þ. uzak doðulu büyük bir grupla ortak oldu. Bu ortaklýkla Ýran’da 5 bin MW kurulu gücünde kapasiteye ulaþmak için 4 farklý lokasyonda 4 büyük doðalgaz çevrim santrali yapýlacak.

Fotoðraf altý: (soldan-saða)
Zarubezhneft Genel Müdürü Sergey Kudryashov, Ghadir Yatýrým Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mr. A.R. Hosseinnejad, Unit Ýcra Kurulu Üyesi Cem Þirin