Originally Posted by
enki
Abi bak bankalarýn bankasý BIS iki ay önce ne demiþ; Güçlü dolarýn kaz***** olmaz..
Önemli bir laf..dikkate almak lazým..
Þimdi geçen aylarda yine BIS'in bir raporundan bahsetmiþtim; globalde Japon, Almanya, Ýngiltere'deki vb..sürüsüne bereket bankanýn vede kurumlarýn pozisyonlarý kendi para birimlerinden çok dolarla alýnmýþ durumda..
Peki bu pozisyonlarýn hatýrý sayýlýr miktarý nerede, EM'lerde..çünki geliþmiþ ülkelerde getiriler malum..dolayýsýyla karlarýn devamý yada pozisyonlarýn zararla sonuçlanmamasý için dolarýn zayýf kalmaya devam etmesi gerekli dünyada..

Originally Posted by
enki
dolar düþtükçe dolar borçlanmalarý artýyor globalde..tabi risk alýmýda artýyor..dolar yükseldikçe ise tam tersi dolar borçlanmalarý azalýyor, risk'ten kaçýþ baþlýyor..maalesef 2008'den sonra olan bu..tonlarca pozisyon mevcutta, dolar borcu..
Global büyüme bile þu an dolarýn güçsüzlüðüne endeksli..
Kýsaca sentral bankerlerin 2008 sonrasý yarattýðý balonlar sayesinde piyasalar aldýklarý tonlarca pozisyondan vazgeçmek istemiyorlar..sentral bankerlerde durumun farkýnda ve yavaþ yavaþ, ürkütmeden kontrolü ele almaya çalýþýyorlar þu sýralar..yoksa gidiþatýn duvara doðru olduðunu onlarda görüyorlar..
Bu konuda pek çok yorum yapýlabilir ama benim kanaatim bir yerlerde sentral bankerler ile piyasalar kesiþecekler þeklinde düþünüyorum..bakalým zaman ne gösterecek, kanlý mý kansýz mý olacak kýsaca..
Neyse, zararda felan deðilim ama kendi açýmdan fiktif bir þeylerin üzerinde oturmaktansa zarar etmeyi tercih ederim..kaldýki yurtiçinde TL'nin durumunu enflasyon ve getiri açýsýndan iyi deðerlendirmek lazým..zaten risk sevmiyenler için %100 dolarda kalmak yerine çok önceleri portföy altýn veya Euro ile çeþitlendirilmeydi bence..saygýlar..
Yer Ýmleri