Katýyor, katýyor! O nedenle, bu iþi dövizde ciddi bir çýkýþtan sonra yapmak daha iyi olur ya! Çoðu mevduatçý, dövizle ilgilenmiyor, döviz ve TL getirilerinin (haklý olarak) uzun vadede birbirine yaklaþacaðýný düþünüyor. Mesela ben TL'deyim, deval oldu, faizler düþtü! Eeee? Ne yapacaðým ben þimdi?
Vatandaþ al-sat dan anlamaz..
Gerekli platformu bile yok
izleyecek zamaný bilgisi þu su busu hiç yok..
Vatandaþý sürü gibi bi yöne yönlendiriyorlar genelde..
beton
döviz
zaman zaman borsa..
TL..
bu mevduata üst sýnýr uygulamasý ..demek ki konuþulmuþ..büyük hadise bakmayýn..
bugünkü dolar hareketi tamamen bu sebeple.
Ayný dönemlerde her ne kadar FED ceðim-caðým desede, global para bolluðunu hesaba katarsanýz faizlerin bu düzeyde kalmasý çokta anormal sayýlmaz..zaten globalde faiz getirileri oldukça düþük..yada negatif..
Dolayýsýyla bu global rüzgarlarýnda etkisiyle faizler üzerinden nara atmak, pekte zor olmasa gerek..heleki yabancýya verdiðin faiz, nominal olarak dünyada en yükseklerinden biriyse..
NÞA 2001 bu açýdan daha iyi bir örnektir..devalden sonra yurda döviz çekebilmek için uzun bir süre mecburen yüksek faiz, düþük kur modeli uygulandý..aksi takdirde krizden çýkýþ çok zorlaþýrdý..
Ha iktidar bu yüksek faiz düþük kur modelinde ipin ucunu kaçýrdý, ayrý konu..
Bir an için globalde paranýn söyledikleri gibi oldukça azalacaðýný düþünsek, memlekette oluþabilecek devaller, etki bakýmýndan geçmiþin devallerinden pek farklý olmaz sanýyorum..
Yazýk deðil mi bu memlekete..1994, 2001 krizlerinde sýcak paranýn etkilerini görmedik mi?..neden konuþulmaz, neden tedbir alýnmaya çalýþýlmaz..illa bu iþin sonunda aðlamamýz mý gerekiyor..BlueBay Varlýk Yönetimi Geliþen Piyasalar Kýdemli Stratejisti Timothy Ash cari açýðýn yarýsýndan fazlasýnýn sýcak parayla fonlanýyor olmasýnýn büyük bir endiþe kaynaðý olduðunu söyledi.
Yer Ýmleri