ÖTV konusuna cevap vermekten kaçýndýðýn için soruyorum, bilmiyor olabilirsin ? ÖTV ne demek biliyormusun ?
ÖTV konusuna cevap vermekten kaçýndýðýn için soruyorum, bilmiyor olabilirsin ? ÖTV ne demek biliyormusun ?
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
evet, sana soruyorum. daha once yazan yandaþlarýn çoðu hala ailesinin yanýnda kalan, fatura filan odememiþ kiþiler.
biz normal halkýn karþýlaþtýðý zorluklarý bilmiyorlar.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Döviz neden yükselir?
Ýç piyasadaki döviz ihtiyacý karþýlanamýyorsa bu noktada döviz deðer kazanmaya baþlar. Peki neden karþýlanamýyor? Çok basit, ülkeye giren döviz miktarý ülkeye giren döviz miktarýndan azdýr. Arz talep meselesi yani. Ýçtiðiniz sigaradan tutun bindiðiniz araba günlük hayatta kullandýðýmýz bir çok þey ithal. En milliyetçisi bile malesef ithal ürünler kullanýyor. Þu an kullandýðýn cep telefonu, izlediðin televizyon ( arçelik bile olsa parçalarýn çoðu yurtdýþýndan geliyor) kýsacasý ne para ediyorsa çoðu ithal. Bu mallarý nasýl alýyorsun dövizle? Bu ürünleri ithal edenler mecburen iç piyasadan sürekli döviz alýyor. Bu dövizleri alanlar batýlý þer odaklarý deðil. Arçelik alýyor, Vestel alýyor, Garanti bankasý alýyor, Halkbank alýyor, alýyorlar da alýyorlar. Bankalar sadece topladýklarý mevduatlardan kredi vermiyor, yurtdýþýndan da para alýyor. Bu kadar dövize baðýmlý kalýrsan sonucuna da katlanýrsýn.
Tüm bunlarý görmezden gelip, herþeyi batýlý düþman devletler yapýyor dersen olmaz bu iþ. Bunun adý kendi kendini kandýrmaktýr.
Elbette iyiliðimizi istemeyen düþman devletler çok, onlar fýrsatýný bulunca manipülasyon yaparlar. Adý üstünde düþman devlet. Peki bu düþman devletlere karþý ekonomik savunmamýz güçlü mü? Merkez bankasý net döviz pozisyonuna bakýn. Malesef yeterli deðil. 30 milyar dolar civarý bir para var net olarak. Savunmamýzýn bu kadar zayýf olmasý kimin suçu? Tabi ki kendimizin.
Bir de þu var, Merkez bankasý parasal sýkýlaþtýrma uyguladýðýný söylüyor. Peki sizce uyguluyor mu? Bence uygulamýyor. En üst kademeden verdiði faiz oraný kaç? %12,25 peki enflasyon kaç? Lütfen biraz matematik, sadece çýkarma iþlemi yapýn. Net kazanç bu kadar düþükken bu ülkeye nasýl daha çok döviz girmesini bekleyebilirsiniz. Biraz iktisat biliminin yanýndan geçmiþ bir kiþi buna inanmaz. Rakamlar da bunu doðruluyor. Bu þekilde dövizin ateþini durdurmak çok mümkün görünmüyor.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi olmayýp sadece kendi kiþisel görüþümdür.
rumenigge mola verdin sanýrým.
bize þu maden suyuna ÖTV konusunu açýkla gelince. harika bir ekonomi olsaydý bu ÖTV ye gerek olurmuydu ?
birde yandaþ zihniyetin banka hesaplarýnda dolar yok mu?
onuda anlat bize.
rumenigge, nerden tutsan kýrýlýyor/yýkýlýyor savunduðunuz argumanlar.
bunlarý boþver sen.
bak halk icat edilen yapay vergilerle sürünüyor.
maden suyu diyorum, ÖTV diyorum.
anla, halk olsan çoktan anlardýn rumenigge.
Yer Ýmleri