DÜN AKÞAMDAN:
Dün akþam Sn. Karafaki nin (ikidir 52 lere vurup geri çekiliyor) yazýsýný görünce, cevaben, Elliott a yabancý olanlara soyut gelecek, açýklamada bulundum. Daha sonra ya ben bunu açýklamýþtým diye düþündüm. Geriye dönüp yazýlanlara baktýðýmda bu hususta hiçbir þey yazýlmadýðýna fark ettim. Beni yanýltan hafta sonu forum dýþýndan bir kiþiye bu konularda geniþ bir izahat yapmam oldu.
5 dalgalýk ÝTKÝSEL bir harekette 1, 3 ve 5 nolu dalgalarýn trend yönünde, 2 ve 4 nolu dalgalarýn trendin aksi yönünde düzeltme dalgalarý olduðunu biliyoruz. Bu dalgalarýn kendi aralarýnda da iliþkileri var. 2 ve 4 nolu dalgalar arasýndaki iliþki;
2 ve 4 nolu düzeltme dalgalarý almaþýktýr. Yani almaþýklýk kuralý gereði 2 ve 4 nolu dalgalar ayný DALGA KALIBINDA olamazlar. Örn. SAFKR. Hissesine örnek alýrsak, 2 nolu düzeltme dalgasý daralan üçgen kalýbýnda. Ayný dalga kalýbý 4 nolu dalgada tekrar oluþamaz. Daralan üçgen kalýbý dýþýnda bir kalýpta oluþmasý gerekir. Þu an büyük bir ihtimal 4 ncü dalganýn tamamlanmasýný bekliyoruz.
Yatýrýmcýlar tarafýndan düþülen en büyük yanýlgýlardan biri de budur. Þöyle ki; Endeksin eksi seyrettiði bir gün hisse prim yapar. Yatýrýmcý. bu olumsuz günde hisse prim yaptý, saðlam durdu diye düþünür. Bir sonraki gün için yükseliþ yönünde umutlarý güçlüdür. Ertesi gün endeks yükselirken elindeki hisse ya hiç prim yapmaz ya da eksi kapatýr. Yaþanýlan hayal kýrýklýðý ile forumlarda sýkça rastladýðýmýz argümanlara sýðýnýr. Oysa hisse içinde bulunduðu dalga kalýbýný tamamlamakla meþguldür. Örneðin SAFKR. Þu an düzeltme dalgasýný yaþýyor. Endeksin yüzde bilmem kaç artý da olmasý onu ilgilendirmiyor. O nedenle hisse de endeksle beraber yükseliþ beklemek gerçekçi deðildir.
Tekrar 2 ve 4 nolu dalgaya dönersek. Daha önce de yazmýþtým. (a, b, c, d, e) ile etiketlenen daralan üçgen kalýbý 2 nolu düzeltme dalgalarýnda oluþmasý çok nadirdir. SAFKR. de ortaya çýktý ve tamamlanmasý 25 iþlem günü sürdü. Akla gelen soru þu; 4 nolu dalganýn tamamlanmasý için bir 25 gün daha mý bekleyeceðiz? Genel ilke þudur; Eðer 2 nci dalga basit dalga yapýsý ve kýsa sürede tamamlanmýþ ise, 4 ncü dalga daha karmaþýk ve uzun sürede tamamlanýr. Ya da tam tersi. Bu nedenle 4 ncü dalganýn daha kýsa sürede tamamlanmasý beklenir.
Bütün bu nedenlerden dolayý Hisse günü eksi kapatsa bile, yazýlanlar ýþýðýnda deðerlendirin.YTD.
Teknik Analiz size fiyatýn deðil, kitlelerin davranýþýný gösterir. Bütün trendler, insanlarýn birbirine aþýladýðý duygularýn üzerinde yükselir.
Yer Ýmleri