Originally Posted by
Trader23
Sürekli borsada olan biri deðilim. 2020 yýlýnda ev-araba almak için hisselerimi satýp çýkmýþtým. Ekonomik kriz nedeniyle para biriktirmek de zordu neyse üç beþ kuruþ biriktirdim, bi taraftan da göz ucuyla bisti takip ediyordum. Ansgr bilançosunu beðendiðim için 99 liradan hisse alma APTALLIÐINI yaptým temmuzun son günü.
Aðustosun ilk haftasý ailemi tatile götürdüm. Allahým nasýl bir düþüþ, bir bakýyorum -9 düþmüþ, bir bakýyorum-5, sonra -3, -4, -3, -2 düþüþün sonu gelmiyor. Tatilim zehir oldu. Ýnanýn kaybettiðim paradan çok APTALLIÐIMA kýzdým, öfkelendim. 1 aydýr kendime sövüyorum. Hiç bu kadar sert ve hýzlý düþüþ görmedim.
Takaslara bakýyorum, anlamlý tek deðiþiklik doçenin aðustos ayýnda 900 bin lot satmasý, emeklilik fonlarýnýn yaklaþýk 5 milyon satmasý.
Yatýrým fonlarý, citi satmamýþ. Emeklilik fonunun bu kadar sert, bu kadar hýzlý satmasýný anlayamýyorum. Hisse 73 lira olmuþ cuma günü hala yarým milyon sattý, akýl iþi deðil. Benim bildiðim em. Fonu uzun vadecidir, alsat yapmaz, hele bu kadar düþmüþ hissede hiç yapmaz ama öyle bir yaptý ki
Neyse birkaç piyasa profesyoneli ile konuþtum, yazýþtým, çoðu satýþýn çok gereksiz, acýmasýz olduðunu söyledi, %40 düþüþü asla hak etmediðini söylediler. Klasik gerçeði sat iþi olduðunu, faizler düþeceði için olduðunu, sigortalarýn en iyiyi geride býraktýðýný söyledi.
Ben aptalýmdýr ama söyledikleri çok klasik geldi bana. Faizler düþse de kademeli düþecek, reel pozitif faiz hala devam edecek, artan yatýrým portföyünün bileþik getirisi olacak, yani 36 milyarý %50 faize koymakla, 50 milyarý %40 faize koymak aynýdýr. Çünkü yatýrým portföyü artýyor. Bileþik rasyo 120den 101e düþmüþ, hasar prim oraný iyileþiyor. Yatýrým geliri azalsa bile teknik kar artabilir çünkü yýlda tek asgari ücret artýþý, öngörülebilir döviz artýþý teknik karý arttýrabilir.
Küçük beynimle bunlarý düþünüyorum, tefastan ansgr nin serbest fonlarýna bakýyorum, hisse senedi fonunda 1 ayda %7 zararda. Al baþýna bela, biz yatýrým geliri beklerken orda zarar var. Neyse borsa çýkarsa burasý da düzelir elbet.
Neyse paçal yaparak maliyetimi 93 e düþürdüm. Kýzýmýn üzerine yemin ettim, maliyetime gelirse satýp çýkacaðým, paramý dövize yatýracaðým, borsa hesabýmý kapatacaðým. O kadar nefret ettim ki bu düþüþten, öyle bir tiksindim ki anlatamam. Yaþým neredeyse 50 olacak, bu huzursuzluðu kaldýramam artýk, yaþým genç olsa ev araba olmasa belki devam ederdim. Neyse bunlarý sizinle paylaþmak istedim, dertleþtim, baþýnýzý aðrýttým kusura bakmayýn
Yer Ýmleri