picture.jpg
hocam teknik denge neye göre hafif de olsa artýda?

yatýrým gelirleriyle birlikte gösterilen teknik denge doðru yorum yaptýrmaz hocam. sigortacýlýkta hem basit hem de çok þey anlatan doðru tablo budur. twitter alemine bakmayýn lütfen. teknik denge dediðimiz kalem öncelikle yatýrým gelirleri hariç incelenmelidir. çünkü yatýrým hariç teknik denge þirketin faaliyet kârýdýr esas anlamda. anadolu sigorta 4.4 milyar teknik zarar yazmýþtýr. bunun 2.1 milyarý son çeyrekten geliyor. bunun da en büyük sebebi kara araçlarý sorumluluk ve diðer branþýnýn içinde yer alan genel sorumluluk branþlarýndaki ciddi ibnr artýþlarýdýr. ayrýca þirket eski iskonto oranýndan (%28) ibnr'ý hesaplamýþtýr. yeni yýlda %35'ten hesaplanacak. þirketin q4 döneminde yatýrým gelirinin önceki 2 çeyreðe göre azaldýðýný görüyoruz. bunun da en büyük sebebi eurobondlardýr. cds'lerin sabit kalmasýndan kaynaklý önceki çeyreklere nazaran çok fazla kazanç saðlamadý.
ben þirketten umutluyum. en azýndan q1 bilançosunu beklemeyi hak ediyor þu yüksek faiz ortamýnda
diðer umutlu olduðum noktalar:
- kara araçlarý branþýnda teknik anlamda bu sene çok daha fazla kâr bekliyorum. parça döviz maliyetleri ve iþçilik maliyetleri stabil olacak çoðunlukla.
- yangýn branþý için eðer bir ciddi bir doðal afet hasarý yaþanmazsa 2023'te edilen zarar 2024'te kâr olarak karþýmýza çýkacaktýr.
- yeni yýla agresif þekilde büyümeyle baþlanan saðlýk branþý. q1 için kârýný çok merak etmekteyim.
- ibnr iskonto oranýnýn %35'ten hesaplanacak olmasý.
- trafik prim artýþlarýnýn enflasyonun üzerinde yapýlmasý. ocak ve þubat için %10'ar, mart için %5 olarak açýklandý. mayýstan sonra endeks hesabýna geçilecek ve parça maliyeti, iþçilik maliyeti, asgari ücret vb. kalemler dikkate alýnacak.
son maddeyi aþýrý önemsiyorum. çünkü bu trafik prim artýþlarý geçmiþ hasarlarý çok çabuk eritecek. bunu basit bir dille þöyle açýklamak istiyorum: 2019 yýlýnda yapýlan bir trafik sigortasýnda bedeni zarara uðramýþ bir sigortalýnýn bedeni teminat tutarý 360.000-TL'dir. o yýllarda çok komik tutarlardan trafik sigortasý primleri vardý. sallýyorum o yýlki ortalama prim 600-TL olsun. bu hasarý kompanse etmen için 600 adet trafik poliçesi kesmen lazýmken o dönemde, þimdi ise ortalama prim 6.000-TL'den 60 adet trafik poliçesi kesmen gerekecek. sektörün kesinlikle lehine bir geliþmedir bu.
haklýnýn acelesi yok arkadaþlar. ayný gemideyiz burada

Yer Ýmleri