Arkadaþlar tamamen rasyonel düþünmeye çalýþýyorum.
Bu adamlar, çaðrý muafiyeti açýklamasý yapmasaydý ve hisseyi çaðrý fiyatýnýn üstüne çýkartsaydý-mesela çaðrý 1.65 hisse 1.7 TL olsaydý - ;1 kiþi bile çaðrýya katýlýp hissesini düþük fiyattan bozmaya yanaþmayacaktý. Satmak isteyen daha yukarý fiyattan piyasada satýþ yapacaktý.
Çaðrý fiyatýnýn üstüne getirmesi için de yüzde 7-8 Lik bir marj kafi gelecekti.
Kaldý ki hisse fiyatý, zaten piyasada çaðrý fiyatýna yakýn bir yerlerde fiyatlanýyordu.
Peki ne oldu da birden böyle bir açýklama yaparak, hisse fiyatý ile çaðrý fiyatý arasýndaki makasý hisse fiyatý aleyhine açtýlar?
Üstelik taleplerinin reddedilme riskini de alarak bunu yaptýlar.
Düþünün ;böyle bir açýklama yapmadan kendileri alým yapýp çaðrý fiyatýnýn üstüne çekseler hisseyi, rahatça kotarabileceklerdi durumu.
Þimdi ise, mesela buralardan 1.2x lerden, hatta belki daha da alttan maliyetlenen birisinin hissesini, red yerlerse 1.6x lerden almak durumunda kalacaklar.
Bu durum, bize sadece ve sadece 2 sebep sunar;
1. Muafiyet taleplerinin kabul göreceðine dair birilerinden garanti aldýlar.
2.Bu olumsuz haberi kullanýp, hissede sert düþüþ yaratarak, alttan mal toplama/toplatma derdindeler.
1. Olasýlýðýn varlýðý, ülkeye yabancý yatýrýmcý çekmek için herþeyi yapanlar adýna fecaat bir durum oluþturur.
Zira düzenleyici ve denetleyici bir kurum olan Spk'nýn, birilerinin isteði ile kendi mevzuatýna dahi aykýrý kararlar alabilecek noktaya gelmiþ olduðu algýsý; yerli yabancý farketmez borsaya hatta ülkedeki herhangi bir yatýrým enstrümanýna yatýrým yapan ya da yapma fikri olan bütün herkesi olumsuz etkiler.
O yüzden, ekonomik krizin eþiðinde olduðumuz bir ortamda böyle keyfi bir biçimde yatýrýmcý aleyhine mevzuata aykýrý bir karar almak; intiharla eþdeðerdir benim gözümde.
Bu olasýlýðý düþünmek dahi istemiyorum zira bu olasýlýk, ülke ekonomisi adýna çok fazla þeyi olumsuz etkileyecektir.
O yüzden iyimser kalarak; 2. olasýlýða odaklý bakmayý, gerekli þikayetleri ilgili kurumlara yapmayý ve panik yapmadan malýma sahip çýkarak sakince beklemeyi daha uygun buluyorum.
WAS-LX1A cihazýmdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri