@ikigözüm þimdi ben þöyle algýladým sen poza girmiyorsun da birþey sana sinyal verýyor onu robotlaþtýramadýgýn için ona göre pozu sen alýyorsun. Bu yarý otomatýk sistem.
Ancak yarý manuel sistem tanýmý "bence" senin göstergelerin hissiyatýn ve piskolojýlerýn sureklý degiþim göstererek poza giriyorsun. Bu biraz yarý manuel tradeye giriyor.
Mesela benim sistemim %90 otomatýk %10 yarý otomatýktýr. yani %10 una ben elle mudahle ederim peki bu mudahle nedir diye sor ?
Örnegýn rsi 30 olursa pozisyonu kapat baþka hiçbirþey yok. bu manuel dediðim kýýsmda bakýyorum rsi 30 mu basýyorum tuþa aslýnda bunu tamamen otomatýkleþtirede bilirim. Ancak külfetli olduug için otomatýkleþtiremiyorum. Yani bugun rsi 30 yarýn macd kesmesine bakmýyor kural net rsi 30 ise tuþa bas bitir iþi.
Seninkinde benim anladýgým bazan rsi30 a bakýyorsun bazan macd ye bazan atr ye bakýyorsun o an hangýsý sana yakýn hissetiriyorsa ona göre poz acýyorsun.
Ýlk basta ben böyle algýlamamýþtým "Yarý otomatýk" zannetmýþtým ancak senýnký "yarý manuel" tanýmýna giriyor.
Yarý otomatýk: kodlayamadýgým birþeyi kodlamýþ gibi çalýþtýrmaktýr kural kesýndýr. Deðiþmez deðiþtirilemez "ESNETÝLEMEZ" az daha gitsin denilemez.
Yarý manuel: kodlanmasý mumkun olmayan o anký hýssýyat bakýþ açýna göre deðiþen göstergelerin kendince yorumlanmasý sonucu "esnetilme ve deðiþtirilme" hakký olan bir trade yöntemýdýr.
Yarý otomatýk sistem ile yarý manuel sistem arasýndaký fark bu. Bugun macd ve rsi30 olmasýna göre AL açarken yarýn Macd ye bakýp rsi 35 olsada AL açabiliyorsun.
Þimdi bu durumun nasýl back testini yapabileceðiz geçmiþte belki rsi 35 te hiç al yakmayacaktýn.
Neyse tüm bunlar yine sabit deðerlerle test edilmiþ olsa bile bunu gerçek piyasa bir miktar "ESNETEREK" mesela rsi 30 da al yakýyor aslýnda bunun testi var ama dur ya bu kez 28 bekleteyim daha cok kazanýrým demek aslýnda sistemi "esnetmek" demek oluyor.
Fakat beným bu noktada bazý çekincelerim var. TÜm bu esnetmeler kar saglýyor olabýlýr normalýn uzerýnde de kar ettiriyor gibi görünebilir. ANcak sürdürülebilirlik olmayacaktýr. Ne demeye çalýþýyorum cok yatýrýmcýyla telde konuþurum vaktim bol oldugu için çok gerçek hikaye dinledim hem deneyýmledým hemde gozumun onunde batan insanlara þahit oldum.
Bir sistemciyle tanýþtým ismi bende kalsýn beraber yardýmcý oldum býrseyler cýkarttýk ortaya falan. Baðladý parasýný tradeye basladý. haftanýn her gunu mutlaka konusurduk. 1 ay sonra erhan bak sýstemý geçtim dedi.
nasýl geçtin þurada aldým burada sattým þu sýnyale uydum buna uymadým dedi. Se ne kazandýn valla ben sýsteme býraktým %10 ancak kar ettim dedim. ayný sure zarfýnda bu arkadaþým %50 kar etti kendý mudahlelerýyle.
Bana telefonda gülüyordu erhan ben bu iþi kavradým sistemi geçtim diye. Uyardým dedýmký abý býr sýcrar ýký sýcrarsýn gözünü seveyým bak dikkat et bu iþlere sistem dýþý hareketler bu tarz "esnemeler" sýkýntý doðrur ama kar ediyormuþsun madem etme diyemem sonuç olarak baþarýlýsýn dedim.
Ýlk 2 ayda 80 býn TL yi 160 BÝN TL yaptý robot mobot hikaye diye telle konuþuyorduk uyarýlarýma yýne devam ettým abý bak acýlma tamam baþarýsýlýsýn yapma demýyorum bir baþarýn var. AMa aman abý acýlma bu iþ tam oldum dedýgýnde patlar aman diyorum. Merak etme bilincindeyim herþeyin dedi.
3. ay 160 bin TL 50 BÝN tl ye düþtü ne oldu iþte cýkar dedým cýkmadý düþtü lot ekledým stopladým sýnýrlendým býr poz daha aldým vesaire derken buraya düþtüm.
E napacan robot ne elde edecektý bakalým bakýyoruz robot 80 i 3 ayda 110 yapacakmýþ. Ben robota geri döneyim dedi. Döndü filan sonra bir ara 2 ay birþey uretemedý robottan geri manuel vesaire derken. Kýsa kesecem.
80+40+60 TL olmak uzere 180 BÝN TL parasý 1 senenýn sonunda 20,000 TL ye düþtü. 40 ve 60 ý sonradan eklemýþtý.
bu sure zarfýnda her haftada 1 konuþuyoruz bu arada bir sisteme dönüyor 2 hafta sistemci oluyor 3. hafta manuelci.
BU 1 senedede sistem %70 filan kazandýrmýþ geçmiþe bakarak görüyoruz. TELEFONDA HÜNGÜR HÜNGÜR AÐLADI.
BES'ini bozdu o para gitti 80 býn býrýkým gitti 60 binde borçlandý borçta kaldý. EVÝ KÝRA ÝDÝ EVÝNDEN CIKTI. AMCA OGLUNUN DUKKANINDA yatmaya baþladý. cebinde ise sadece 20 bin tl kaldý. GERÇEK YAÞANDI BU VE BEN HER HAFTASINA ÞAHÝDÝM.
Evet defterde kar görünmesi çok önemli ancak sürdürülebilir mi ? bence bu cok daha önemli. Bunlarý soylemekten hiç utanmýyorum. Ayný boku bende yedim.
30 u 500 yaptýk sýstemle 500 ü ise 100 e indir 2 haftada. Nasýl becerdýk diye sor bu esnemeler yüzünden. Þimdi bu salak makýna long yaktýda abi ne longu ya piyasa gitmez. gel sen þort aç bir açtýk þortu tarihin en büyük rallysý yaþandý. Borsa tarihinin en büyük rallysý býzým terste manuel iþlem açtýgýmýz zamana denk gelme olaslýgý % kaç ama oluyor. Peki niye esnedin diye bir sor. Para büyüyünce elin ayaðýn titriyor. yarým milyonla trade ederken biir hatalý sýnyal demek bir araba parasý kaybetmen demek. Bunun psýkolojýsý sistem mýstem býrakmýyor senýn su an esnettýgýn her sinyal yarýn para büyüyünce baþýna dert çýkartacak. Þu an rahat rahat esneyebilirsin. Yarýn para büyüsün bakalým o esnetmelerin hatalý oldugunda pozu kapatmaya stop olmaya cesaret edebilecekmisin.
Bekara karý boþamak kolay derler ya o hesap sen gibiydim stoplarým arkideþþþþþþþþþ bený kýmse yýldýramaz arkideþþþþþþþþþþ pozda ýsrar etmek AHMAKLIKTIR STOPU DAYAYACAKSIN ARKIDESSSSSSSSSS diye akýl veren akýllý ERHAN yarým mýlyonluk poza girince ipi sapý kaybetip pozisyonu stoplayamadý.
Aha þimdi döndük dolaþtýk yeniden baþladýk. gitti 2 sene. Tabili level atladým yediðim kazýklar iyi level atlatýyor bana
mesela þu an para yarým mýlyon olsa hiç elim ayaðým týtremez. Çünkü o heyecaný býr kere yaþadým. Artýk 500 binin üzerinde elim ayagým týtrer.
Daha bunlarda yaþanacak eger deneyýmlenmemiþse. Burada bir çok sistemci þu anký portfoylerinin 3 katýný koysunlar bakalým hepsinin eli ayaðýna dolaþýr sisteme uymakta zorluk cekeceklerýne emýným %10'u belký kurtulur ama gerisinin hepsi esneme yontemýne gýdeceklerdýr sinyallerý esnetme uymama vesaire.
SOn olarak totalde baþarýlý iþlemlerin çok olmasý önemli deðil. Baþarýlý iþlemlerle baþarýsýz iþlemlerin getirileri önemli. 10 tane manuel öngörüyle sinyal açar 8 inde karla ayrýlýrsýn veya sistemden daha iyi üretirsin. Ancak 2 tane baþarýsýz öngörün öyle bir noktaya getirirki sermayeyi tüketirsin. Veya þu an kar ediyormuþ gibi görünebiliriz. Ancak uzun vadede napacaz ?
Bu hepimiz için geçerli kendýnde soyledýn bu hain saldýrý bir gün önce olsa bu ay bittik.
YÖntemin yanlýþ demiyorum. Baþarýn var sonuçta baþarýlý birþey uygulamamak aptallýk olur. ANcak bu baþarý gerçekçi bir baþarýmý riske davetiye çýkartýyor mu sürdürülebilir mi çok iyi analiz etmek lazým dikkat etmek lazým.
Benim sölemek istediðim de bu dikkat et sadece. Nacizane bunlarý söyleyebilirim ben bildgimi söylerim. Doðru kiþiye göre deðiþir bahsettiðim deneyýmlerý coktan analiz etmiþ herþeyin farkýndasýndýr belkide. Ancak insanlýk gereði hani yardýmcý olmak gereði ben bildiklerimi anlatýrým o kadar.
Dikkat etmiþsindir ölçmüþsündür biçmiþsin. Baþý gözüm üstüne bana baþarýnýzý tebrik etmek düþer o kadar.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri